Katmerci, Tire'de Esnafa 'Evet'i Anlattı

Anayasa değişiklik paketindeki yargı ile ilgili maddeler hakkında Tire'de açıklama yapan AK Parti İzmir Milletvekili İsmail Katmerci; "Türkiye kabuk değiştirirken, her alanda ciddi demokratikleşme adımları atılırken, yargının bu sürecin dışında kalması düşünülemez" dedi

Katmerci, Tire'de Esnafa 'Evet'i Anlattı
Anayasa değişiklik paketindeki yargı ile ilgili maddeler hakkında Tire'de açıklama yapan AK Parti İzmir Milletvekili İsmail Katmerci; "Türkiye kabuk değiştirirken, her alanda ciddi demokratikleşme adımları atılırken, yargının bu sürecin dışında kalması düşünülemez" dedi.
Yargının Anayasa Mahkemesi'nden başlayarak demokratik bir yapıya kavuşturulması gerektiğinin altını çizen Katmerci, gelişmiş ülkelerde Anayasa Mahkemesi üyelerinin Devlet Başkanları, Cumhurbaşkanları, Senato başkanları ve bizzat meclisler tarafından seçildiğini söyledi. Kimi ülkelerde ise Anayasa Mahkemesinin tüm üyelerini o ülkenin meclisi tarafından seçildiğine değinen Katmerci şunları söyledi: "Yeni Anayasa Değişiklik paketiyle ülkemizde Anayasa Mahkemesi üyelerini, TBMM Sayıştay ve Baro Başkanlarının göstereceği üçer aday arasından seçecektir. Burada TBMM'nin bağlı yetkisi söz konusudur. Ülkemizde 1982'yılından bu yana anayasa taslağı hazırlayan birçok sivil toplum kuruluşu, hatta Anayasa Mahkemesi'nin bizzat kendisi üyelerin yaklaşık 3'te 1'nin TBMM tarafından seçilmesini önermişlerdir. Meclis milletimizin iradesinin tecelli ettiği kurum olduğuna göre, millet adına yargı yapan Anayasa Mahkemesi'ne üye seçmesinden daha tabi bir şey olamaz. İnsanımızın ve ülkemizin ihtiyaçları, 30 yıla yakın uygulamamız, mukayeseli hukuk, AB müktesebatı ve taraf olduğumuz birçok uluslararası belge, Anayasa Mahkemesi'nden başlayarak yargımızı demokratikleştirmemizin zaruri olduğunu ortaya koymaktadır. Ayrıca bu değişiklikle, mahkemedeki üye profilinin, yeni toplumsal koşullara ve yeni anlayışlara göre makul bir süre içinde kendini yenilemesine olanak tanımaktadır."
"ESNAFIMIZA DESTEĞİMİZ DEVAM EDECEK"
Ziyarette esnafla da fikir alışverişi yapan Katmerci, küresel rekabet ve değişen ticari sistemler sonucunda esnafın çağın gereklerine ayak uydurarak güç birliği yapması gerektiğini ifade etti. Katmerci; "Şimdiye kadar esnaflarla ilgili odalara ve sivil toplum kuruluşlarına birçok kez güç birliği çağrısında bulundum. Hipermarketler sermaye gücünü kullanarak hammadde fiyatlarını en düşük seviyeye çekiyor. Ancak esnafımız yüksek maliyetler nedeniyle rekabet edemiyor. Esnaflarımız güç ve sermaye birliği yaparsa ben de İzmir Milletvekili olarak her türlü konuda Hükümetten destek alınması konusunda ön ayak olacağım" dedi.