Milas'ta Tarihi Eser Operasyonu

Milas Zeus Karios Kutsal Mabet Alanın'dan çalındığı ileri sürülen 6 metrelik Zeeus'un altın heykeli polis ve jandarmayı alarma geçirdi

Milas'ta Tarihi Eser Operasyonu
Milas Zeus Karios Kutsal Mabet Alanın'dan çalındığı ileri sürülen 6 metrelik Zeeus'un altın heykeli polis ve jandarmayı alarma geçirdi. Muğla Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ile Milas KOM Grup Amirilği ekipleri tarafından başlatılan çalışmada 8 kişi gözaltına alındı. Zanlıların ev ve işyerlerinde yapılan aramada 17 adet Bronz sikke ele geçirildi.
Edinilen bilgiye göre, Milas'ın Hisarbaşı Mahallesi'ndeki kutsal alanın hemen üstünde bulunan taş barakanın Haziran ayı içinde kimliği öğrenilemeyen bir kişiye 250 bin dolar para karşılığında satıldığı belirlendi. Mabetteki yaklaşık 10 metre uzunluğundaki sütunun başlangıç noktasındaki baraka içerisindeki beton kapaktan yerin 22 metre altına inildi. Burada iki büyük odayla karşılaşan yetkililer, 2 metre büyüklüğünde iki lahite rastladı. Lahitin yaklaşık üç kere soyguna uğradığı tespit edilirken, odada suç aleti olarak kazma, kürek, aydınlatmada kullanılan gereçler, ağırlık taşımada kullanılan basit düzenekler ele geçirildi. Definecilerin daha önceki soygunlarını kameralar yardımıyla videoya kaydettikleri ve internet üzerinden geliştirdikleri şifreli sistemle, bu görüntüleri para karşılığı meraklılarına sattıkları tespit edildi. Surlarla çevrili kutsal alanın yerin 22 metre altında ve henüz tahmin edilemeyen büyüklükte odalar olduğu ve Zeus'un tarihteki 6 metrelik som altından yapılan altın heykelinin burada bulunduğu iddia edildi. Halk arasında "Uzunyuva" olarak geçen ve milattan sonra 2. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen Zeus Karios Kutsal Alanı'yla ilgili tarihi kaynaklarda detaylı bilgi bulunmuyor.
KOM Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından sürdürülen çalışma neticesinde bugün sabah saat 07.00'de tarihi eser kaçakçılığına adı karıştığı ileri sürülen N.K. (61), O.Y. (37), M.T. (67), M.Ö. (39), M.A. (35), M.S. (42), Y.D. (43) ve F.B. (41) isimli zanlıların evlerini ve işyerlerine operasyon düzenlendi. Operasyonda 17 adet Bizans ve Helenistik döneme ait Bronz sikke ele geçirildi. Milas Müze yetkilileri ele geçirilen Bronz sikkelerin 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıkları yasası kapsamında bulunduğu açıklandı.
Yetkililer, operasyonun halen devam ettiğini belirtirken, yeni tarihi eserler ve zanlı sayısının artabileceğini söyledi. Yakalanan 8 zanlı Tarihi Eser kaçaklığı ve kaçak kazı yapmak suçundan yargılanacakları açıklandı. Olayla ilgili soruşturma devam ediyor.