Bursa'da rögar kapakları tehlike saçıyor

Bursa'da, şehiriçi ulaşımın rahatlatılması amacıyla yaptırılan 'bat-çık'lar başta olmak üzere, ana arterlerde düzensiz rögar kapakları sürücüleri endi

Bursa'da, şehiriçi ulaşımın rahatlatılması amacıyla yaptırılan 'bat-çık'lar başta olmak üzere, ana arterlerde düzensiz rögar kapakları sürücüleri endişelendiriyor. Rögar kapaklarının kazaya sebep olduğunu ifade eden vatandaşlar, yetkililerden konuya el atmasını bekliyor.

Yollardaki çukur ve rögar kapaklarıyla ilgili Büyükşehir Belediyesi, Şoförler ve Otomobilciler Odası, Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şubesi ve İnşaat Mühendisleri Odası (İMO)'na çok sayıda şikayet geliyor. Düzensiz rögar kapakları nedeniyle üç kez otomobilinin lastiklerini yenilemek zorunda kalan Bursa Trafik Vakfı Başkanı Galip Sakder, konuyla ilgili detaylı bir rapor hazırlayacaklarını söyledi.

İMO Bursa Şube Başkanı Necati Şahin, rögarlar ve rögar kapaklarının şehirde büyük bir sorun olarak ortaya çıktığını, bunun birçok nedeni olmakla birlikte en büyük problemin tesisatların tek bir galeri içine alınamaması olduğunu söyledi. Tüm gelişmiş ülkelerde tesisatların galeri içinde yer aldığını anlatan İMO Başkanı Şahin, bunun arıza anında yolların tekrar kazılmasına engel olması ve rögar kapaklarının gelişigüzel yer almaması açısından önemli olduğunu vurguladı.

Şahin, "Yapım hatalarından dolayı yollarımızı köstebek yuvası haline getiren rögar kapakları, galeri sisteminin yapılması ile ortadan kalkacaktır. Tabii ki galeri sistemine geçilmesi bugünden yarına halledilebilecek bir konu değildir. Ancak yapımına yeni başlanacak yollarda bile bu yönteme başvurulması zaman içinde soruna çözüm olacaktır. Altyapı kurumları altyapıları belli bir kurala bağlı kalmaksızın kurumlarına en kolay gelen yerden, hatta yolların ortasından geçirmeye devam ettikleri sürece, rögarlarını yapım şartlarına uygun yapmadıkları ve rögar kapaklarını asfalt üst kotuna sıfırlayamadıkları sürece, Avrupa kenti denilen Bursa'mızın yolları Türkiye'deki büyük şehirler içerisinde en kötü yollar olmaya devam edecektir. Ayrıca, rögar kapaklarının kuralına uygun yapılmaması nedeniyle hem gürültü kirliliği devam edecek, hem de trafik güvenliği için tehdit olmaya devam edecektir." diye konuştu.