Kılıçdaroğlu: Adnan Menderes'i de Deniz Gezmiş'i de asan yargı siyasallaşmıştı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yargının siyasallaşmaması gerektiğini belirterek, "Geçmişte Adnan Menderes'i de Deniz

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yargının siyasallaşmaması gerektiğini belirterek, "Geçmişte Adnan Menderes'i de Deniz Gezmiş'i de idam eden, 16 yaşındaki çocuğun yaşını büyütüp asan da yargının siyasallaşmasıydı." dedi.

Kemal Kılıçdaroğlu, Erzurum'dan ayrılırken basının sorularını cevaplandırdı. Anayasa değişikliğini içi zehirli dışı şeker olan hapa benzeten Kılıçdaroğlu, vatandaşın çocuklarının geleceği ve yargının siyasallaşmaması için bu hapı yutmaması gerektiğini savundu.

1960 darbesiyle idam edilen Başbakan Adnan Menderes'e değinen Kılıçdaroğlu, "Yargı siyasallaşırsa bunun faturasını toplum öder. Ne demek yargının siyasallaşması, geçmişte Menderes'i idam ettik o yargı siyasal mıydı? Siyasaldı. Deniz Gezmiş'i idam ettik o yargı siyasal mıydı? Siyasaldı. 16 yaşındaki çocuğun yaşını büyütüp idam ettik o yargı siyasal mıydı? Siyasaldı." dedi.

1. Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız'a açılan soruşturmaya da değinen Kılıçdaroğlu, "Bu aşamada böyle bir soruşturmanın yapılmasını doğrusunu isterseniz çok anlamlı buluyorum. Eğer bilgi, belgeler var ise niye daha önce açmadınız? Tam Yüksek Askeri Şura toplantısı sırasında böyle bir karar alınmasını ve bunun tebliğ edilmesini doğrusunu isterseniz uygun görmüyorum. Öteden beri askerlerin terfilerinde ve emekli sistemlerinde teamülleri var. Kurumları kurum yapan da bu teamülleridir. Bu teamüllere siyasetin çok fazla burnunu sokmaması gerekiyor. Öte yandan, Ergenekon olarak adlandırılan davanın siyasi bir dava olduğunu söylemiştik." diye konuştu.

"SAYIN GÜLEN'İN OY KULLANMASINI İSTERİM"

CHP lideri Kılıçdaroğlu'na Fethullah Gülen'in referanduma 'evet' denilmesi yönündeki açıklamalarının nasıl değerlendirdiği de soruldu. Kılıçdaroğlu, ''Ben Sayın Gülen'in gelip Türkiye'de oy kullanmasını isterim.'' ifadelerini kullandı.

Referandum öncesi yaşanan terör olaylarına da değinen Kılıçdaroğlu, "Bildiğimiz bir şey var; açılım politikası sonucu terörün tırmandığıdır. Eğer bunun sorumlusu aranmak isteniyorsa, hükümetin dönüp kendisine bakması lazım. Kendi uygulamaya koyduğu politikaların açmazlarını görmesi lazım. İnsanlara verdiği umutların, koyduğu yüksek çıtanın, beklentileri karşılamadığını, beklentiler karşılanmayınca da terörün yoğunlaştığını sağduyu sahibi olan herkes biliyor. Sorumlusu, sorumsuz bir açılım politikası ile ülkeyi bu hale getiren siyasal iktidardır." şeklinde konuştu.