Veda eden Başbuğ'dan önemli tespitler

Orgeneral İlker Başbuğ, Genelkurmay Başkanlığı görevini bugün Ankara'da Genelkurmay Karargahı'nda yapılan törenle, Orgeneral Işık Koşaner'e devretti. Başbuğ, törende yaptığı konuşmada terörle mücadele, Ergenekon ve TSK hakkındaki suçlamalara yanıt verdi.

Orgeneral İlker Başbuğ, Genelkurmay Başkanlığı görevini bugün Ankara'da Genelkurmay Karargahı'nda yapılan törenle, Orgeneral Işık Koşaner'e devretti. Başbuğ, törende yaptığı konuşmada terörle mücadele, Ergenekon ve TSK hakkındaki suçlamalara yanıt verdi. İşte İlker Başbuğ'un konuşmasından satır başları...

"Devletler ve miletler gereken durumlarda bedel ödemeye devam eder.

Öncelikle terörü bir olgu ile değerlendirmek gerekir. Terörün düşünme biçimini doğru tespit etmeliyiz.

Terörle mücadele topyeken bir şekilde parelel yürümelidir. Ancak bazen faliyetler arasındaki ilişki toplama işleminden çok çarpma işlemine döşünüşebilir.

Terörle mücadele devletin, teröristle mücadele ise güvenlik güçlerinin işidir. Terörle mücadelinin ana hedefi terörün ve destekçilerin yok edilmesidir.

Terörle mücadele yasalar çerçevesinde yürütülür. Terörle mücadele insanın beynine, kalbine hitap etmelidir. Bölge halkının desteği alınmalıdır. Bölge halkının güvenliği öncelikle sağlanmalıdır.

Terörle mücadelede masum halk ile törörist ayrılmalıdır. Terörle mücadele topluma gerçekçi olmayan beklentiler verilmemelidir.

TSK, 1984 yılından beri mücadelesini başarıyla sürdürüyor. Terör örgütü ile mücadelede en başırılı ordulardan birisidir TSK.

Terör örgütü 1994 yılından sonra asıl siyasi alanda mücadele vermeye dönmüştür. Terör örgütünün strateji değiştirmesinin sebebi TSK'nın başarılı mücadelesidir.

2004 yılından itibaren PKK'nın terör eylemleri arttı. Türkiye'de terör eylemlerinin azaldığı dönemler hep yanlış anlaşıldı. Sanki terör örgütü bitti, dağıldı zannedildi. Aslında dağ kadrosu duruyordu.

Eylemler sürerken alınan tedbirler istenilen olumlu sonuçları ortaya çıkaramıyordu. 1999'da örgüt büyük darbe yemesine rağmen neden bitirilemedi? Devlet şunları önleyemedi: Örgüte katılımlar. para kaynağı ve güvenli bölgeler...

PKK'nın elimine edilmesi için, yeni katılımların engellenmesi, para kaynağının kurulutlması ve Irak'ın kuzeyindeki bölücü örgütün varlığının etkisiz hale getirilmesi zorunludur.

Anayasaya göre askerlik hizmeti vatan borcudur. Askerlik hizmetinin tek tip askerliği dönüştürülmesini uygun buluyoruz.

TSK'nın veremeyeceği hiç bir hesap yoktur. Düşündürücü olan ülke güvenliğinden sorunlu olan ordu yine art niyetli insanlara inanan kişilerin olması rahatsız edicidir.

Medya TSK'nın yanında mı, karşısında mı? Bu soru kurumsal hafazamızda yer alıyor. Örgüt, terörün sürdüğü bölgeleri 90'lı yıllara çevermeyi, yaşanılan olaylara uluslararası boyut kazandırmak isteyebilir.

Ama terörle mücadelede tek ses olarak hareket edilebildi. Bölücü örgütün bu amaçlara ulaşması mümkün değildir.

26 Haziran 2009'da yapılan basın toplantısında TSK'ye asimetrik, psikolojik savaş yürütüldüğünü söyledim. TSK, bu psikolojik harekette zorlanmıştır. Çünkü ortada büyük bir eşitsizlik vardı. burada araç medyadır. Bizim kendimize ait medyamız yoktur. Bu psikolojik hareketı yürütenlerin elinde büyük bir medya vardır. Bu tarafın etik kuralları yoktur.

TSK için kurallar içinde kalınarak bunlarla mücade etmesi imkansızdır. TSK'nın kamuoyunu bilgilendirme zamanlaması konusunda sıkıntılar oldu. Ama bu safhanın araştırılması zaman almaktadır.

Medyanın geri kalanı ise haberi doğrulama zahmetine katlanmadan yapıyorsa bu psikolojik harekete bilerek bilmeyerek destek olmaktadır.

Yargı sisteminde illegal dinlemelerin bazen kabul edildiğini görüyoruz. Psikolojik hareketta gerçekler yerine oluşturulan algılar daha önemlidir.

Islak imza tartışması

Kağıt parçası olduğu doğruydu. Bu fotokipilerin gerçek olduğu ortaya çıkarsa yeniden soruşturma açılabilir.

Yürütülmekte olan psikolojik harekatın amacı TSK'ya olan güveni yitirmektir. Ama Türk halkı bu haberlere artık itibar etmemektedir.

İnancım odur ki zaman herşeyi açığa çıkarır, TSK busüreçten daha güçlü çıkar."

Son ziyaretini MHP'ye yaptı

Bu arada Başbuğ, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye veda ziyaretinde bulundu.

Bahçeli, Orgeneral Başbuğ'u MHP Genel Merkezi girişinde karşıladı. Basına kapalı olarak gerçekleşen görüşme, 1 saat sürdü.

Görüşmenin ardından Bahçeli, Orgeneral Başbuğ'u genel merkezin bahçesinden uğurladı.