Sanık paşalara uzatma formülü

Balyoz darbe planı nedeniyle haklarında yakalama kararı olan 11 general ve amiralin terfi edip etmeyecekleri merakla bekleniyor.

Sanık paşalara uzatma formülü
Kritik YAŞ’ın ilk gününde, Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Işık Koşaner, yeni Genelkurmay Başkanı oldu. Koşaner görevi 30 Ağustos’ta Başbuğ’dan devralacak.

Balyoz sanığı 13 general ve amiralden, dosyaları dün ele alınanlar için rütbe bekleme süresi 1 yıl uzatılacak. Bazıları için de emeklilik bekleniyor.

Sanık paşalara terfi yok, uzatma var

Başbakan Erdoğan başkanlığında toplanan Yüksek Askeri Şûra (YAŞ), ilk gün komuta kademesinin oluşumunu ele aldı. Sanık 13 general ve amiralden dün görüşülenlerden hiçbiri hakkında terfi kararı çıkmadı. Paşaların bekleme süresi bir yıl uzatıldı.

Başbakan Erdoğan başkanlığında toplanan Yüksek Askeri Şûra (YAŞ), ilk gün komuta kademesinin oluşumunu ele aldı. Sanık 13 general ve amiralden dün görüşülenlerden hiçbiri hakkında terfi kararı çıkmadı. Paşaların bekleme süresi bir yıl uzatıldı

Balyoz Darbe Planı iddianamesinin YAŞ’a kısa süre kala mahkeme tarafından kabul edilmesinin ardından, gözler dünkü YAŞ’taydı. Terfi sırasındaki 13 general ve amiralden 11’i hakkında mahkemenin yakalama kararı bulunuyor.

GEREKÇE: ‘SİCİL PUANI’

13 komutandan dosyası dün görüşülenlerden hiçbiri için “terfi” kararı çıkmadı. Ancak bu kararların “sanık” olmaları nedeniyle değil, sicil puanları çerçevesinde alındığı belirtildi.

BAZILARI EMEKLİ OLACAK

Üretilen formüle göre, terfilerin netlik kazanmasının ardından, ihtiyaçlar gözönünde tutulacak ve sanık generallerden bir bölümünün rütbe bekleme süresi bir yıl uzatılacak, bazıları ise “kadrosuzluktan” emekli edilecek.

İşte 13 sanık komutan

1. Korgeneral Nejat Bek: Yakalama emri var, daha önce tutuklanmadı.

2. Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu: Yakalama emri var, daha önce tutuklanmadı.

3. Tümgeneral Gürbüz Kaya: Yakalama emri var, daha önce tutuklanmadı.

4. Tümgeneral: Salim Erkal Bektaş: Yakalama emri var, daha önce tutuklanmadı.

5. Tümgeneral Halil Helvacıoğlu: Yakalama emri var, daha önce tutuklanmadı.

6. Tümgeneral Ahmet Yavuz: Yakalama emri var, daha önce tutuklanmadı.

7. Tuğgeneral Ali Aydın: Yakalama emri var, daha önce tutuklanmadı.

8. Tuğamiral Ahmet Türkmen: Yakalama emri var, daha önce tutuklanmadı.

9. Tuğamiral Ahmet Gavremoğlu: Yakalama emri var, daha önce tutuklanmadı.

10. Tuğgeneral Kasım Erdem: Sanık listesinde yer alıyor. Hakkında yakalama kararı yok.

11. Tuğamiral Mustafa Karasabun: Sanık listesinde yer alıyor. Hakkında yakalama kararı yok.

12. Tümgeneral Abdullah Dalay: Daha önce tutuklandı ve 18 Haziran’da tahliye edildi.

13. Tümgeneral Ali İhsan Balabanlı:
Daha önce tutuklandı ve 18 Haziran’da tahliye edildi.

YENİ KOMUTAN IŞIK KOŞANER

Teamül bozulmadı. 30 Ağustos’ta emekliye ayrılacak Orgeneral İlker Başbuğ’un yerine, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner Genelkurmay Başkanı oluyor. Kara Kuvvetleri’ne de 1. Ordu Komutanı Org. Hasan Iğsız geliyor

Yüksek Askeri Şûra’nın (YAŞ) ilk gününde yeni komuta kademesi üzerinde duruldu. Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner, 30 Ağustos itibariyle Genelkurmay Başkanı olacak. Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na da 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız’ın atanacağı öğrenildi. Genelkurmay Karargâhı Çakmak Salonu’nda üç gün sürecek YAŞ toplantılarında alınan kararlar çarşamba sabahı Cumhurbaşkanı Gül’ün onayına sunulmasının ardından kamuoyuna açıklanacak.

