Serbest bölge ile liman arasındaki teminat şartı kalktı

İhracatçıların şikayetlerine neden olan serbest bölge ile liman arasındaki transit işlemlerdeki teminat şartı kaldırıldı. Serbest Bölgelerden İzmir Li

İhracatçıların şikayetlerine neden olan serbest bölge ile liman arasındaki transit işlemlerdeki teminat şartı kaldırıldı. Serbest Bölgelerden İzmir Limanı'na ya da havalimanına yapılacak sevkiyatlarda 'koridor' uygulamasına son verilerek 'transit beyannamesi'ne geçilmiş ve teminat şartı getirilmişti. İş dünyasından gelen tepkiler sonrasında liman/havalimanı ile serbest bölge arasında transit beyannamesi kapsamında yapılan transit işlemlerinde eşyanın yükümlüsünce talep edilmesi ve ilgili gümrük müdürlüğü tarafından uygun bulunması halinde söz konusu sevkiyatın memur refakatinde gerçekleştirilebilmesi Gümrükler Genel Müdürlüğü tarafından uygun bulundu.

Bu uygulamanın transit beyannamesi düzenlenmesine gerek bırakmayan koridor uygulamasını geri getirmediğini belirten Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, "Koridor uygulaması geri gelmese de firmaların teminat göstermesi zorunluluğunu ortadan kaldırdığı için olumlu bir gelişme olarak değerlendiriyoruz. Bu konuda talebimizi dikkate alıp düzenlemeyi iş dünyasının beklentisi doğrultusunda değiştiren Gümrükler Genel Müdürlüğü'ne teşekkürlerimizi sunuyoruz." dedi. Küresel mali krizin etkilerinin halen devam ettiği bir ortamda transit beyannamesi kapsamında yapılan transit işlemlerinde eşyanın teminatlı olarak sevki konusunda teminat talebi konusunda yeni düzenleme ile Gümrük Müdürlüklerinin inisiyatifi kullanacak konuma geldiklerini dile getiren Türkmenoğlu şöyle konuştu: "Teminat demek, ilave maliyet demek, bürokrasi demek, işlemlerin uzaması demek. İzmir Gümrük Muhafaza ve Başmüdürlüğümüz ile yaptığımız periyodik toplantılarda Gümrük teşkilatımızın işdünyasının sorunlarının çözümü konusunda yapıcı tavrı bu konuda en büyük tesellimiz. İzmir'de, transit beyannamesi kapsamında yapılan transit işlemlerinde teminat uygulamasının tamamen kaldırılacağını ve transit işleminin bir memur refakatinde yapılabilmesi için gerekli tedbirlerin alınacağına ilişkin hiçbir şüphe ve tereddüt taşımıyoruz. İzmir Gümrük ve Muhafaza Başmüdürümüz Sayın Nazım Bütün nezdinde Gümrük teşkilatına Ege İhracatçı Birlikleri adına teşekkürlerimizi sunuyoruz."

İzmir Gümrük ve Muhafaza Başmüdürü Nazım Bütün de yaptığı açıklamada uygulamanın serbest dolaşımda olmayan bir eşyanın liman/havaalanı ve serbest bölgeler arasındaki naklinde zaman, maliyet, araç durumu gibi hususlara göre ihracatçının memur refakati veya teminat verilmesi yönünde kendi tercihine göre işlem yapacaklarını kaydetti. Bütün, "Teminatla sevk öncelikli olarak uygulanacak ve hem memur refakati hem de teminatın arandığı çok istisnai durumlar haricinde, teminat vermek isteyene, memur refakati verilmeyecek ve yazılı olarak memur refakati talep edilmesi halinde, personel durumuna göre şartlar zorlanarak talep karşılanacak." dedi.