Körfez'de BlackBerry tartışmaları devam ediyor

Birleşik Arap Emirlikleri'nin 11 Ekim'den itibaren BlackBerry hizmetlerini durduracağını açıklamasının ardından diğer Körfez ülkelerinden bazılarının

Birleşik Arap Emirlikleri'nin 11 Ekim'den itibaren BlackBerry hizmetlerini durduracağını açıklamasının ardından diğer Körfez ülkelerinden bazılarının da iki ay içerisinde yasak koymayı düşündüğü bildirildi. BAE Telekomünikasyon Denetim İdaresi, hafta başında ülkedeki iki telekomünikasyon şirketinden belirtilen tarihten itibaren BlackBerry e-posta ve Messenger programları ile internet dolaşımının durdurmasını istemişti.

Ardından Etisalat ve du, tam sayfa gazete ilanlarıyla kurala uyacaklarını, BlackBerry hizmetlerinin kaldırılacağını fakat abonelerine alternatif hizmet vermeye çalışacaklarını ilan etti. BAE'de 100 bini iş kullanıcısı olmak üzere 500 bin civarında BlackBerry abonesi olduğu tahmin ediliyor. BAE'nin yasaklama kararını açıkladığı gün Suudi Arabistan da ülkedeki operatörlere BlackBerry Messenger programını bu ay durdurma emri verdi.

Aynı şekilde Kuveyt'in BlackBerry hizmetlerini yasaklamayı düşündüğü öğrenildi. Kuveyt'te basılan Alem El Yevm gazetesindeki habere göre yetkililer, "BAE ve Suudi Arabistan'ın ardından sözü geçen hizmetlerin kontrol dışı bir şekilde teröristler tarafından kullanılmasına engel olmak için" yasaklamayı düşünüyor.

BAE, Suudi Arabistan ve Kuveyt'in aksine Bahreyn ve Katar, tüm dünyada yaygın şekilde kullanılan akıllı telefonu yasaklamayı düşünmediklerini açıkladı. Katar Bilgi ve İletişim Teknolojisi üst konseyi 'ictKatar' yetkilisi, yerel kanunlarda böyle bir hizmeti yasaklamayı gerektirecek durum olmadığını söyledi. Zawya Dow Jones'a konuşan yardımcı genel sekreter, "bu hizmetlerin milli güvenliği tehdit ettiğine dair kendilerine delil ulaşırsa konuyla ilgileneceklerini ama şu an için böyle bir delil bulunmadığını" ifade etti.

ABD: HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRADIK

Bu arada Amerika Birleşik Devletleri, BAE'nin BlackBerry hizmetlerini güvenlik endişeleri nedeniyle yasaklamasından dolayı hayal kırıklığına uğradığını açıkladı. ABD dışişleri bakanlığı sözcüsü Phillip Crowley, "Yasaklama nedenini BAE'li yetkililerle görüşerek netleştireceğiz." dedi. Crowley, bu yasağın "tehlikeli bir emsal" oluşturacağını iddia etti.

BAE'nin ABD elçisi Yusuf El Oteybe ise ABD hükümetinin yasaklama kararı ile ilgili yorumlarını "hayal kırıklığına uğratıcı" bulduğunu ve yorumların "ABD'nin kendi telekomünikasyon denetleme yaklaşımına ters düştüğünü" belirtti. Elçi, BAE'nin haklarını kullandığını ve BlackBerry, ABD ve diğer hükümetlere nasıl bir ulaşım imkanı veriyorsa kendilerine de telefonlar üzerinden yapılan haberleşmeyi denetlemek için aynı imkanın tanınmasını istediklerini vurguladı.

TURİSTLER DE BLACKBERRY KULLANAMAYACAK

BAE'li yetkililere göre ülkeye ziyarete gelen ve uluslararası dolaşımda telefonunu kullanan yabancı turistler de BlackBerry hizmetlerine ulaşamayacak. BAE Telekomünikasyon İdaresi, uluslararası dolaşımdaki BlackBerry telefonlarının da BlackBerry Messenger, internet dolaşım, e-posta ve kısa mesaj özelliklerini kullanamayacağını doğruladı.

Ortadoğu'nun en yoğun yolcu trafiğine sahip Dubai Havaalanı'nı kullanan binlerce iş adamının bu yasaktan nasıl etkileneceği ise merak konusu. İstatistiklere göre havaalanındaki yolcu sayısı günlük 100 bini aşıyor.

PARTİ İPTAL

Bu arada Dubai'de Çarşamba günü düzenlenmesi planlanan BlackBerry Pearl 9105 akıllı telefon tanıtım partisinin iptal edildiği öğrenildi. Organizatörler, dünyanın en yüksek kulesinde yer alan Armani Otel'deki partinin başka bir tarihe alındığını açıkladı. Tüm dünyada 40 milyonun üzerinde BlackBerry kullanıcısının olduğu tahmin ediliyor.