Satacak araç bulamıyoruz

Türkiye ekonomisinin parmak ısırtan performansı otomobil satışlarına da yansıdı. Tüketecilerin yoğun talebi şi...

Türkiye ekonomisinin parmak ısırtan performansı otomobil satışlarına da yansıdı. Tüketecilerin yoğun talebi şirketlerin ellerindeki stokları tüketti. Yılın ilk 6 ayında yüzde 45 büyüyen Doğuş Otomotiv'in elinde satacak otomobil kalmadı. Doğuş Otomotiv CEO'su Ali Bilaloğlu, stoklarda sadece 4 araç kaldığını, bayilerde bulunan araç stoklarının ise 2-4 hafta içinde tükeneceğini söyledi. Geçen yıl Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) indirimi döneminde de benzer sıkıntı yaşadıklarını ifade eden Bilaloğlu, "Gelecek hafta bir gemi geliyor. Ancak gemideki tüm araçlar haftalar önce satıldı. Yılın geri kalanında gelecek araçlar için de bu geçerli" dedi. Bilaloğlu bekleme süresini kısaltmaya çalıştıklarını kaydetti.

LÜKS SEGMENT % 51 BÜYÜDÜ
Pazarı iyi analiz ederek, doğru öngörülerde bulunmalarına rağmen, talepteki artışın bu denli yüksek olacağını tahmin edemediklerini belirten Bilaloğlu, Doğuş Otomotiv'de 2010'un ilk yarısını şöyle değerlendirdi: "İlk altı aydaki satış performansımız ile geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 45 büyüme sağladık. Aynı dönemde toptan pazar ise yüzde 10 büyüdü. Ocak- Haziran 2010 döneminde lüks segmentte Doğuş Otomotiv yüzde 51 büyüme kaydederken, lüks segmentte bu büyüme toptan pazar için yüzde 9 oranında gerçekleşti."

ACAR: YATIRIMA DEVAM
Doğuş Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Aclan Acar ise yaşanan ekonomik krize rağmen yatırım kararlarında değişiklik yapmadıklarını hatırlattı. Acar, bu yıl toplam 17 milyon TL yatırım yapacaklarını söyledi.

Otomotivcilerin kârları patladı
Otomotiv pazarında beklentilerin üzerinde yaşanan talep artışı, firmaların bilançolarına da olumlu yansıdı. İlk 6 aylık finansal sonuçlara göre, otomotiv firmaları hem satışlarda hem de kârlılıkta rekor gibi sonuçlara imza attı. Otomotivde faaliyet gösteren 15 markayı bünyesinde barındıran Doğuş Otomotiv, 2010 ilk yarı yıl finansal sonuçlarına göre geçen yılın aynı dönemine oranla kârını 3'e katlayarak 72.5 milyon TL'ye çıkardı. Şirketin net kârı 2009 yılının aynı dönemine göre yüzde 261 oranında artış gösterdi. Tofaş'ın yılın ilk yarısında konsolide net kârı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 90.47 oranında artarak, 191 milyon 457 bin lira oldu. Tofaş'ın geçen yılın ilk 6 ayında ki konsolide net kârı 100 milyon 518 bin liraydı. Ford Otomotiv'in geçen yılın ilk 6 ayında 116 milyon 178 bin 108 lira olan konsolide olmayan net kârı, bu yılın ilk 6 ayında yüzde 68.97 oranında artarak, 196 milyon 308 bin 147 liraya yükseldi.

'Geleceğe güvenen krediyle araç alıyor'
Kredi ile satışlara da değinen Doğuş Otomotiv CEO'su Ali Bilaloğlu "2009'da nakit parası olan tüketiciler peşin olarak araç alımı yaptılar. Bu yıl ise kriz öncesi dönemine geri dönüldü. Geçen yıl nakit parası olan araç satın alırken; artık geleceğine güvenen araç alıyor" diye konuştu. Otomotiv pazarının geçen yılın ilk 6 ayına göre yüzde 10 büyüdüğünü belirten Bilaloğlu, "Biz 2010 yılı binek, hafif ticari ve ağır ticari araç toplam pazarını 680 bin adet olarak öngörüyoruz. Geçen yıla göre yüzde 15 oranında bir pazar büyümesi olacağını tahmin ediyoruz" dedi.