Her Türk evladı 9 ay askerlik yapacak

Org. Koşaner'in gündeme getirdiği tek tip askerlik formülünün ayrıntıları ortaya çıktı. Yeni taslağa göre ister üniversite, ister ilkokul mezunu olsun, her Türk evladı 9 ay askerlik yapacak.

Her Türk evladı 9 ay askerlik yapacak
Genelkurmay Başkanlığı görevini bugün Org. İlker Başbuğ'dan devralacak Org. Işık Koşaner'in yeniden gündeme getirdiği "tek tip askerlik" uygulamasında 9 aylık bir süre üzerinde çalışıldığı öğrenildi. Taslak çalışmaya göre 4 yıllık üniversite mezunu olanlar ile olmayanlar aynı sürede vatani görevini yapacak. Kısa dönem askerlik sistemi rafa kalkacak. 9 ay boyunca herkes aynı karavanadan yemek yiyecek.

ÖZEL SİLAH EĞİTİMİ


Acemilik ve usta birliği dönemleri de komutanlık ve birliklere göre değişiklikler içerecek. Bu süreyi kuvvetler belirleyecek. Acemi eğitimi 20 ilâ 30 gün arasında verilecek. Yemin töreninden sonra ikinci döneme geçilecek. Bu dönem ise 45 gün sürecek. Bu süre içinde bütün askerler özellikle silah kullanma konusunda özel eğitimden geçirilecek. Bu sürenin sonunda da askeri personelin birlik görevlendirilmesi yapılacak.

BEDELLİYE AÇIK KAPI


Yeni düzenlemeyle, 4 yıllık üniversite mezunları arasından seçilen yedek subaylık dönemi de sona erecek. 12 ay süreliğine takım komutanı olarak kıtalarında görev yapan yedek subaylar da er statüsüyle zorunlu askerlik hizmeti yapacaklar. Takım komutanları ise mesleği askerlik olan sözleşmeli subaylardan oluşacak. Bedelli askerliğin çıkmaması için gerekçe gösterilen TSK'daki asker açığı da tek tip askerlik uygulaması sayesinde kapanmış olacak. Asker açığı kapanırsa bedelli askerliğin yeniden gündeme gelebileceği öngörülüyor.

5 FARKLI UYGULAMA BULUNUYOR

TSK'daki mevcut uygulamaya göre askerlik çağına gelen erkekler, "kısa dönem", "yedek subay" ve "uzun dönem" askerlik yapabiliyor. Buna göre ilköğretim ve lise mezunu olanlar 15 ay askerlik yapıyor. Üniversite mezunları ise askerliklerini kısa ve yedeksubay dönemi olarak yapabiliyor. Kısa dönem 6 ay, yedek subay dönemi ise 12 ay sürüyor. Bunun dışında yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları, 28 günü kapsayan paralı eğitimle askerlik yapabiliyor. Bedelli askerlikten ise 28 gün sürecek eğitim dönemi için gerekli parayı yatıran herkes yararlanabiliyor.