Ve Özbek itiraf etti

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Başkanvekili Kadir Özbek, eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay'ın HSYK ve Yargıtay üzerindeki etkisini ve müdahalesini canlı yayında itiraf etti. 'Yargıçlar İktidarı' kurmak için siyasi parti temsilcisi gibi hareket eden Özbek, dün katıldığı bir televizyon programında, 'Sevdiğiniz, saydığınız bir bakanın referans...

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Başkanvekili Kadir Özbek, eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay'ın HSYK ve Yargıtay üzerindeki etkisini ve müdahalesini canlı yayında itiraf etti. 'Yargıçlar İktidarı' kurmak için siyasi parti temsilcisi gibi hareket eden Özbek, dün katıldığı bir televizyon programında, 'Sevdiğiniz, saydığınız bir Bakanın referansını gözardı edemezsiniz' sözleriyle eski Bakan Seyfi Oktay'ın yargı üzerindeki etkisini ve müdahalesini itiraf etti.
HSYK, 'yargıçlar iktidarı' için çalışmalarına hız verdi. Ergenekon, Balyoz, Kozmik Oda, Faili Meçhul Cinayetler gibi davaların görüldüğü mahkemelere doğrudan müdahele etmek için 'Korsan Liste' çıkararak 2010 Yılı hakim ve savcı atama kararnamesi görüşmelerini tıkanmasına neden olan HSYK'nın yargı kökenli üyelerini halkoyu telaşı sardı. Açıklama ve eylemleri ile kamuoyunda 'Yüksek Yargı Partisi' ismiyle anılan HSYK anayasa değişikliği muhalefetini basın yoluyla yapmaya başladı. Daha önce adliyeleri, baroları, hukuk derneklerini ve meslek örgütlerini ziyaret ederek anayasa değişikliğine 'hayır' denilmesini isteyen HSYK şimdi de kitlesel basın yayın araçlarını kullanarak halk oylamasında hayır kampanyası başlattı. Özbek, hem tarihi itirafta bulundu hem de HSYK'nın halk oylamasında 'Hayır' kampanyasının gerekçelerini anlattı. Kurul'un 'Korsan Liste' krizlerinin mimarı olarak tanıdığı ve Ergenekon davaları sanıkları ile katıldığı toplantılar tespit edilen Ali Suat Ertosun da 31 Ağustos'ta basının karşısına çıkacak. HSYK'nın, ruh ikizi YARSAV ise siyasi parti temsilcileri sivil toplum örgütleri üzerinde 'Hayır' kampanyası yürütüyor. Yargıçlar İktidarı kurmak için kampanya düzenleyen HSYK'nın öncülüğünde yürütülen kampanyanın diğer büyük destekçisi Danıştay da kampanyaya basın açıklamasıyla destek verdi.

Zekeriya Öz'ün yeri değiştirilmeli
HSYK'nın, anayasa değişikliği halk oylamasında muhalefet partisi gibi hareket etmesi 'Yargıyı siyasallaştırmakla' suçlanmasına sebep oldu. HSYK Başkanvekili Kadir Özbek'in Ergenekon davalarından duyduğu endişe ve soruşturmaları yürüten Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcısı Zekeriya Öz'den duyduğu rahatsızlığı da canlı yayında itiraf etti. Özbek, Adalet Bakanlığı'nı, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin'in Ergenekon savcısı Zekeriya Öz hakkındaki suç duyurusunu dikkate almadığını iddia etti. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın somut olaylarla Savcı Öz'ü Ceza İşleri Genel Müdürlüğü'ne suç duyurusunda bulunduğunu söyleyen Özbek, 'Oysa ve bu evrakın gereği Adalet Bakanlığı'nın, karşılığı kınama cezasıyla gösterilen bir eylemden bahsediliyorsa bunun gereğinin yapılması gerekmez miydi? Kınama cezası verilmesi halinde veya buna benzer bir soruşturmaya maruz kalması halinde bu arkadaşımızın yerinin kararnamenin disiplin bölümüne konulması suretiyle değiştirilmesi gerekirdi. Böyle bir öneri geldiğinde bakanlığın bize böyle bir öneri geldi demesi gerekirdi' şeklinde konuştu.

Adalet Bakanı hakkında suç duyurusu
Adalet Bakanı Sadullah Ergin hakkında suç duyurusunda bulunduklarını söyleyen HSYK Başkanvekili Kadir Özbek, 'Anayasa kapsamında çalışan bir yüksek kurulun çalışmasını engellemek ve bunu bilerek yapmanın karşılığı neyse Türk Ceza Kanunun'da bunun karşılığı uygulanması açısından Yargıtay'a gönderdik. Ancak Sayın Bakanın izin vermemesi halinde Yargıtay'ın yapabileceği birşey yok' dedi. Suç duyurusu başvurusunun tarihini hatırlamakta zorlanan Özbek, '19'u olabilir evet 19' şeklinde konuştu.

Bakanın referansını gözardı edemezsiniz
Eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay'ın, HSYK'ya müdahale ettiği iddialarının sorulması üzerine Kadir Özbek, tarihi itirafı yaptı. Seyfi Oktay'ı Adalet Bakanlığı döneminde tanıdığını söyleyen Özbek, Oktay'ın hakim ve savcıların atanması, Yargıtay üyeliğine seçimlerine müdahalesini, 'Sevdiğiniz, saydığınız bir Bakanın referansını gözardı edemezsiniz' sözleriyle itiraf etti. Ses kayıtlarına da düşen Ergenekon davasına bakan iki hakim ve Seyfi Oktay ile Ankara'da yemek yediklerini söyleyen Özbek,'Köksal Şengün'ün benimle görüşmek istediğini de Seyfi Bey iletti' dedi.