Tunceli'de genel af istedi

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, doğu seferinin Tunceli ayağında terör örgütü PKK'lılar için genel af çağrısında bulundu

Tunceli'de genel af istedi
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, doğu seferinin Tunceli ayağında terör örgütü PKK'lılar için genel af çağrısında bulundu

"Baba ocağında 'Dersim seninle gurur duyuyor' sloganıyla karşılanan Kılıçdaroğlu, konuşmasında, "Hayır, deyin. Doğudan batıya, kuzeyden güneye herkes için özgürce, kardeşçe genel affın yolu açılsın." dedi. CHP lideri, referandum mitingi için geçtiğimiz günlerde Seyit Rıza'nın heykelinin dikildiği Kışla Meydanı'nı seçti. Burada Tunceli halkına CHP iktidarında bütün faili meçhullerin aydınlatılacağı sözünü verdi. Referandum konuşmalarında ilk kez genel aftan bahseden Kılıçdaroğlu, böylece daha önce bu konuda çalışma yapan ve bir kitap yayımlayan CHP PM üyesi Mesut Değer'in bu yöndeki talebine sahip çıktı. "

"Kılıçdaroğlu, memleketi Tunceli'de hemşehrilerinin yoğun ilgisiyle karşılaştı. Doğu seferinde daha önce ziyaret ettiği illerde beklediği ilgiyi bulamayan CHP lideri, baba ocağında moral depoladı. Kürsüye gelişinde vatandaşın "Başbakan Kemal" sloganlarına, "Hiç endişe etmeyin. Türkiye, Dersim'le gurur duyacak." diye cevap veren Kılıçdaroğlu, soy tartışmalarına işaret ederek, "Ben Tunceliliyim, Hakkariliyim, Edirneliyim, Cizreliyim, Yozgatlıyım. Ben insanım insan. Ben sizin Kemal'inizim." diye konuştu. "

" CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, yoğun referandum mitinglerine dün doğduğu, büyüdüğü topraklarda devam etti. Önce Elazığ, ardından Bingöl'de vatandaşlara seslenen Kılıçdaroğlu, beklediği ilgiyi bulamadı. Önceki gün Van'da, dün de Bingöl'de protestoların hedefi oldu. Ancak ilgisizliğe 'hata bizim, yeterince gelmedik' diye özeleştiriyle karşılık verdi, protestoları ise 'herkesin düşüncesini özgürce ifade hakkı' çerçevesinde değerlendirdi. Referandum için 'hayır' oyu isterken, "Buraları fabrikalarla donatacağız." benzeri seçim vaatlerine başvurdu. "

" CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Elazığ seferine bir sürprizle başladı. Babasının arkadaşı Yansur Seçkin, CHP liderini otelinde ziyaret etti. Kısa süreli de olsa siyaset bir kenara itilmiş oldu. Seçkin'le çocukluk günlerini konuştu. Referandum mitinglerini Başbakan Tayyip Erdoğan ile polemik yarışına çeviren Kılıçdaroğlu, doğuda da anayasa değişikliğinin içeriğini değil, hükümete yönelik suçlamalarını dillendirdi. Her konuşmasında bölge insanı olduğunu ve bu topraklarda büyüdüğünü hatırlatan Kılıçdaroğlu, bölgenin sorunlarını gündeme getirdi. Yaşananlardan hükümeti sorumlu tuttu. Referandumun içeriğini ise, "Adam gibi adamsan, yürekli adamsan, sözüne güveniyorsan, bilgin kültürün varsa çık televizyona tartışalım diyorum. Söz veriyorum, sadece anayasa konuşacağız." diyerek, tartışma programına erteledi. CHP lideri, mitinglerde sıkça gündeme getirdiği para-pul mevzularına Elazığ'da da girdi. Bir ara konuyu, üzerinden halka seslendiği parti otobüsüne getirdi ve, "Bizim otobüsümüz bu; aldığımız para belli. Biz kendi imkanlarımızla geziyoruz. Recep Bey'in altında otobüsü var. Üzerinde Türkiye Cumhuriyeti yazıyor. Yani devletin imkânlarıyla geziyor. Onun parasını kim veriyor biliyor musunuz? Fakir fukara veriyor." iddiasında bulundu. "

" Kılıçdaroğlu, 2007 yılında destek verdikleri 27 Nisan e-muhtırasını gündeme getirirken de, "Bunlar kendilerine muhtıra veren paşaya üstün hizmet madalyası verdiler. Rahmetli Aziz Nesin olsaydı buna inanamazdı." ifadelerini kullandı. Elazığ'dan Bingöl'e geçen CHP lideri, yol üzerinde bulunan ve 1993 yılında 33 askerin şehit edildiği noktayı ziyaret etti. "

" Kılıçdaroğu, Bingöl'de de beklediği ilgiyi bulamadı. Miting alanına kendisini destekleyenlerden çok, protesto edenler geldi. Konuşma boyunca aleyhte slogan atılması CHP liderine zor anlar yaşattı. Bingöl'deki konuşmasında devletin Doğu'ya yatırım yapmadığını savunan Kılıçdaroğlu, özel sektörün gelmediği yere mutlaka devletin yatırım yapması gerektiğini kaydetti. Ardından da "Bingöl'ü fabrikalarla donatacağız." sözü verdi. Konuşmasının sonunda protestocularla diyaloğa girerken, "Bizi protesto eden kardeşlerimize de sevgilerimizi, saygılarımızı gönderiyorum. Çünkü biz özgürlükten yanayız, herkesin düşüncesini özgürce ifade etmesinden yanayız." ifadelerini kullandı. Miting sonrası, CHP liderine "Bingöl'de kalan son keçi" olduğu ileri sürülen bir keçi hediye edildi. CHP'liler Bingöl mitinginde yaşanan protestodan da AK Parti'yi sorumlu tuttu. Olay sonrası Bingöllü CHP Parti Meclisi üyesi Lütfiye Memioğlu, telefonla aradığı AK Partili yerel yöneticilere tepki gösterdi. AK Partililer ise protestocuların kendi partilerinden olmadığını belirtti. "

" Kemal Kılıçdaroğlu'nun 'genel af' çıkışı, hükümetin PKK ile pazarlık yapmakla suçlandığı bir döneme denk gelmesi açısından ilginç bir durum oluşturdu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a bu konuda en fazla eleştiri getiren partilerden biri de CHP. Erdoğan'ın, "Biz hükümet olarak asla terör örgütüyle masaya oturmayız. Fakat devletin ilgili birimleri görüşebilir." açıklaması da muhalefet partilerinin eleştirilerine konu oluyor. Bu durumda Kılıçdaroğlu'nun bu çıkışının nasıl yorumlanacağı merak konusu. "