'Evet' Platformu İftar Yemeğinde Buluştu

Bitlis'in Tatvan ilçesinde kendilerine "Tatvan Sivil Toplum Kuruluşları Evet Platformu" adı veren grup, verilen iftar yemeğinde bir araya geldi.

Tatvan Kardelen Otel İşletmecisi A. Menaf Kocakaplan tarafından verilen iftar yemeğine Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Bitlis milletvekilleri Vahit Kiler ile Cemal Taşar, sivil toplum kuruluşları ve muhtarlar katıldı. Milletvekili Kiler ile Taşar verilen iftar yemeğinden sonra, sivil toplum kuruluşları ve muhtarlara referandum hakkında bilgiler verdi. AK Parti Bitlis Milletvekili Vahit Kiler, referandumun milletvekili, belediye, genel ve yerel seçim olmadığını, bu seçimde herkesin kendisine ve kendi geleceğine oy vereceğini belirtti. Halkın kendi geleceği için karar vereceğini ifade eden Kiler, "Bu anlamda biz herkesin ve her kesimin sandıklara gidip görüşlerini belirtmelerini arzu ediyoruz. Değişecek olan 27 maddede ben şuna oy vermeyeceğim denilecek bir madde yok. Her madde 100 bin kere evet verilmeye değer bir maddedir. Açıkçası bunu sevinerek görüyoruz ki, vatandaşlarımız kararlarını vermiş. Herkes sandıklara gidecek ve diyecek ki 'ben çocuklarımın, torunlarımın geleceği için, Türkiye'nin önünü tıkayan bu askeri darbe anayasasını artık bir tarafa itip sivil anayasa için evet diyeceğim' heyecanıyla 12 Eylül'ü bekliyor. Biz kendimize Türkiye birinciliğini hedefledik. İnşallah yüzde 90'ların üzerinde 'evet' oyuyla Türkiye birincisi olup, Bitlis'in daha çok özgürlük ve demokrasi isteyen bir il olduğunu, bütün Türkiye ve dünyanın tanımasını istiyorum. Biz referandum boyunca anayasa değişikliğini halkımıza anlatırken, bir yandan da vatandaşlarımızın, muhtarlarımızın, sivil toplum örgütlerimizin isteklerini ve taleplerini alıyoruz" dedi.
Daha sonra bir konuşma yapan AK Parti Bitlis Milletvekili Cemal Taşar ise, bunun bir AK Parti anayasası olmadığını vurguladı. Taşar, milletin geleceği ve istikbali için tam demokrasiye yönelik hür teşebbüsün, hür zihniyetin, hür ifadenin, özgürce düşüncenin önünü açacak ve geleceğimiz için hazırlanmış bir paket olduğunu belirtti. Taşar, "Biz 12 Eylül'de kendi kendimize bir karar vereceğiz. Kararımız şu olacak, ya medeni ülkelerdeki gibi insan haklarının, temel hak ve özgürlüklerin geçerli olduğu bir demokrasiye doğru adım atacağız veya bizi yine 50 yıl geriye götürecek yeni bir yapılanmanın içine gireceğiz. Ben yaptım yanıma kar kalacak anlayışı bitiriyoruz burada ve herkes hesap verecek. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı, Genelkurmay Başkanı, kuvvet komutanları dahil, görevlerinden dolayı yapmış oldukları hatalardan dolayı yüce divana gider. Tabi biz bunu yaparken ve söylerken bazı dostlarımızın aklından şöyle geçiyor, 'Ya acaba askeriye ye karşımıdırlar', asla karşı değiliz. Askeriye bizim göz bebeğimizdir, ama içinde yanlışlar vardır. Bu yanlışların temizlenmesi lazım, bu yanlışlara dur diyecek bir gücün, bir iradenin olması lazım" dedi.
Sivil toplum kuruluşları, muhtarlar, partililer ve diğer misafirler, yapılan konuşmalara alkışlarla destek verdi.