Bakan Ergün'ün Burdur Ziyareti

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, "HSYK'nın yapısı değiştiğinde adalet rahatlayacak

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, "HSYK'nın yapısı değiştiğinde adalet rahatlayacak. Anlamışlar şimdi 'evet çıkacak referandumdan' diye baskı yapmak için Adliye'leri dolaşıyorlar. 'Şimdi Anayasa Değişikliği kabul edilirse hakimleri istişareyle seçelim' diyorlar. Demek ki vatandaşın referanduma evet vereceğini anlamış ve kabul etmiş oluyorlar" dedi.
Bakan Ergün, Burdur ziyareti kapsamında ilk olarak Gölhisar'da partililerle buluştu. Gölhisar AK Parti İlçe TeşkilatıGölhisar Armutlu Parkı'nda Sanayi Bakanı Ergün'ü başlarında evet yazılı şapkalarla karşıladı. AK Parti hükümetinin Türkiye'ye getirdiği yenilikleri vatandaşlara aktaran Bakan Ergün, Anayasa değişikliğiyle hukuk ve adalet sisteminin değişeceğini aktardı. Türkiye'de adalet sisteminin değişmesi gerektiğini söyleyen Bakan Ergün, şunları söyledi:
"Bu memlekete adalet lazımdır. Adalet mülkün temeli, her işin başı, adalet olursa ilerleme olur, hizmet olur, adaletin içinde insan hakları olur. Demokrasi, özgürlükler var, herkes hak ettiğini alacak, adalet bu ama memlekette adalet insan hakları, hukuk sorunu varken hizmet vermek zor oluyor. Tayyip Erdoğan, İstanbul Büyük Şehir Başkanıyken, millet diyor ki 'Bu adam çalışıyor kardeşim bak. İstanbul nereden nereye geldi, en güzel yerlerine halkın giremediği İstanbul, o İstanbul'un en güzel yerleri halka
açtı'. O zaman muhalefet önünü kesmeye çalıştı, bir şiir okudu diye hapse girdi. Sonra parti kurunca kapatma davası açtılar yani yargı yoluyla seçime engel olmaya çalıştılar. Bundan sonra böyle bir şey yok."

"FIRSATÇI MUHALEFET"
Muhalefeti eleştiren Bakan Ergün, "Kapatma davasında muhalefet, 'bu yanlıştır, haksızlıktır' diyemediler. Bak parti kapanıyor diye gezerek oyunuz boşa gidecek diyorlar. Fırsatçı bunlar fırsatçı" diye konuştu.
"Hukuku, adaleti güçlendirmemiz lazım. Getirilen anayasa paketi bu amaçla getirildi" diyen Bakan Ergün, "Bunda sonra hiç kimse keyfi siyasi partiye kapatma davası açamayacak. Parti kapatılsa bile milletvekilliği düşürülmeyecek, dünyanın neresinde var mahkeme kararıyla hükümet devrildiği, bundan sonra mahkeme yoluyla hükümet devirmeye son, hükümet değişecekse millet değişir, millet neleri değişti, karakaşımıza kara gözümüze mi bakacak? Hükümetlere darbe yapmaya kalkıp hükümet devirmek yok. Askerler sadece
askeri görevlerinde suç işledikleri zaman askeri mahkemede yargılanacaklar. Anayasa Mahkemesi daha demokratik oluyor, Avrupa ülkelerinde nasılsa öyle, vatandaş Anayasa Mahkemesine başvurabilecek. Anayasa Mahkemesi ikiye ayrılacak. İdare vatandaşa haksızlık mı yaptı, belediye valilik, mahkemeye gidiyor vatandaşa yol açık, mahkemeden sonra bir yere gidecek onbudsmanlıklar olacak. Bundan sonra Vergi Dairesi, Emniyet Müdürlüğü kimseye yurtdışına çıkma yasağı veremeyecek" diye konuştu.
Bakan Ergün, daha sonda Çavdır Belediyesi'ne geçerek Belediye Başkanı Mustafa Uysal'ın projelerini dinledi. Başkan Uysal ziyaret sonunda Bakan Ergün'e Çavdır Anmalığı takdim etti.

"HSYK'NIN YAPISI DEĞİŞTİĞİNDE ADALET RAHATLAYACAK"
Tefenni'ye geçen Sanayi ve Ticaret Bakanı Ergün, Kocapınar Parkı'nda partililerle görüştü. Bakan Ergün, muhalefetin 'hayır' dediği Anayasa taslağındaki HSYK üyelerinin sayısının arttırılması ve Anayasa Mahkemesi'ni kapsayan maddelerle ilgili vatandaşa bilgi verdi. Ergün, "HSYK'da bir düzen var. Hakimler kendi aralarında hakim seçiyor. Yargıçlar kendi aralarında yargıç seçiyor. Sen beni seç, ben seni, 9 taş oynuyorlar, al gülüm ver gülüm, ama şimdi seçilmiş üye sayısı 20'ye çıkıyor. Yargıtay'dan
Danıştay'dan gelsin 10 tane de illerdeki hakimler savcılar seçecek. Tabandan gelecek HSYK üyesi, tabandan gelince dertten anlayan adam gelecek. HSYK'nın yapısı değiştiğinde adalet rahatlayacak. Anlamışlar şimdi 'Evet çıkacak referandumdan' diye baskı yapmak için Adliye'leri dolaşıyorlar. 'Şimdi Anayasa Değişikliği kabul edilirse hakimleri istişareyle seçelim' diyorlar. Demek ki vatandaşın referanduma evet vereceğini anlamış ve kabul etmiş oluyorlar" dedi.
Bakan Ergün, Türkiye'deki tüm kritik konulara vatandaşın karar vereceğini belirterek şöyle konuştu:
"Biz memleketi soymuşuz, cebimize atmışız ne varsa. Bir bildiğin varsa götür savcının önüne koy. Açsın bir dava, ama yok böyle bir şey yapmıyorsun. Bizi ileride yüksek divana götüreceklermiş, bizde ondan önce Anayasa Mahkemesi'ni ele geçiriyormuşuz, karalama üstüne karalama yapıyorlar. Bunlar halka da güvenmiyorlar. Onlara göre bu halk bir şey bilmez cahil öyle bakıyorlar, millete tepeden bakıyorlar."
35 yıldır Anayasa'da yer alan 'Darbe yapanlar yargılanamaz' hükmünü ortadan kaldıracaklarını dile getiren Ergün, 35 yıldır hükmün değiştirilmediğini ayıpladığını sözlerine ekledi.
(HG-ÖZ-Y)