Kktc'de Olaylı Miting

KKTC'de hükümetin aldığı ekonomik önlemlere karşı Sendikal Platform tarafından düzenlenen "Toplumsal Varoluş Mitingi"nde olaylar çıkarken, 22 kişi gözaltına alındı.

10. Yıl Parkı'nda toplanan yaklaşık 300 kişi, polis barikatını kırarak Meclis önüne geldi. Mitingde "Türkiye Evine Git", "Özelleştirmeye Hayır", "Telekomünikasyon Dairesi Özelleştirilemez", "Polis Nakil Tüzüğüne Hayır" pankartları açıldı. Eylemde yaşanan gerilim sonucu Kıbrıs Türk Hemşireler ve Ebeler Sendikası Başkanı Oğuz Köse, Kamu-Sen Başkanı Mehmet Özkardaş, Hür-İş Başkanı Yakup Latifoğlu, El-Sen Başkanı Tuluy Kalyoncu, KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan, KTÖS Başkanı Güven Varoğlu'nun da aralarında
bulunduğu 22 kişi gözaltına alındı. Çevik Birlik, Meclis etrafında yoğun güvenlik önlemleri alırken, eylemciler oturma eylemiyle gözaltına alınanların serbest bırakılmasını talep etti. İtfaiyenin hazır bekletildiği mitingde, pet şişe ve taş atılması nedeniyle bazı polisler de yaralandı.
DP Genel Başkanı Serdar Denktaş, eylem devam ederken yaptığı açıklamada, bugünkü eylemin son 10-15 yılın en haklı eylemi olduğunu söyledi. Meclis'in bugün toplanamadığını ve gündemini görüşmeden tatile girdiğini ifade eden Denktaş, hükümeti, halk ile polisi karşı karşıya getirmekle suçladı. Hükümeti sağduyuya davet ederek diyalog yolunun açılması gerektiğini kaydeden Denktaş, Meclis'in tatilde olduğu dönemde hükümetin kanun hükmünde kararname çıkarması halinde ortamın daha da gerileceği konusunda uyarıda
bulundu.
Dev-İş Başkanı Mehmet Seyis de, polis tarafından gözaltına alınmadan önce kürsüden yaptığı konuşmada, polis devleti istemediklerini söyledi. Seyis, hazırlanan yasaların dar gelirli emekli ve emekçileri kapsadığını ifade ederek, siyasilerin bu zor şartlarda neden makam arabası değiştirdiğini sordu.
Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Şener Elçil ise, tutuklamalardan sonra kürsüden yaptığı konuşmada, devleti küçülteceğiz diyenlerin ABD'nin 4 misli fazla polis istihdam ettiğini söyledi. Elçil, "emri verenlerin Kıbrıs Türk halkı ile polisin çatışmasını pencerelerden izlediğini" savundu.
"Ankara ne paranı, ne memurunu, ne de paketini istiyoruz" yazılı pankartların da taşındığı eylem nedeniyle polis, kalkanlı birimleriyle önlem aldı. Çevik Birlik gaz maskelerini takarken, itfaiye de eylem yerinde hazır bekletildi. Olaylı miting, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçiliği önünde sona erdi.