Başbakan Erdoğan'dan Kılıçdaroğlu'na: Bu millet sana genel af yetkisini asla vermez

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, iki gün ara verdiği referandum mitinglerini Konya'da yeniden başlattı. Konya Hükümet Meydanı'nı dolduran coşkulu kalaba

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, iki gün ara verdiği referandum mitinglerini Konya'da yeniden başlattı. Konya Hükümet Meydanı'nı dolduran coşkulu kalabalığa hitap eden Başbakan Erdoğan, "Van'da, Bingöl'de ne konuşursak İstanbul'da, İzmir'de aynı şeyi konuşuyoruz. Biz Batman'da başka, Tunceli'de başka konuşmuyoruz." dedi.

Kemal Kılıçdaroğlu'nun 'genel af' söylemine tepki gösteren Başbakan, "Sana bu yetkiyi kim verdi? Bu millet sana o yetkiyi vermez." diye konuştu.

Konuşmasına, Konya'nın ilçelerini sayarak ve hepsine selam göndererek başlayan Başbakan Erdoğan, Türkiye'de olduğu gibi dünyanın her yerinde aynı şeyi söyleyip, aynı şeyi savunduklarını belirterek, "Dünyanın her yerinde barış ve huzur istiyoruz. Kendi çocuklarımız için ne istiyorsak Filistinli, Iraklı, İsrailli, Afganistanlı çocuklar için, dünyanın bütün çocukları için aynı şeyi istiyoruz." şeklinde konuştu.

Başbakan, herkes gözünü yumsa, herkes kulağını tıkasa, herkes sırtını dönse dahi zulme kayıtsız kalamayacaklarını ifade ederek, "Çünkü bu bizim milletimizin en belirgin özelliğidir. Tarihimizden, milletimizden aldığımız güçle hak diyoruz, hukuk diyoruz. Haksızlık karşısında susmadık, susmayacağız." diye ifade etti.

Konuşmasının bir bölümünü MHP'li ve CHP'li seçmenlere ayıran Başbakan Erdoğan, "Bu bir seçim değil. Bu bir halk oylaması. Burada AK Parti'nin icraatlarını oylamayacağız. 'Darbe anayasası mı yoksa milletin anayasası mı' oylaması yapacağız." ifadesini kullandı.

Türkiye'nin 8 yıl önceki ekonomik durumu ile bugün geldiği ekonomik durumunu karşılaştıran Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin ekonomik göstergelerinin bugün 8 yıl öncekinden çok daha iyi durumda olduğunu söyledi. Muhalefetin, meydanlarda gerçekleri halktan gizlediğini, ekonomik durum hakkında halkı aldattığını ileri süren Başbakan, işsizlik rakamlarının bütün dünyada artarken, Türkiye'de azaldığını söyledi.

Meydanı dolduran kalabalığa "Muhalefet anayasa değişikliği ile ilgili birşey söylüyor mu?" diye soran Başbakan, muhalefet partilerinin meydanlarda anayasa değişiklik paketinin içeriğine yönelik bir şey söylemediğini, yalan, iftira ve bühtanda bulunduğunu söyledi.

"Ana muhalefetin genel başkanı Tunceli'de 'genel af çıkaracağız' diyor. Ana muhalefetin genel başkanı, sana bu yetkiyi kim verdi?" diyerek CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun 'genel af' çıkışına tepki gösteren Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Meclis'in yüzde 65'ini oluşturan AK Parti sana bu konuda bir gıdım su içirmez, su. Sen neyin genel affını çıkarıyorsun? Bayrağımız kırmızı rengini bu vatan uğruna canını vermiş şehitlerin kanından alıyor."

"MHP'li kardeşlerim, kiminle ortaklık yaptığınızı görüyor musunuz? Kiminle yolculuk yaptığınızı biliyor musunuz?" şeklinde seslenen Başbakan Erdoğan, muhalefet partilerinin 'anayasa değişiklik paketinin içinde terörist başına af var' şeklinde iftira attıklarını belirtti. Başbakan Erdoğan, "Teröristbaşı size teslim edildiğinde 'asmayacağız' diye söz veren sensin Bahçeli. Ondan sonra geliyorsun bize bedel ödetmeye kalkıyorsun. Bizim düşüncemizde, planımızda teröristbaşının affı diye birşey yok." dedi.

Anayasa Mahkemesi ile HSYK'nın yapısıyla ilgili değişiklikler hakkında bilgi veren Erdoğan, bu iki maddeyle ilgili muhalefetin itirazlarının kuru gürültüden ibaret olduğunu savundu. Başbakan, her iki yargı kurumuna yapılacak üye seçimlerinde ne hükümetin ne de Meclis'in etkisi olmadığını anlattı.

HSYK Başkan Vekili Kadir Özbek ile eski SHP'li bakan Seyfi Oktay arasındaki pazarlıkların ortaya çıkışını hatırlatan Başbakan, "Bu ne muhabbet?" dedi. Başbakan, anayasa değişikliğinin kendisini milletin efendisi gören bu zihniyet sahibi yargı ve siyaset mensuplarının kurulu düzenini bozacağı için bunları rahatsız ettiğini söyledi.

Normal zamanlarda biraraya gelmesi mümkün olmayan unsurların anayasa değişikliği paketi karşısında 'hayır' cephesinde toplandığını hatırlatan Başbakan, "Bunların oluşturduğu hayır cephesi, statükocular 13 Eylül'de yeni dönemi görecekler. Yargıya arka bahçesi olarak bakanlar, yargının milletin ön bahçesi olduğunu görecekler." şeklinde konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, mitingin sonunda çok daha geniş tabanlı anayasa değişikliğinin sözünü verdi: "Bu değişiklik paketinin alacağı evetlerin gücü Türkiye'nin daha geniş tabanlı bir anayasa isteğini gösterecek. Bu değişiklik paketinin kabülü, geniş tabanlı anayasa değişikliğinin ilk adımı olacak. 2011 seçimlerinde AK Parti sandıkları patlatacak. 2011'de sizin oylarınızla kurulacak yeni AK Parti hükümeti, Türkiye'yi yeni ve sivil anayasa ile yepyeni ufuklara taşıyacak." diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, Hükümet Meydanı'ndaki mitingin ardından Beyhekim Devlet Hastanesi ile Japon Kyoto Parkı'nın açılışını yapmak üzere Kyoto Parkı'na geçti.