Dersim'den genel af çağrısı

Memleketi Tunceli'de yaklaşık 20 bin kişi tarafından karşılanan CHP lideri, tam anlamıyla coştu. Kılıçdaroğlu referandumda sandıktan 'hayır'çıkması halinde genel affın yolunun açılabileceği mesajını verdi

Dersim'den genel af çağrısı
Memleketi Tunceli'de yaklaşık 20 bin kişi tarafından karşılanan CHP lideri, tam anlamıyla coştu. Kılıçdaroğlu referandumda sandıktan 'hayır'çıkması halinde genel affın yolunun açılabileceği mesajını verdi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, iki günlük doğu ve güneydoğu gezisinin son durağı olan baba ocağı Tunceli'de çok büyük bir kalabalık tarafından karşılandı. Kılıçdaroğlu gezisinin en önemli siyasi mesajını da buradan verirken, 'hayır deyin kardeşlik içinde toplumsal mutabakatla doğudan batıya kuzeyden güneye herkese genel affın yolu açılsın' mesajını verdi.

TOPLUMSAL MUTABAKAT VURGUSU
Referandumdan 'hayır' oyu çıkmasının önemine dikkat çeken CHP lideri Kılıçdaroğlu, genel afla ilgili şunları söyledi:

'Hayır deyin, özgürlüğe, kardeşliğe, doğudan batıya, kuzeyden güneye, toplumsal mutabakatla genel affın yolu açılsın. Mühür sizde, kardeş kavgası bitsin. Hayır deyin barış gelsin.'

Kılıçdaroğlu uzun bir konvoy eşliğinde girdiği Tunceli'de Dersim olaylarında idam edilen Seyit Rıza'nın heykelinin bulunduğu Kışla Meydanı'nda hemşerilerine hitap etti. Diğer illerin aksine burada seçim otobüsünden değil platformdan konuşan Kılıçdaroğlu, yaklaşık 20 bin kişinin dakikalarca süren 'Dersim seninle guru duyuyor' sloganına 'Ben de sizinle gurur duyuyorum. Ben sizin Kemalinizim. Tunceli'de referandum sonuçları açıklanınca, Türkiye Dersim'le gurur duyacak' karşılığını verdi.

'RECEP BEY'İN SESİ KESİLDİ'
Seçiml barajının düşürlmesi gerektiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, 'Buradaki sonuçlar açıklanınca Recep Bey'in yüzünü görmek isterim. Biz anaların ağlamadığı, herkesin evine aş götürdüğü güzel bir coğrafya yaratmak için buradayız. Baraj yüzde 7'ye düşsün dediğimizde Recep Bey'in sesi kesildi.' diye konuştu.

'İŞTE TUNCELİ'DEYİM'
BaŞbakan Tayip Erdoğan'ın kendisine yönelik olarak 'Tunceliliyim diyemiyor' dediğini hatırlatan Kılıçdaroğlu, 'İşte Tunceli'deyim, Tunceliliyim, sizin karşınızdayım, onur duyuyorum. Biz insanız, ben Hakkariliyim, ben İzmirliyim, Ben Tunceliliyim. Ben insanım Recep Bey. Ama Recep Bey 21. yüzyılda Hitler mantığıyla eline cetvel, pergel alıyor soyla sopla uğraşıyor. Kimsin sen? Hangi yetkiyle bunları söylersin?' dedi.

BAYKAL KIZMIŞTI
Kılıçdaoğlu, geçen mart ayında, CHP Grup Başkanvekili olarak Batman'da yaptığı bir konuşmada, 'Toplumsal barışın bir parçası olacaksa genel affa 'evet' demiş ancak Deniz Baykal, 'Şu sırada böyle bir şeyin hiçbir ortamı yok. Bu sözler yanlış sözler' diyerek Kılıçdaroğlu'na tepki göstermişti. Kılıçdaroğlu bunun üzerine açıklama yaparak sözlerini düzeltme gereği duymuştu.