Van'da '12 Eylül bu sefer demokrasi' konulu panel düzenlendi

Stratejik Düşünce Enstitüsü tarafından, '12 Eylül bu sefer demokrasi' konulu panel düzenlendi.

Stratejik Düşünce Enstitüsü'nün (SDE) yaz etkinlikl

Stratejik Düşünce Enstitüsü tarafından, '12 Eylül bu sefer demokrasi' konulu panel düzenlendi.

Stratejik Düşünce Enstitüsü'nün (SDE) yaz etkinlikleri kapsamında '12 Eylül bu sefer demokrasi' konulu panel Van Ticaret ve Sanayi Odası Tuşba Salonu'nda düzenlendi. AK Parti Van Milletvekilleri İkram Dinçer ile Kerem Altun, AK Parti Van İl Başkanı Mustafa Bilici, çok sayıda sendika ve dernek yöneticileri ile vatandaşın katıldığı panelin moderatörlüğünü SDE Yönetim Kurulu Üyesi Aydın Bolat yaparken, SDE Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yasin Aktay, SDE Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ali Şafak ve uzmanları Doç. Dr. Bekir Berrat Özipek, Doç. Dr. Vahap Coşkun ve Yrd. Doç. Dr. Necdet Subaşı panelist olarak katıldı. Panel öncesi kısa bir konuşma yapan Bolat, anayasaların toplumların temel sözleşmeleri olduğunu, 1961 ve 1981 anayasalarının darbe etkisi altında referandum ile kabul edildiğini belirtti. 1980 ihtilalinden sonra 82 Anayasası'nın kabul edildiğini belirten Bolat bu anayasanın eleştiri oklarının devamlı hedefinde olduğunu, değişik zamanlarda 16 kez, toplam 83 maddesinin değiştirildiğini, özellikle AB uyum sürecinde yapılan değişikliklerin arttığını ifade etti. Değişikliğin gerekliliğini de vurgulayan Aydın Bolat, SDE'nin bu konudaki rolünü de belirtti. Bolat, "SDE, 'Evet kampanyası' yürütmüyor. Biz sadece sivil, demokratik bir anayasa için çaba harcıyoruz ve bu doğrultuda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ortada daha anayasa değişikliği ve referandum tartışmaları yokken, SDE, 'Yargı çalıştayı' düzenledi ve burada 'Yargı Raporu' başlığı altında konu ile ilgili kapsamlı çalışmaların yer aldığı bir rapor hazırladı. Bu raporda HSYK'yı, Askeri Mahkemeleri, Anayasa Mahkemesini, yargının tarafsızlığı ve bağımsızlığı gibi bir çok konuyu ayrıntıları ile tartıştık." dedi.

Daha sonra konuşan SDE Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yasin Aktay ise 'Anayasa nedir?' Sorusunun cevabını vererek konuşmasına başladı. Prof. Dr. Aktay, devlet denilen aygıtın da bir sözleşme olduğunu ancak fiili anlamda silah kullanma tekeline sahip, gücü elinde bulunduran, şiddetini bir şekilde meşrulaştıran yapı olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Aktay, "Türkiye'de anayasayı güçlüler yapmıştır. Son sözü hep güçlüler söylemiştir. Evet, referandum ile halka sordular. Halktan 'Evet' yanıtını da aldılar. Çünkü psikolojik ve sosyolojik kampanyalar ile halkın üzerinde bir kontrol mekanizması geliştirdiler." dedi.

Geçmiş dönemlerde darbe sonucu yapılan anayasaların hukuksal manada meşru olduklarına da değinen Prof. Dr. Aktay, hukuksal manada meşru olmasına rağmen hakkaniyet ve adalet bakımından bu durumun asla meşru kabul edilemeyeceğini de ifade etti.

SDE Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ali Şafak ise 1982 Anayasası'nın dünyanın en uzun anayasası olduğuna, anayasada her ince ayrıntının düzenlendiğine, bazı sınıflara ayrıcalıklar tanıdığına, bir takım özgürlükler olduğuna ancak bu özgürlüklerin kullanılamadığını kaydetti. Referandumda değiştirilecek maddelerin, var olan ancak kullanılamayan bir takım özgürlüklerin kullanılmasının yolunu açacağını belirten Prof. Dr. Şafak, aynı zamanda Anayasa Mahkemesi ve HSYK üyelerin eskiden nasıl seçildiği ve şimdi nasıl değiştirileceği konusunu açıkladı.