Kılıçdaroğlu: Başbakan PKK görüşmesini itiraf etti

12 Eylül Anayasası'na,12 Eylül de 'hayır' deyin Türkiye'nin önü açılsın. 'Hayır' deyin mutabakatla kardeşlikle genel affın yolu açılsın.

Kılıçdaroğlu: Başbakan PKK görüşmesini itiraf etti
12 Eylül Anayasası’na,12 Eylül de ‘hayır’ deyin Türkiye’nin önü açılsın. ‘Hayır’ deyin mutabakatla kardeşlikle genel affın yolu açılsın.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, PKK ile ilgili terör olaylarında bir pazarlık götürüldüğünün belli olduğunu, bunu Başbakan’ın danışmanının söylediğini belirterek, “Sayın başbakan da diyor ki, ‘Devlet görüştü hükümet görüşmedi.’ Devlet kim? Devlet diye bir şahıs var mı? Devlet bir kurumdur. Hiç kimse Başbakan’dan habersiz gidip konuşmaz, Sayın Başbakan dün itiraf etmiştir bunu” dedi. Kılıçdaroğlu, Elazığ ve Tunceli’deki konuşmalarında ise PKK’nın silah bırakması ve referandumda “hayır” çıkması halinde, “genel af” yolunun açılabileceğini dile getirdi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Elazığ’da Kanal E Televizyonunda Zeki Akbıyık’ın hazırlayıp sunduğu Gündem programında soruları yanıtladı. Kılıçdaroğlu, CHP Parti Meclis Üyesi ve eski Diyarbakır Milletvekili Mesut Değer’in yazdığı ‘Kürt Sorunu mu?’ adlı kitabına atıf yapılarak sorulan PKK militanlarının affedilmesi ile ilgili soru üzerine şöyle konuştu:
“Mesut Değer’in kendi görüşü. Bizim partimizde insanlar kalkar düşüncelerini özgürce açıklarlar. O da bir kitap yazmış saygı duymak lazım, bir eser ortaya çıkarmış. Biz şunu söylüyoruz; toplumsal uzlaşma sağlandığı sürece, silahların bırakıldığı, toplumsal uzlaşmanın sağlandığı bir ortamda, elbette ki af da tartışılabilinir. Biz her konunun tartışılmasını istiyoruz. Ama bu tartışmanın sağlıklı olabilmesi için PKK’nın koşulsuz silah bırakması lazım, PKK silah bırakacak ki, herkes özgürce herkes düşüncesini söylesin. Buna karar verecek olan TBMM’dir. Af mı çıkarır, başka bir şey mi yapar, af tartışılır mı? Yoksa af gereksiz mi? Biz tartışmaktan korkmuyoruz, toplum tartıştıkça düşünceler daha belirgin ortaya çıkar” dedi.
Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, “Bir devletin görevi terörü bitirmektir” açıklamasına katıldığını belirtti.

Genel affın yolu açılsın
Elazığ mitingi ardından geçtiği Bingöl’de, yaklaşık 1000 kişiye konuşan ve bu sırada Ak Partili oldukları öne sürülen 50 kişilik bir grubun protestosu ve onu dinleyenlere yumurtalı saldırısı ile karşılaşan Kılıçdaroğlu, daha sonra memleketi Tunceli’ye ilk kez CHP Genel Başkanı olarak geldi. Kılıçdaroğlu, “Ben sizin Kemalinizim size geldim diyorum. Sayın Başbakan diyordu ki, niye Tunceliliyiyim diyemiyorsun. Tunceliliyim, Tuncelideyiz onur duyuyorum” sözleriyle devam etti. Kılıçdaroğlu, bir hayali ve hedefi olduğunu belirterek, şunları söyledi:
“Onu gerçekleştirmek için geldik. Size gönül ve umut bağı ile bağlıyım. 12 Eylül anayasasına, 12 Eylül de hayır deyin Türkiye’nin önü açılsın. Hayır deyin Doğu’dan Batı’dan toplumsal mutabakatla, kardeşlikle genel affın yolu açılsın. Samimi ve içten söylüyoruz. Candan, içten konuşuyoruz. Barışın ve kardeşliğin adresi CHP olacaktır. Biz çocuklarımızın geleceğe güvenle baktığı ve kardeş kavgasının olmadığı, huzurlu bir Türkiye’yi yaratmak için geldik.”

Yumurtalı saldırı
Bingöl’de de 1000 kişiye seslenen Kılıçdaroğlu’nun konuşması sırasında Genç Caddesi üzerinde toplanan ve Ak Partili oldukları ileri sürülen 50 kişilik grup, CHP liderini protesto etti. Aynı grup mitingin ardından dağılanlara yumurtalı saldırıda bulundu.

8 KÖŞELİ KASKET HEDİYE EDİLDİ
Seçim otobüsü ile PTT Meydanı’na gelen Kılıçdaroğlu’na Elazığ’ın yöresel 8 köşeli kasketi ile Elazığspor atkısı hediye edildi. “Benim toprağım, benim suyum, benim insanlarım merhaba” diyerek konuşmasına başlayan Kılıçdaroğlu, gençlik yıllarının geçtiği Elazığ’da toplanan kalabalığa, “Efsane liderimiz vardı Bülent Ecevit. Derdi ki, ‘ne ezen ne ezilen hakça bir düzen’ diyordu. Aynı yerdeyiz. Bunun için mücadele ediyoruz. Bunun için destek bekliyorum” dedi.