Altın rekora doymuyor

Altındaki talep alevlendi...

Son günlerde gelen veriler, global ekonominin toparlanmasına ilişkin soru işaretlerini artırınca altına olan talep yeniden alevlendi. Kriz dönemlerinin güvenli limanı olarak görülen altının ons fiyatı 3 günde 22 dolar (yüzde 1.8) artarak 1.245 dolara tırmandı.

Altının ons fiyatında son 1 ayda yaşanan değer artışı ise yüzde 7.23’e ulaştı. Altının 21 Haziran’da gördüğü tarihi zirvesine ulaşabilmesi için sadece 20 dolar kaldı. Altının ons fiyatının geçmiş yıllardaki hareketlerine bakıldığında, Eylül ayında rekor seviyelerinin görülme ihtimali artıyor. Çünkü altın fiyatları son 20 yılın 16’sında Eylül ayında yükseldi.

Sidoxia Capital Management’tan Wade Slome, “Büyük yatırımcılar, hisse senedinden çıkıp, altın ve bonoya yöneldi. Özellikle kurumsal yatırımcılar, güvenli yatırım araçlarını tercih etmeye başladı” dedi. Bu yıl ABD devlet tahvillerine 170 milyar dolarlık yeni yatırımın geldiğini Wall Street’te hisse senedinden 35 milyar doların da çıktığı tahmin ediliyor.

ABD’li milyarder George Soros da yılın ikinci çeyreğinde hisse senedi yatırımlarını azaltıp altına yöneldiği açıklanmıştı. İlk 3 ayda 8.8 milyar dolarlık ABD borsalarına kote hisse senedi bulunduran Soros Fund Management, ikinci çeyrekte sonunda bu yatırımı yüzde 42 düşerek 5.1 milyar dolara indi. Soros’un portföyünde borsalarda işlem göre altın fonlarının ağırlığı ise yüzde 7’den yüzde 13’e çıktı.