İşte Beşiktaş'ın rakipleri

UEFA Avrupa Ligi (L) Grubu'nda Beşiktaş'ın rakipleri arasında yer alan ve Ricardo Quaresma'nın da eski takımla...

İşte Beşiktaş'ın rakipleri
UEFA Avrupa Ligi (L) Grubu'nda Beşiktaş'ın rakipleri arasında yer alan ve Ricardo Quaresma'nın da eski takımlarından Porto, Portekiz futbolunun en önemli temsilcisi olarak dikkati çekiyor.

Kuruluş yılı 1893 olan ve mavi-beyaz renkleri taşıyan Porto, Avrupa futbolunun en önemli temsilcilerinden biri olmayı başarırken, 118 yıllık tarihine 2 kez Şampiyonlar Ligi, 1'er kez UEFA Kupası ile UEFA Süper Kupası ve 2 kez de Kıtalararası Kupa şampiyonlukları yazdırmayı başardı.

Portekiz'de ''Ejderhalar'' (Dragoes) lakabıyla anılan Porto takımı, Portekiz Ligi'nde 24, Portekiz Kupası'nda 14 ve Ulusal Süper Kupa'da ise 16 kez şampiyonluk yaşamayı başardı. Porto takımı, Şampiyonlar Ligi'nde 177, Kupa Galipleri Kupası'nda 41, UEFA Avrupa Ligi'nde 59, UEFA Süper Kupa'da 4 ve Kıtalararası Kupa'da ise 2 kez sahaya çıkarak, Avrupa kupalarında toplam 283 maç oynadı.

UEFA Avrupa Ligi'ne bu sezon play-off turundan başlayan Porto, Belçika temsilcisi Genk'i 3-0 ve 4-2'lik sonuçlarla elemeyi başarıp, gruplara kaldı.

BEŞİKTAŞ'A YABANCI DEĞİL
Porto takımı, UEFA Avrupa Ligi (L) grubu'nda eşleştiği Beşiktaş'ın yakından tanıdığı bir takım.

Siyah-beyazlı yıldız oyuncu Ricardo Quaresma'nın eski takımlarından olan Porto, 2007-08 sezonu Şampiyonlar Ligi grubunda Beşiktaş'la eşleşirken, Portekiz ekibi İstanbul'daki maçı 1-0, kendi evindeki maçı ise 2-0 kazanmayı başarmıştı.

Porto kadrosunda bu maçlarda Beşiktaş karşısına çıkan Ricardo Quaresma ise BJK İnönü Stadı'nda uzatma dakikalarında attığı golle Porto'yu galibiyete taşıyıp, ikinci maçta da siyah-beyazlı fileleri 1 kez havlandırmıştı. Quaresma bu maçlarda sergilediği futbolla adeta siyah-beyazlı taraftarları büyülerken, daha sonraki yıllarda taraftarlar bu oyuncunun alınması için yönetime baskı yapmıştı.

Porto ayrıca, 2002-03 sezonu UEFA Kupası 4. turunda Denizlispor'u 6-1 ve 2-2'lik sonuçlarla elerken, 2008-09 sezonu Şampiyonlar Ligi gruplarında ise Fenerbahçe ile yaptığı maçları 3-1 ve 2-1 kazanmayı başarmıştı.

LİGİNDE ZİRVEDE
Portekiz Süper Ligi'ne bu sezon iyi bir başlangıç yapan Porto, geride kalan 2 maçını da kazanmasını bildi.

İlk maçta kendi evinde Beira Mar'ı 3-0'la geçen Porto, ikinci maçında ise deplasmanda Naval'ı 1-0'lık skorla mağlup etti.

Bu arada Portekiz ekibi, UEFA Avrupa Ligi'ndeki Genk galibiyetlerinin yanı sıra, Portekiz Süper Kupası'nı Benfica'yı 2-0 yenerek kazandı ve bu sezon yaptığı 5 resmi maçtan da galibiyetle ayrılmayı başardı.
Porto, Portekiz Süper Ligi'nde geride kalan sezonu ise Benfica ile Braga'nın ardından 3. sırada tamamlamıştı.

KADRO
Başkanlığını Pinto da Costa, teknik direktörlüğünü ise Andre Villas Boas'ın yaptığı Porto takımı, kadrosunda önemli oyuncuları bulunduruyor.

Porto takımının kadrosunda yer alan isimler şöyle:
Kaleci: Helton, Beto, Pavel Kieszek.
Defans: Maicon, Alvaro Pereira, Rolando, Sereno Cristian Sapunaru, Miguel Lopes, David.
Orta Saha: Raul Meireles, Fredy Guarin, Fernando Belluschi, Joao Moutinho, Cristian Rodriguez, Souza, Fernando, Andre Castro, Ruben Micael, Sergio Oliveira, Amorim.
Forvet: Falcao, Hulk, Silvestre Varela, Walter, Ukra.

#Sayfa#