O senin dediğin hukuk devleti

HSYK Başkanvekili Kadir Özbek, Ergenekon savcılarını HSYK'nın yargı kökenli seçilmiş üyelerinin görevden ...


HSYK Başkanvekili Kadir Özbek, Ergenekon savcılarını HSYK'nın yargı kökenli seçilmiş üyelerinin görevden almak istemesi üzerine Adalet Bakanlığı'nın kararname taslağını geri çekmesi, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Müsteşar Ahmet Kahraman'ın toplantıları terk etmesi nedeniyle, Kahraman hakkında Yargıtay'a suç duyurusunda bulunduklarını kaydetti. Özbek, İstanbul Başsavcısı Aykut Cengiz Engin'in, Balyoz soruşturması kapsamındaki internet andıcı soruşturma dosyasını kendisine iade etmeyen ve talimatlarını dinlemeyen Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz hakkında Adalet Bakanlığı'na suç duyurusunda bulunduğunu da açıkladı. 

Propaganda yapıyor
CNN Türk'te Milliyet Ankara Temsilcisi Fikret Bila ile Hande Fırat'ın sorularını yanıtlayan Özbek, Başbakan Erdoğan'ın, "Yargı ayağımıza pranga vuruyor" sözleri için de şunları söyledi: "Başbakan yapmak istediklerini fazla gizlemiyor. Bu bağlamda samimiyse çok kötü. Pranga dediği hukuk devleti. Bakanlarını kapıdışarı koyabileceğini de söyledi. Milletvekillerine 'söz ola kestire başı' şeklinde bir ifadeyle yaklaştı. Hukuk devletinde olabilecek şeyler değil. Bu açıdan bakarsak, işlemleri yargının denetiminden uzak görüp, istediğini yapabilme arzusu, 'benim' şeklindeki sahiplenme arzusu, sınır tanımama arzusu şekli olarak görüyorum. İktidarlar yargıyı sevmezler. Üvey çocukları gibi görürler. Ama ben bu sözleri yürekten gelen sözler değil, referandum hedefi ve yargıya karşı yürütülen bir propagandanın ürünü olarak görüyorum."
Özbek, HSYK ve yargının ideolojik görüşe sahip olduğu eleştirileri için de, "Elbette HSYK'nın, Türk yargısının ideolojik görüşü vardır. Bu görüş anayasanın başlangıç bölümünde yazılı kurallardır" dedi.

Â