Satacak oto bulamıyoruz

Otomotiv piyasasında öngörülemeyen talep artışıyla birlikte başlayan tedarik sıkıntısı sürüyor. Stok duru...


Otomotiv piyasasında öngörülemeyen talep artışıyla birlikte başlayan tedarik sıkıntısı sürüyor. Stok durumu modele göre farklılık göstermekle birlikte, özellikle ithal markalarda birkaç aya uzayan kuyruklar oluşuyor. Yerli modellerde bile teslimat süreleri 15 günü buluyor. Bu sıkıntıyı yaşayan şirketlerden biri de Volkswagen, Audi, Seat, Porsche gibi markaların distribütörü Doğuş Otomotiv. Şirket CEO'su Ali Bilaloğlu, Doğuş Otomotiv olarak toptan satışlarda tarihlerinin en düşük araç stoku ile çalıştıklarını söyledi. Binek otomobilde stoklarının olmadığını, ticari araçlarda ise 4-5 adet stoklarının bulunduğunu ifade eden Bilaloğlu, asıl sıkıntılarının tedarik olduğunu söyledi. Bilaloğlu, talepteki canlılığın sürdüğüne, ancak bu ay satışlarının tedarik sıkıntısına bağlı olarak piyasadaki artıştan düşük olabileceğine dikkat çekti.

REFERANDUM ETKİLEMEDİ

Doğuş Yönetim Kurulu Başkanı Aclan Acar da "Elimizde daha fazla araç olsa daha fazla satarız" değerlendirmesini yaparken, daha fazla araç arzı için VW Grubu'yla yoğun bir şekilde temasta olduklarına dikkat çekti. İlk 6 ayın pozitif geçtiğini belirten Acar "Referanduma çok az bir süre kalmış olmasına rağmen ekonomik yapıyı çok fazla etkilemiş olduğunu söyleyemeyiz. Referandumdan çıkacak sonuçlara göre oturup bir kere daha tartmak lazım. Eğer temel ekonomik değerler ve yönetimde bir problem yoksa, dışarıdan gelecek faktörler ekonomik yapıyı çok kolay bozmaz. Ama temelde bir sıkıntı varsa en ufak bir rüzgarda grip olmanız mümkün'' dedi.

72.5 milyon lira kâr

Doğuş Otomotiv'in bu yılın ilk yarısında konsolide net kârı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 261 oranında artarak 72.5 milyon lira olarak gerçekleşti. Ali Bilaloğlu, Doğuş Otomotiv'in aynı dönemde toplam net satışlarının 1 milyar 393 milyon lira olduğunu ifade eden Bilaloğlu, 2010 yılı sonunda 2.7 milyar lira ciro hedeflediklerini kaydetti. Bu yılın ilk altı ayındaki satışlarını yüzde 45 artırdıklarını ifade eden Bilaloğlu, yıl sonuna kadar Doğuş Otomotiv olarak, 75 bin adetlik bir satışa, yüzde 11-12'lik bir pazar payına ulaşacaklarını dile getirdi.

OTOMOTİV ŞİRKETLERİ KÂR YAZIYOR

Bu arada Ford Otomotiv'in geçen yılın ilk 6 ayında 116 milyon 178 bin lira olan konsolide olmayan net kârı, bu yılın ilk 6 ayında yüzde 68.9 oranında artarak, 196 milyon 308 bin lira olarak gerçekleşti. Otomotivin bir diğer önemli temsilcisi Tofaş'ın 191.4 milyon lira kâr açıklamıştı. (Star)