ERDOĞAN’DAN ATA’NIN HUZURUNDA TSK’YA ÖVGÜ

Öğleyin, YAŞ üyeleri Anıtkabir’i ziyaret etti. Atatürk’ün mozolesine çelenk koyan Başbakan Erdoğan, Anıtkabir Özel Defterine şunları yazdı: “Cumhuriyetimizin 87. kuruluş yıldönümünü idrak ettiğimiz bu dönemde ülkemizi daha demokratik, daha istikrarlı, daha güvenli, daha güçlü ve daha aydınlık yarınlara hazırlamanın milletçe özverili mücadelesi içindeyiz. Milletimizin göz bebeği olan Türk Silahlı Kuvvetlerimiz de ülkemizin güvenliği için fedakârca hizmet veriyor. Bütün kurum ve kuruluşlarımızın ortak dayanışma duygusu içinde hareket ediyor olması, cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün işaret ettiği muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkma hedefine ulaşma yönündeki azmimizi ve ümidimizi artırıyor. Değişen, dönüşen, yenilenen şartlar karşısında daima hazırlıklı ve donanımlı olan Türk Silahlı Kuvvetlerimiz açısından Yüksek Askeri Şûra çalışmaları büyük önem taşımaktadır. Bu inançla Ağustos 2010 Yüksek Askeri Şûra çalışmalarının ülkemize, milletimize ve Türk Silahlı Kuvvetleri’ne hayırlı olmasını temenni ediyorum.’’

Koşaner kimdir?

Orgeneral Işık Koşaner 1945’te İzmir’de doğdu. 1965’te Kara Harp Okulu’ndan, 1966’da Piyade Okulu’ndan, 1978’de Kara Harp Akademisi’nden mezun oldu. 1992’de tuğgeneralliğe terfi eden Koşaner 1996’da tümgeneral, 2000 yılında korgeneral oldu. Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı görevlerinde bulundu. 2004’te orgeneralliğe terfi eden Koşaner; 2004-2005 yılları arasında Ege Ordusu Komutanlığı, 2005-2006 yılları arasında Genelkurmay 2. Başkanlığı, 2006-2008 arasında Jandarma Genel Komutanlığı görevlerinde bulundu, 2008 yılı atamaları ile Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na getirildi. Nurdan Koşaner ile evli olan Orgeneral Işık Koşaner iki çocuk babası.

GENELKURMAY’DA ÇEŞNİCİBAŞI

YAŞ toplantısının başlaması öncesinde Genelkurmay Karargâhı koridorlarında ilgi çekici görüntüler ortaya çıktı. Başbakan ile birlikte karargâha gelen heyette “Erdoğan’ın çeşnicibaşısı” olarak bilinen Hüseyin Yağan da yer aldı. Başbakanlığa geldiği günden bugüne kadar üç çeşnicibaşının Erdoğan’a hizmet verdiği biliniyor. Çeşnicibaşıların görevi, Başbakan’a sunulan yemekleri önceden tadıp olası bir zehirlenmenin önüne geçmek. Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ dün YAŞ üyeleri onuruna Karargâh’ta öğle yemeği verdi. Çeşnicibaşı da Erdoğan’a sunulacak yemekleri önceden tatmak üzere Karargâhtaydı. Başbakan Erdoğan, CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nu TBMM’deki makamında ziyaret ettiğinde, ikram edilen çayları, AK Parti grubunun çaycısı getirmişti. Erdoğan, Harp Akademileri töreninde de korumalarının getirdiği suyu içmişti.