AK Parti Grup Başkan Vekili Kılıç; HSYK, 'hayır' propagandası yapmaktan vazgeçmelidir

AK Parti Grup Başkan Vekili Suat Kılıç, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK)'nın anayasa değişikliğine karşı kampanya yürüten siyasi partiler gib

AK Parti Grup Başkan Vekili Suat Kılıç, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK)'nın anayasa değişikliğine karşı kampanya yürüten siyasi partiler gibi davranıp hakim ve savcılara 'hayır' içerikli broşürleri dağıttırmaktan vazgeçme çağrısında bulundu. HSYK'nın broşür dağıtmasının yargının tarafsızlığı ilkesiyle bağdaşmadığını ifade eden Kılıç, HSYK Başkan Vekili Kadir Özbek'e seslenerek, yeni anayasanın getireceği sistem konusunda kendilerine güvenmelerini istedi.

Samsun'da partisinin İlkadım ilçe başkanlığı binasında ülke gündemine ilişkin konularda değerlendirmelerde bulunan Suat Kılıç, 12 Eylül'de yapılacak halk oylaması ile konumları sarsılacak herkesin son kozlarını ortaya koymakta olduklarını söyledi. HSYK üyelerinin, anayasa değişikliği referandumuna ilişkin adliyelerde hakim ve savcılara 'hayır' konulu broşürler dağıttırmasına tepki gösteren Kılıç, "Bir hukukçu olarak, HSYK Başkan Vekili sayın Kadir Özbek'in emin olmasını ve güvenmesini isterim ki yeni anayasanın getireceği sistem, HSYK'yı daha da kuvvetlendirecek, özerkliğini artıracak olan bir sistemdir. Kendileri lütfen siyasal partilerin yaptığı gibi anayasaya 'hayır' demenin nedenleri konulu broşürleri, yargıdaki hakim ve savcılara dağıtmaktan ve dağıttırmaktan, propaganda yapmaktan vazgeçsinler. Hukuka, hukukun üstünlüğüne ve halk oylamasında sandığa yansıyacak olan millet iradesine inansın ve güvensinler. CHP ve MHP'nin hayır propagandası için sokaklara çıktığı gibi HSYK'nın sokağa çıkması, hakim ve savcılara broşür dağıtması ne kadar yasaldır, doğrudur, demokratiktir. Yargının yansızlığı ise ne kadar bağdaşan bir tutumdur, bunun taktirini kendi vijdanlarına havale ediyorum." dedi.

Adalet Bakanlığı'nı ve Adalet Bakanı'nı hedef almanın, HSYK'nın başkanvekili açısından doğru bir yol olmadığının altını çizen Kılıç, "Yeni anayasa ile HSYK, bağımsız bir sekreteryaya, ayrı bir bütçeye, kendilerine özgü bir binaya ve tamamen özerk bir yapıya kavuşmuş olacak. Adalet Bakanı, 3 daire halinde çalışacak olan HSYK'nın daire çalışmalarına katılamaz hale gelecek. HSYK'nın özerk yapısı, demokratik yapısı, son derece bağımsız ve kuvvetli bir hale gelecek. Şimdi kendileri neye 'hayır' diyorlar, neye karşı çıkıyorlar. Niye bu propaganda için bu kadar ısrar ediyorlar?" diye sordu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun genel af vaadine de tepki gösteren AK Parti Grup Başkan Vekili Kılıç, "Aileler evlatlarının katillerini affetmedikçe, devletin ve milletvekillerinin affetme yetkisi yoktur. Halkın vicdanında aklanmayan hiç kimseyi CHP'nin genel af vaadi ile aklaması, affetmesi mümkün değildir." şeklinde konuştu.

Muhalefet in referandumda 'hayır' oylarının fazla çıkması için siyasetlerini şeytanla bile pazarlığa girebilecek konuma indirdiğini iddia eden Kılıç eleştirilerini şöyle sürdürdü:

"CHP, PKK'lı bölücüleri de kapsayacak şekilde genel af vaadini Türk toplumunun gündemine getirmeye cüret edebilmektedir. Tutmayacakları sözlerin altına girmekte, boş keseden atmakta, fırsatçılık arayışı ile siyaseti kirletmektedirler. Genel af vaadi, Türk toplumunda derin tartışmalar, derin yaralar açacak bir vaattir. Katilleri evladını kaybeden aileler affetmedikçe devletin ya da milletvekillerinin affetme yetkisi yoktur. Halkın vicdanında aklanmayan hiç kimseyi CHP'nin genel af vaadi ile aklaması, affetmesi mümkün değildir. CHP Genel Başkanı gaf yapmamıştır ve gaflet içinde değildir. Planlı, sistematik, kararlı, zihninin arka planında var olan bir genel af çağrısını ikinci defa ifade etmiştir. Bugün çark edip geri atmıştır ama fırsatını bulduğu an vaad ettiği genel affı yeniden ülke gündemine getireceği aşikardır."