Firmaların yeni hedefi mobil reklam

Google ile bilgisayar pazarının öncü oyuncularından Apple “mobil reklam” kategorisinde sıkı rekabete hazırlanıyor

Bunun için önce şirket alımı ardından da büyük yatırıma başlayan bu iki şirket, şu an için 1 milyar dolarların konuşulduğu, yakın gelecekte (Araştırma şirketi eMarketer’a göre 3 yıl) hızla 5 milyar doların üzerine çıkması beklenen mobil reklam pazarında en büyük payı kapma yarışına girdi.
45 milyar dolarlık online reklam pazarının lideri Google hiç şüphesiz bu kategoride de liderliğe oynuyor.

Art arda alımlar geldi

Geleneksel olarak yazılım devi Microsoft’la rekabet etmesi beklenen Google’ın sürpriz rakibi Apple, özellikle iPhone ve iPad sonrası bu alanda iddialı olma peşinde.
Apple mobil reklam şirketi Quattro Wireless’ı bu yılın ocak ayında 275 milyon dolara satın aldı. Google ise bu alanda daha büyük bir satınalma rakamına imza atarak mayıs ayında 750 milyon dolara Quattro’nun rakibi AdMob’u şirket bünyesine kattı.
İki şirketin rekabetinde CEO’ların açıklamaları da bu alana ciddi yüklenileceğinin sinyallerini veriyor. İnternet dünyasında hakimiyeti sağlayan Google’ın CEO’su Eric Schmidt, bundan sonrası için “önceliğimiz mobil” diyerek bunun sinyallerini verirken Apple’ın CEO’su Steve Jobs mobil reklam platformları “iAd”in şirket için öncelikli alanlardan biri olduğunu ifade ediyor.
Apple Mac bilgisayarlar, iPod, iPhone ve iPad ile bu alanda etkili olmayı planlarken, Google Android işletim sistemini pekçok üreticinin işbirliğiyle geniş kitlelere ulaştırarak bu alanda iddialı bir yol haritası çizme peşinde koşuyor.

Yol bulurken reklam bak!

Mobil reklam denildiğinde başta cep telefonları olmak üzere birkaç farklı alanda iş fırsatının olduğu görülüyor. Netbook olarak adlandırılan taşınabilir bilgisayarlar, tablet bilgisayarlar, MP3 müzikçalar cihazları, yol göstermede kullanılan GPS makineleri ve ödeme platformları da mobil reklam mecraları olarak öne çıkıyor. Analistler, gelişen teknolojiyle ve akıllanan cihazlarla birlikte mobil reklamların çok daha interaktif ve etkili kullanımının önünün açıldığının altını çiziyor.