Yıldırım: Vatandaşın Kafası Karışık Erzincan

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, 'Vatandaşın kafası karışık.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, 'Vatandaşın kafası karışık. Vatandaşımızın yüzde 45'i bu anayasa değişikliğinin içeriğinde neler olduğunu bilmiyor' dedi.
Erzincan'da gezi ve incelemelerini sürdüren Yıldırım, Valilik tarafından bir düğün salonunda verilen iftar yemeğinde, kanaat önderleri, sivil kuruluşları temsilcileri, partililer ve vatandaşlarla bir araya geldi.
Bakan Yıldırım, buradaki konuşmasında 12 Eylülde yapılacak referandum için halktan destek istedi.
Referandumun Türkiye'ye kazandıracaklarını maddeler halinde anlatan Yıldırım, referandumun, milletvekili, iktidarın ya da muhalefetin belirlenmesi için yapılan bir seçim olmadığına dikkati çekti.
Referandumun, Türkiye'nin daha fazla hak ve özgürlüklerini artıracağını, devlet karşısında vatandaşın özgürlüklerini yükselteceğini ve devlet için değil, millet için bir anayasa anlayışı getireceğini vurgulayan Yıldırım, 'İnsanların bu anayasaya karşı çıkmak için 'yeterli neden var mı?' diye öz eleştiri yapması gerekir. 'Hayır' diyenler neden 'hayır', 'evet' diyenler neden 'evet' diyor? Vatandaşın kafası karışık. Vatandaşımızın yüzde 45'i bu anayasa değişikliğinin içeriğinde neler olduğunu bilmiyor. Vatandaş, içerikten öte partilerin çekişmesine, partilerin siyaseten yarışmasına dönüştüğü için bilmiyor' diye konuştu.
Yıldırım, vatandaşa, anayasa değişikliğinin mahiyetini, içeriğini anlatarak, ülkenin, milletin selameti için karar verilmesi gerektiğini belirtti.

-'MUHALEFETİN EN ÇOK ELEŞTİRDİĞİ MADDELER: HSYK, ANAYASA MAHKEMESİ'-

Kadınlar, çocuklar, özürlüler, gaziler, şehitlerin dul ve yetimleri ilgili anayasaya özel hükümler koyduklarını anlatan Yıldırım, şunları kaydetti:
'Bu kesimlere sağlanacak idare hakları, pozitif ayrımcılık, anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olarak artık düşünülemeyecek. Özellikle muhalefetin eleştirdiği maddelerden birisi HSYK, diğeri de Anayasa Mahkemesi. Belki bu halk oylamasına konup, üzerinde muhalefet partileri tarafından çokça konuşulan maddeler bunlar. Bu maddelerle sanki yaptığımız değişiklikle kendimize uygun yargı şekillendirmesi yaptığımız söyleniyor. Anayasa Mahkemesinin üye sayısı 11'den 17'ye çıkıyor. 1961 Anayasası'na baktığınızda bu mahkemeye seçilen üyelerin yarısını Meclis seçiyor. 1982 Anayasası'nda bu kaldırıldı. İki önemli görevi olan Anayasa Mahkemesi, kanunların anayasaya uygunluğunu saptar. Ayrıca Yüce Divan sıfatıyla başbakanları, bakanları yargılar. Yeni anayasamızda, üye sayısı 11'den 17'ye çıkarılıyor. Eski üyeler, 65 yaşına kadar çalışabiliyordu. Yeni düzenlemeyle 12 yıl çalışılabilecek, bir daha seçilemeyecek. Eskiden mahkeme üyelerinin tamamı cumhurbaşkanı tarafından seçiyordu. Şimdi cumhurbaşkanı 4'ünü seçiyor. Diğerleri ise Yargıtay, Danıştay Adalet Akademisi gibi kurumlardan seçilen üyelerden oluşacak, 3 tane de Meclisten seçilecek. Düzenleme ile sayı artıyor, temsilde çeşitlilik artıyor. Yüce Divan'dan bakan, başbakanları koruyacak hiçbir şey yok.'
Muhalefetin eleştirdiği diğer önemli maddenin ise HSYK olduğunu ifade eden Yıldırım, aslında bunun vatandaşı doğrudan ilgilendiren bir konu olmadığını söyledi.
'Belki çoğumuz bu kurulun varlığını bile bilmiyorduk. Son zamanda yaşananlar bu kurulu daha açık bir şekilde öğrenmemize vesile oldu' diyen Yıldırım, HSYK üyelerinin, adalet bakanı ve müsteşarı, 4 asıl üye, yüksek öğrenim kurumunun hukuk dallarında görev yapan üyeleri arasından cumhurbaşkanı tarafından doğrudan seçileceğini ifade ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
'3 asıl üye Yargıtay Genel Kurulunca, 2 asıl üye Danıştay üyeleri tarafından, 2 asıl üye Türkiye Adalet Akademisi Genel Kurulunca kendi üyeleri arasından, 7 asıl üye ise 1'inci sınıf olan hakim ve savcılar arasından, 3 asıl üye idare hakim ve savcılar arasından, 4 yıl için seçiliyor. Görüldüğü gibi Yargıtay ve Danıştayla sınırlı olan temsili 1. sınıf hakim, savcılara yaymak. Buna da itiraz ediyorlar, anlaşılmaz bir biçimde.'
Bakan Yıldırım, iftar yemeğinin ardından, yerel bir televizyonda programa katıldı.
26.08.2010 23:15:52