CHP'li eylemciler 79 yıllık fuara gölge düşürdü

Türkiye'de düzenlenen en büyük fuar etkinliklerinden 79. İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF)'na CHP'liler gölge düşürdü. Ellerinde parti flaması taşıyan C

Türkiye'de düzenlenen en büyük fuar etkinliklerinden 79. İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF)'na CHP'liler gölge düşürdü. Ellerinde parti flaması taşıyan CHP'liler, törene katılan Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün'ü yuhaladı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da katıldığı tören, partinin miting alanına dönüştü. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yaşananlardan dolayı özür diledi. CHP İl Başkanı Rıfat Nalbantoğlu ise protestoların kendileri tarafından planlanmadığını belirterek, "Biz organize etseydik, ne olduğunu görürlerdi." dedi.

79. İEF'nin açılışına katılan Bakan Ergün, üzerinde "hayır" yazılı tişörtler bulunan CHP'li bir grup tarafından protesto edildi. Genel Başkan Kılıçdaroğlu'nun da katıldığı açılış töreni, bir anda CHP'nin miting alanına dönüştü. Açılış için İzmir'de bulunan 28 ülkenin temsilcileri de Ergün'ün yuhalanmasını şaşıklıkla seyretti. Protestoya ilk tepkiyi, CHP'li Başkan Kocaoğlu gösterdi. Özür dileyen Kocaoğlu, "Burası hiçbir partinin, zümrenin yeri değildir. Burası 79 yıldır yapılan devlet törenidir. Burası ne başka bir partinin ne de CHP'nin miting alanıdır." şeklinde konuştu.

İEF'nin 79 yıllık tarihine gölge düşüren olaya, İzmir'in iş ve siyaset dünyası da sert tepki gösterdi. Fuarın bütün İzmir'i kucaklayan bir etkinlik olduğunun altını çizen iş ve siyaset temsilcileri, CHP'li grupların yaptığı hareketi kınadı. AK Parti İzmir İl Başkanı Ömür Kabak, Bakan Ergün'e yönelik yakışıksız hareketlerin CHP İzmir İl Örgütü'nce planlanarak uygulandığını iddia etti. Kabak, CHP İl Başkanı Rıfat Nalbantoğlu'nu, İzmirlilerden özür dilemeye davet etti. Nalbantoğlu ise yaşananlarla ilgili yorum yapmadı. Hareketlerin CHP örgütü tarafından planlandığı iddiasını kabul etmeyen Nalbantoğlu'nun "Ömür Kabak ne dediğini bilmiyor. Biz organize etseydik, ne olduğunu görürlerdi." demesi şaşkınlıkla karşılandı.

Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı (EBSO) Ender Yorgancılar, fuar açılışının miting olmadığını belirterek, yaşananların üzüntü verdiğini söyledi. İzmir Ticaret Odası (İZTO) Başkanı Necip Kalkan ise Ergün'e yönelik hareketi, militanca bir davranış olarak nitelendirdi. Ege ve Batı Akdeniz Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (ESİDEF) Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Davulcuoğlu da CHP'lilerin büyük bir hata yaptığını, Kocaoğlu'nun ise büyüklük gösterdiğini ifade etti. Siyasiler de misafir olarak İzmir'e gelen Bakan Nihat Ergün'e yönelik saygısızlığı kınadı. MHP İl Başkanı Müsavat Dervişoğlu, "Yakışıksız ve şık olmayan bir davranış" olarak nitelendirdi. İzmir'in misafiri olan kişiye yapılanları çok çirkin bir davranış olarak gören DSP İl Başkanı Rıfat Mutlu da, "Orası siyasi partilerin arenası değil, İzmirlilerin fuarıydı. Buna uygun bir ortam oluşturulmalıydı." diye konşutu. SP İl Başkanı Şerafettin Kılınç, fuarın CHP'nin miting meydanı olmadığını belirterek, "Yapılanlar kabul dilemez. Kınıyoruz." dedi.

GÖRÜŞLER

EBSO Başkanı Ender Yorgancılar: Yaşananlar üzüntü verici. Orası bir miting alanı değildi, 79 yıldır süregelen bir fuarın açılışıydı. Belediye Başkanımız ve Sayın Valimiz, bu konuyla ilgili güzel bir cevap verdi. Sanayi Odası Başkanı olarak böyle bir şeyi tasvip etmem söz konusu değil. Netice itibariyle gelen Sayın Bakan, İzmir'in misafiridir. Türkiye Cumhuriyeti'nin bakanıdır.

