Cepte mobil imza dönemi başlıyor

Mobil İmza ile UYAP Vatandaş Portalı'na giriş yapanlar UYAP Bilişim Sistemi'nde taraf oldukları tüm dava dosyalarına ait bilgileri, dosyadaki evrakları ve dosyanın safahatını inceleyebiliyor, açmayı düşündükleri davaların harçlarını hesaplayabiliyorlar.

Cepte mobil imza dönemi başlıyor
Dünyadaki en gelişmiş yargı ağı sistemi olan Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi (UYAP) Mobil İmza sistemine entegre olan ilk adalet bilgi sistemi oldu.

Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Ali Kaya yaptığı açıklamada “Mobil İmza teknolojisini kısa süreli bir çalışma neticesinde kolaylıkla sistemimize entegre ettik. Bu sayede hem vatandaşlarımız hem de avukatlarımız UYAP Avukat ve Vatandaş Portalı’na güvenli ve çok daha kolay bir şekilde giriş yapılabilecek. UYAP bilişim sistemi günden güne geliştirilmeye devam edilmekte olup, önümüzdeki dönemde hem sistemimizi daha da geliştireceğiz hem de vatandaşlarımızın hayatını kolaylaştıran yeni servisleri hizmete sunmaya devam edeceğiz” dedi.

Turkcell Kurumsal Çözümler Bölüm Başkanı Pelin Şeker de dünyada öncülüğünü Turkcell’in yaptığı Mobil İmza’nın bugün e-devlet uygulamalarından bankacılık işlemlerine kadar çok farklı alanda büyük ilgi gördüğüne dikkat çekerek, “Turkcell Mobil İmza ile sadece 2010 içinde 2 milyondan fazla imzalama işlemi gerçekleşti. Bugüne kadar yapılan toplam işlem adedi ise 7 milyonu aştı. 2010’un ilk 6 ayında 12 yeni serviste daha Mobil İmza entegrasyonu gerçekleşti. Özellikle kamu sektörü Mobil İmza için ciddi bir büyüme potansiyeline sahip. Önümüzdeki dönemde pek çok e-devlet hizmetinin Mobil İmza desteğine kavuşacağını öngörüyoruz” dedi.

Mobil İmza ile UYAP Vatandaş Portalı’na giriş yapanlar UYAP Bilişim Sistemi’nde taraf oldukları tüm dava dosyalarına ait bilgileri, dosyadaki evrakları ve dosyanın safahatını inceleyebiliyor, açmayı düşündükleri davaların harçlarını hesaplayabiliyorlar. Avukatlar ise Mobil İmza ile UYAP Avukat Portalı üzerinden vekil oldukları dava dosyalarına ait bilgileri, dosyadaki evrakları, dosyanın safahatını inceleyebiliyor, adli mercilere evrak gönderebiliyor, vekil olmadıkları dosyalarla ilgili olarak da hâkimden onay isteyerek inceleme yapabiliyorlar. Avukatlar ayrıca duruşma günlerini sorgulayabiliyor, hukuk davası açabiliyor ve SMS Bilgi Sistemine avukat olarak abone olabiliyor.

Mobil İmza, 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu ve ilgili yasal mevzuata uygun olarak ıslak imzaya eşdeğer, en güvenli ve kolay elektronik kimlik doğrulama servisidir. Dünyada ilk defa Turkcell tarafından geliştirilen ve bir çok gelişmiş ülkenin örnek aldığı Mobil İmza ile ıslak imza gerektiren işlemleri ve başvuruları yerinizden kalkmadan, bulunduğunuz yerden kısa süre içinde yapabilirsiniz.

Mobil İmza’ya bankaların internet şubelerinden ya da “İsim Soyad” yazıp 2929’a SMS atılarak başvurulabiliyor.