TEKEV: Mesleki eğitim devlet meselesidir

Teknik Eğitim Vakfı (TEKEV) Bursa İl Başkanı Fahri Yıldız, mesleki eğitimin devletin yapması gereken bir zorunluluk olduğunu belirterek, bunun ülkenin

Teknik Eğitim Vakfı (TEKEV) Bursa İl Başkanı Fahri Yıldız, mesleki eğitimin devletin yapması gereken bir zorunluluk olduğunu belirterek, bunun ülkenin ekonomik geleceğini yakından ilgilendirdiğini söyledi.

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'nun önceki günlerde yaptığı 'Sanayiciye ara eleman yetiştirmek zorunda değiliz. İş dünyası kendi kalifiye elemanını yetiştirebilir. Bu sorunu çok az para harcayarak çözebilirler.' açıklamasına teknik eğitim camiasından eleştiri geldi.

Mesleki ve teknik eğitimin devlet kanalı ile yapılması gerektiğini vurgulayan TEKEV İl Başkanı Fahri Yıldız, sanayicinin kalifiye eleman ihtiyacını çözmek ve üretimini artırmasına yardımcı olabilmek için devletin meslek bilgisi olan gençler yetiştirmek zorunda olduğunun altını çizdi. Devletin barınma, sağlık, güvenlik ve eğitim gibi temel konularda vatandaşa hizmet vermesi gerektiğini kaydeden Yıldız, "Adı üstünde Milli Eğitim, bu devleti yönetenlerin milli görevi değil midir? Aldığı elemana eğitim bütçesi ayıracak ve harcayacak kaç şirket sayabiliriz? Türkiye'de ki çoğu kobilerin böylesine önemli konuda ayıracak maalesef bütçesi ve ekibi yok." dedi.

Eğitim gibi temel bir konuda 'Sanayici kendi başının çaresine baksın' demenin kendilerini çok üzdüğünü aktaran Fahri Yıldız, "Mesleki, teknik ve branş anlamında tüm eğitim ve stajların devlet tarafından verilmesi bir zorunluluktur. Devlet bu görevlerini en iyi şekilde yerine getirmek ve öğrencilerini hayata hazırlıklı olarak yetiştirmek zorundadır. Mesleki eğitimde yaşanan kalite düşüklüğünün nedeni de bu duyarsız açıklamalardır." diye konuştu.

"YAPILMASI GEREKEN MESLEKİ EĞİTİMİ GÜÇLENDİRMEKTİR"

Fahri Yıldız, teknik ve mesleki anlamda eğitim alan çocukların mezun olduktan sonra kalifiye eleman statüsüne kavuşabilmesi için kaliteli bir eğitim sürecinden geçirilmesi gerektiğini belirtti.

Meslek liselerinde verilen eğitimin uygulama ve teorik açıdan en iyi şartların sunulması gerektiğine dikkat çeken Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü: "Mezun olduktan sonra işe başlayan bir meslek liseli gencin hiç bu alanda çalışmamış gibi muamele görmesi içimizi acıtıyor. Kaliteli bir eğitim süreci geçiren her meslek lisesi mezunu herhangi bir sektörde işe kolayca girebilir. Eğitim sürecine güvenmeyen sanayici, işe aldığı meslek liseliyi yeni bir eğitim sürecinden geçiriyor. Bu da iki taraf için zaman kaybı demek. Devletin meslek lisesi öğrencilerini birer kalifiye eleman olarak yetiştirmesi gerekiyor."