Referanduma Doğru

AK Parti Tavşanlı Eski İlçe Başkanı Mehmet Karaduman, AK Parti İl Genel Meclisi üyesi Ramazan Aydemir ile Mustafa Altunbay, Mustafa Bilgili ve Ali Bakır Kızılçukur köyüne giderek vatandaşlarla bir araya geldi

Referanduma Doğru
AK Parti Tavşanlı Eski İlçe Başkanı Mehmet Karaduman, AK Parti İl Genel Meclisi üyesi Ramazan Aydemir ile Mustafa Altunbay, Mustafa Bilgili ve Ali Bakır Kızılçukur köyüne giderek vatandaşlarla bir araya geldi.
Burada bir konuşma yapan AK Parti Eski İlçe Başkanı Karaduman, vatandaşlara neden 'evet' denilmesi hususunda açıklamalarda bulundu.
"Biz biliyoruz ki Kızılçukurlu vatandaşlarımız aslında medyadan bu işi takip ediyor. İşin esasına geldiğiniz zaman belki bizim buraya gelmemize bile gerek yoktu" diyen Karaduman, "Ama buraya gelmemiz sizlere verdiğimiz değerdendir. Ayrıca bu tarihi süreçteki çorbada tuzumuzun olmasını istiyoruz" dedi.
12 Eylül'de 26 maddenin oylanacağını dile getiren Karaduman, "Bu maddelerden bir tanesi ilave bir madde. Kamu deneticiliği denen bir madde. Diyelim ki bir devlet dairesine gittik. İşimiz görülmedi. Peki gidecek başka bir yerimiz var mı? Yok. Ama şimdi anayasa değişikliği ile girecek bir makamımız olacak. Devletin kendisini denetleyen bir birim kurulacak. Bizim herhangi bir devlet dairesinde işimiz aksamış ise biz o birime gidip (Devletimizin şu dairesi benim şu işimi şu nedenlerle aksatmıştır) diyeceğiz. Bu denetçi birim ise bizim işimizi takip edecek. Yani bizim işimizin niye görülmediğinin hesabını soracak" diye konuştu.
Değişiklik ile fişlemenin de kaldırılacağına işaret eden Karaduman şunları söyledi: "Fişleme kalkacak. Bize nasıl yansıyacak? Şimdi diyelim ki köyümüzde kızımız, oğlumuz okuyor bir göreve gelecek. Bu sisteme göre çocuğumuz göreve getirilmeden önce hakkında araştırma yapılıyor. Örnek olarak o kişi köyde ikamet ediyorsa jandarma geliyor ve göreve gelecek kişi hakkında köy halkından bazılarına sorular soruyor. Buradan alınan istihbaratlara göre belki de memur olamayabiliyor. Değişiklik ile bu durum ortadan kalkıyor. Yani devlet (Ben sana güveniyorum) diyor."
Anayasa değişikliği ile Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısında çeşitli nedenlerle orduyla ilişiği kesilen personellerin hakkını arayabileceğini dile getiren Karaduman, "Yıllardır YAŞ toplanıyor. Toplantının sonunda bazı subay ve astsubaylar çeşitli nedenlerle ordudan ilişikleri kesiliyor. Bu kişilerin itiraz edecekleri bir merci bulunmuyor. Ancak bu değişiklik ile artık ihraç edilenler de haklarını arayabilecekler. (Benim ilişiğim neden kesildi) diye mahkemelere başvurabilecek" şeklinde konuştu.
HSYK'nın statüsü hakkında da bilgiler veren Karaduman konuşmasını şöyle tamamladı: "HSYK ile anayasa mahkemesinin statüsü eleştiriliyor. Şu andaki uygulama HSYK, Yargıtay, Danıştay ve Sayıştay'ın belirlediğin adaylar arasından Cumhurbaşkanı'nın atamasıyla oluşur. Bu maddeye dokunulmuyor ancak ilave getiriliyor. Nedir bu ilave? Anadolu hakimlik ve avukatlık yapan insanların da söz hakkı olacak. Hakimlerimiz ve savcılarımız elektronik ortamda oy kullanarak HSYK'da görev alacak 7 üyeyi seçecek. 1 üye ise Anadolu'da avukatlık yapan kişilerin ve baroların seçimiyle ve Cumhurbaşkanının onayıyla atanıyor. Yani Anadolu insanı da söz sahibi olmaya başlıyor."
Ziyarette söz alan Ramazan Aydemir ise başından geçen bir olayı anlattı. Aydemir şunları söyledi: "12 Eylül 1980'de ben 14 yaşındaydım. Karakol Köseler Köyü'ne gelmişti. O zamanlar silahlar da meşhurdu. Silahın kim tarafından kontrol edileceği devlet sisteminde bellidir. Muhtar veya heyetler kontrol etmez. Devlet güçleri kontrol eder. Kasım Yılmaz'ı bilirsiniz. Eski muhtar. Karakol köye geldiğinde muhtara sordular (Silahları topladınız mı?) diye. Onlar da toplanmadığını söylediler. Açın ellerinizi dediler. Muhtar ve heyet coplanmıştı. O gün biz bunlara gülmüştük. Oysa muhtar ve heyet eğer seçilmişse o köyün namusudur. O köyü temsil eder. Onları coplamak halkı coplamaktır. 12 Eylül'de bizim seçtiklerimiz yeniden coplanmasın, bu darbeler yeniden olmasın diye ve herkes yerini bilsin diye 'evet' diyeceğiz. Bu bölgeden bizim şüphemiz yok. Çünkü Adnan Menderes ve Turgut Özal hareketinde bu bölge en güçlü desteği vermiştir. Bana göre asrın lideri Tayyip Erdoğan hareketi başladığında bu bölge büyük destek vermiştir."