Arıtma Tesisi Yerinde Bir Yatırım

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, büyük maliyetlerle yapımı tamamlanan ve faaliyete başlayan Karaduvar Mahallesi'ndeki Atıksu Arıtma Tesisi'nin bekleneni vermeye başladığını belirtti.

Arıtma Tesisi Yerinde Bir Yatırım
Yaptığı açıklamada, Mersin'in turizmde hedeflediği noktaya ulaşamamasında denizinin kirliğinin önemli rolü olduğunu ifade eden Özcan, "Bunun üzerine Avrupa Yatırım Bankası'ndan temin ettiğimiz kredi ile Karaduvar'da atıksu arıtma tesisinin yapımına başladık ve tesis geçtiğimiz aylarda faaliyete geçti. Şehir merkezindeki atıklar, yeni döşenen tahliye boruları ile tesise gelmekte ve burada uygulanan biyolojik ve kimyasal işlemler sonucunda denize temiz su olarak pompalanmaktadır" dedi.
Mersin İl Sağlık Müdürlüğü'nün rutin olarak yaptığı deniz suyu kirlilik ölçümlerinde, kentin doğusunda deniz suyunun, batısına göre daha temiz olduğunun açıklandığını kaydeden Özcan, "Atıksu Arıtma Tesisi sayesinde kentin doğu sahilleri, batı sahillerine göre temiz bir denize kavuşmuş durumda. İl Sağlık Müdürlüğü'nün açıklaması da bu yönde. Bu da atıksu arıtma tesisinin ne kadar yerinde bir yatırım olduğunu göstermektedir" diye konuştu.
İçerisine Mezitli ilçesi başta olmak üzere Tece, Davultepe ve Kuyuluk gibi yerleşim bölgelerini alacak olan Batı Arıtma Tesisi inşaatı içinde son aşamaya geldiklerini belirten Başkan Özcan, "Batı Arıtma Tesisi için Milli Emlak Müdürlüğü'nden 50 dönümlük bir araziyi istimlak ettik. Proje çalışmalarıyla birlikte kısa bir süre içinde Mezitli bölgesindeki arıtmayı da çözerek, batı sahillerimizin de tertemiz bir denize kavuşmasını sağlayacağız" şeklinde konuştu.
Arıtma Tesisi için ilk başlarda birçok muhalefet ve engellemeyle karşılaştıklarını ve sürecin bu yüzden uzadığını hatırlatan Özcan, şöyle devam etti; "Ancak gelinen noktada Karaduvar'daki arıtma tesisinin faaliyete geçmesiyle Mersin'in, Huzurkent'ten merkeze kadar olan bölümünde deniz kirliliği en alt seviyeye inmiştir. İnşallah Batı Arıtma Tesisi'nin de faaliyete geçmesiyle Tece'ye kadar Mersin tertemiz ve mavi bayrak dikilebilecek bir denize kavuşacak. 'Mersin'in her köşesinden denize girilebilecek' dediğimizde bazı kimseler bize gülüyordu. İşte bu iddiamızın gerçekleşeceği günler yaklaşıyor. İddia ediyorum ki 1 sene içinde Mersin denizi, her köşesinden girilebilecek temizliğe kavuşacak. Büyükşehir Belediyesi olarak, kent merkezinde belli noktaları halkımızın plaj olarak kullanması içinde bazı projeler üretiyoruz."
Öte yandan limana giriş-çıkış yapan gemileri de Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Deniz Denetim Birimi sayesinde sürekli denetlediklerini kaydeden Özcan, "Bu gemilerden denizi katı veya sıvı atıklarla kirlettiği tespit edilenlere büyük miktarda ceza yazılmaktadır. Ancak aldığımız önleyici tedbirler sayesinde bazı gemilerin atıklarını denize boşaltma uygulamasından vazgeçtiği gözlenmektedir" dedi.