Halkın Avukatları Hsyk'ya Tepkili

Konya, Karaman ve Aksaray'daki hukuk derneklerinin oluşturduğu Halkın Avukatları Platformu, son günlerde Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nda (HSYK) yaşanan atama krizine tepki gösterdi.

Halkın Avukatları Hsyk'ya Tepkili
Platform adına konuşan platform sözcüsü Süleyman Küçüksucu, Ergenekon, Balyoz, faili meçhul cinayetler gibi kritik davaların yargılama sürecini etkilemeye ilişkin gelişmelerin basına yansıdığını belirtti. Halkın Avukatları Platformu olarak bu tür hukuksuz davranışlara tepkisiz kalmadıklarını ifade eden Küçüksucu, "Bu yıl da yine HSYK'nın Ergenekon, Balyoz ve faili meçhul cinayetler gibi kritik davalara bakan ve başta İstanbul, Erzurum ve Diyarbakır olmak üzere özel yetkili mahkemeler ve savcılıkların
yapısını tamamen değiştirecek şekilde hakim ve savcıları görevden almaya çalıştığı medyada geniş yer aldı. Bu amaçla hazırlanan korsan liste kurulun gündemine getirilince Adalet Bakanı Ergin'in atama taslağını geri çektiği ve 'Yürüyen dava ve soruşturmalara doğrudan müdahaleyi kabul edemeyiz' dediği basına yansımıştır. Biz hukukçular olarak artık bunlara yeter diyoruz" dedi.

"KADİR ÖZBEK NEYİN MÜCADELESİNİ VERİYOR"
HSYK Başkan Vekili Kadir Özbek'in sık sık siyasi demeçler verdiğini ve verdikleri mücadelenin devam edeceği yönünde beyanatları olduğunu ifade eden Küçüksucu, "Neyin mücadelesi kime karşı verilmektedir? Geçmişte yaptıkları ortadadır ve neyin mücadelesini verdiği açıktır. Susurluk'tan Şemdinli savcısına, Engenekon'dan Erzincan soruşturmasına kadar yapılan mücadele, yargılama sürecini bitirmeye dönüktür. Sayın Başkan Vekili, HSYK'nın niçin şaibeli ve tartışılır bir kurum halini aldığını anlatmalı. Sert
açıklamalarla ve siyasi tavırlarla HSYK temsil edilemez" şeklinde konuştu.

"HSYK SİYASİ BİR KİMLİK KAZANDI"
HSYK'nın yaşanan süreç içinde siyasi mülahazalarla mevzi koruma peşinde olduğunu iddia eden Küçüksucu, "Referandum sonrası oluşacak daha çok üyeli ve çoğulcu yeni yapı, şu anki ekibin eskisi kadar dediğim dedik tavrına pek müsaade etmeyecek. HSYK, maalesef siyasi bir kimlik kazanmış durumda. Hiçbir sebep olmasa bile HSYK'nın yapısının değişmesi bile referandumda 'Evet' demek için yeterli bir sebep" dedi.

"ERGENEKON VE BALYOZ SAVCILARINA BASKI VAR"
Ergenekon ve Balyoz soruşturmalarını yürüten ve sanıklar hakkında tutuklama kararı çıkaran savcı ve hakimler üzerinde baskı kurulmak istendiğini dile getiren Küçüksucu, "Bu davalardaki sanıklar, hakimleri sindirebilmek için manevi tazminat davaları açmaya başladılar. Tutuklama veya arama gibi işlemler haksız şekilde yapılmışsa, bunun nasıl tazmin edileceği CMK 141. maddede açıkça yer alıyor. Tazminat, dava bittikten sonra ve devletten istenebilir. Kararı verenlerden ise doğrudan tazminat talep edilemez.
Bu hukuki duruma rağmen Yargıtay nezdinde hakimlere tazminat davası açılıyor ve Ergenekon savcı ve hakimlerine gözdağı verilmek isteniyor" diye konuştu.