İZTO Meclis Başkanı Necip Kalkan: Çok ayıp, çok ayıp. Vallahi yapılan iş inanılmaz ayıp. İzmir'e, İzmirli insanların misafirperverliğine yakışmayan bir davranış. Tamamen militanca bir davranış. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin bir bakanını, hiç kimsenin yuhalamaya hakkı yoktur. Adamcağızın orada yaptığı olumsuz bir şey yok. Bilakis fuarı dünyaya duyurmak için elinden gelen gayreti gösteren bir insan. Yapılan hareketi şiddetle kınıyoruz. Aziz beyin konuşmasını da takdir ediyorum. O grubun yaptığı hatayı tamir etme anlamında çok güzel konuştu.

ESİDEF Başkanı Ramazan Davulcuoğlu: İzmir, Türkiye'nin batısında en modern, çağdaş ve demokrasinin beşiği bir yerdir. İzmir'de her görüşten insan yaşayabilmeli ve fikrini zikredebilmelidir. Bu yaşananlar İzmir'e yakışmadı. İzmir demokrasi içinde kalabilecek, her şeyi halledebilecek tarafta olmalı. İzmir'in dışarıdaki algısı da bu. "Medeni ve çağdaş insanlar İzmir'de yaşıyor" diye biliniyor. Bu olayın yerel olduğuna ve İzmir'e mal edilmemesi gerektiğine inanıyorum. CHP'liler büyük bir hata yaptı, Başkan Kocaoğlu ise büyüklük gösterdi.

AK Parti İl Başkanı Ömür Kabak: İzmir'e ve İEF'ye destek ve güç vermek üzere açılışa gelen Sanayi ve Ticaret Bakanımız Nihat Ergün'ün, CHP İl Örgütü'nce planlanan ve uygulanan çirkin hakaretlere maruz kaldığını üzülerek gördük. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nu dahi isyan ettiren ve binlerce defa özür dileten bu organize çirkinliklerin, İzmir ve İzmirlilerle bir ilgisi olmadığını biliyoruz. Açılışı bir parti mitingine dönüştüren, kin ve nefretle hareket eden ve koltuklarından başka bir şey düşünmeyen CHP'li yöneticilerin, hoşgörü ve sevgi şehri İzmir'i ne hale getirdiklerini üzülerek izliyoruz. Sayın Büyükşehir Belediye Başkanı'na da özür konuşması nedeniyle teşekkür ediyoruz. Aynı özrü, CHP İl Başkanı Rıfat Nalbantoğlu'ndan da tüm İzmir halkı adına bekliyoruz.

MHP İl Başkanı Müsavat Dervişoğlu: Bakan Nihat Ergün ve AK Parti milletvekillerine yapılan, çok nezaketsiz ve şık olmayan bir davranıştı. Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, bu ayıba karşı en güzel cevabı verdi. Fuar açılışları ve iftarlar siyasete alet edilmemeli. Buna sebep olanlar utansın.

SP İl Başkanı Şerafettin Kılıç: İEF, uluslararası statüde bir ticaret fuarıdır. Böyle bir fuara Türkiye'nin iç işlerinin yansıması ve bir protesto şeklinde tanzim edilmesi son derece yanlıştır. Her şeyden önce orada yabancı ülkelerden ticaret ve devlet erkânı, Türkiye'deki sivil toplum örgütleri gibi yüzlerce misafir var. Bunların önünde yaşanan bu olay, hiç hoş olmayan bir davranıştır. İEF, CHP'nin miting meydanı değildir. Yapılanlar yanlıştır ve kabul edilemez. Kınıyoruz.

DSP İl Başkanı Rıfat Mutlu: Bakan Ergün İzmir'in konuğuydu, yaşananlar son derece üzücü. Orası siyasi partilerin arenası değil, İzmirlilerin fuarıydı. Yapılanı çok yakışıksız buldum. Siyasi yönden de kabul edilecek bir durum değildi. Maalesef böyle bir çirkin olay yaşandı.