Heyelan vurdu gündoğmadı

Rize'de önceki akşam etkili olan sağanak yağış Gündoğdu beldesini vurdu. Sel ve heyelan sonucu 12 kişi hayatın...

Rize'de önceki akşam etkili olan sağanak yağış Gündoğdu beldesini vurdu. Sel ve heyelan sonucu 12 kişi hayatını kaybetti, 2 kişi kayboldu. Beldede, 25 ev yıkıldı, 130 ev oturulamaz hale geldi. Başbakan Erdoğan, çalışmaları dakika dakika izlerken, Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek bölgeye gitti. Meteoroloji günler öncesinden uyardı; "Doğu Karadeniz'de sel ve heyelan tehlikesine dikkat" dedi. Ancak bölge genelinde evler ya dağ yamaçlarına ya da dere kenarlarına kurulmuştu. Önceki akşam sağanak başladı ve Gündoğdu'ya metrekareye 52.5 kilogram yağış düştü. Bir önceki gün de metrekareye 166.2 kilogramlık yağışın düştüğü belde, ağustos ayında beklenen 180 kilogramlık yağıştan daha fazlasını iki günde almış oldu.

25 EV YIKILDI, 130'U HARAP
Akşam karanlığında, heyelan oluştu ve yamaçlardaki evleri yerle bir etti. Dere yatağındaki evleri ise kabaran sular sürükledi. Toplam 6 bin nüfuslu beldede tam bir can pazarı yaşandı. Sel ve heyelanlarda 25 ev tamamen yıkıldı. Yaklaşık 130 ev ise oturulamaz hale geldi. Akif Kopuz (53), eşi Meliha (47), oğlu Muhammet (20), kızı Vildan (18), babası Ahmet (81) ve annesi Münevver, heyelanın vurduğu evde can verdi. Osman Kutay (55), Fazile Efil, Tahir Akat, Servan Taşkıran (7) ile Serdar (30) ve Sonay Pehlivan (22) çifti de hayatını kaybetti. Salim Bilgin ve Havva Kopuz kayıp, 7 kişi yaralandı.

SANKİ SAVAŞ ALANI GİBİ
Cadde ve sokakları dereye çeviren sel sularına kapılarak sürüklenen 150 araçta büyük çapta maddi hasar oluştu, 100'e yakın araç kullanılamaz hale geldi. Suların sürüklediği bazı araçlar ters döndü. Gündoğdu'nun ara sokakları balçık deryasına dönüştü. Beldenin 5 mahallesi ile köylerinde elektrik ve su kesildi. Bölgeye yönlendirilen çok sayıda iş makinesi, kapanan köy ve mahalle yollarını ulaşıma açmak için sabahın erken saatlerinden itibaren çalışmaya başladı. Sabah olduğunda felaketin boyutları da gün yüzüne çıktı. Yıkılan evler, çamurla dolan binalar, oyuncak gibi sürüklenen otomobiller, kağıt gibi bükülmüş yollar... Belde savaştan çıkmış gibi bir görüntüye büründü. Başbakan Erdoğan, felaketin ardından sık sık Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu ile Belediye Başkanı Halil Bakırcı'yı arayarak bilgi aldı. Kayıp vatandaşların bulunması ve mahsur kalanların kurtarılması için devletin tüm imkanlarının seferber edilmesini istedi. Erdoğan, acil ihtiyaçlarının karşılanması için talimat verdi. 1.5 milyon liralık acil nakdi yardımın bölgeye gönderildiği bildirildi.

2 GÜNDE 219 KG YAĞIŞ
Meteoroloji, Rize'ye iki günde 219 kilogram yağış düştüğünü açıkladı. Yetkililer, "Önceki gün 24 saat içinde metrekareye 166.2 kilogram yağış düştü. Şiddetli yağış toprağı doyurdu, ardından gelen 52.5 kilogram yağış da bu nedenle sel ve heyelanlara neden oldu" açıklamasını yaptı. Öte yandan, bölgedeki gök gürültülü sağanak yağışların Trabzon ve Rize çevresinde etkisini azaltarak yerini parçalı bulutlu ve güneşli bir havaya bırakacağı belirtildi. Yetkililer ağustos boyunca bölgede 180 kilogram yağış beklendiğini de dile getirdi.

BAKANLAR BÖLGEDE
Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Devlet Bakanı Faruk Nafız Özak ve Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu ile birlikte heyelan bölgesinde incelemelerde bulundu. Çiçek, "Bugüne kadar alışılmamış bir şekilde heyelanla karşı karşıya kalındı. Bu araziyi, şartlarını bilmeyenler 'Bu saate kadar nasıl ulaşılamadı' diyebilir. Eldeki tüm imkânlarla, olayı tüm boyutuyla görebilmek için gerekli çalışmayı yaptık. Şu an için en acil konumuz, bu durumu biraz olsun normale döndürebilmek" diye konuştu. Bakan Özak da şunları söyledi: "Geçmişte dere vadisi de üstten aşağı inerek heyelan olurdu ama böylesini ilk defa görüyorum. Heyelana bölgede ekili çay bitkisinin köksüz olması ve çayda kullanılan gübre neden olmuş olabilir. Ağaçların sökülmesinden ve yanlış yol yapımından olabilir."

Yazı ve fotoğraflar: Ulaş ÖZDEMİR-Adnan RAMOĞLU-Murat ALHAN-Selman KUTLU-Ümit UZUN / RİZE - SABAH