Dp Lideri Cindoruk, Referandum İçin 'Hayır' Kampanyasına Start Verdi

Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk, Anayasa Mahkemesi kararında, iktidar partisinin 'Anayasa'ya aykırı fiillerin odağı haline geldiği' söylendiğini belirterek, "Bu da bir Anayasa değişikliği yapma ehliyetini bu parti için kaldırır" dedi

Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk, Anayasa Mahkemesi kararında, iktidar partisinin 'Anayasa'ya aykırı fiillerin odağı haline geldiği' söylendiğini belirterek, "Bu da bir Anayasa değişikliği yapma ehliyetini bu parti için kaldırır" dedi.
Cindoruk, 'AK Parti Anayasasına Hayır' kampanyasının startını parti genel merkezinde düzenlenen İl Başkanları Toplantısı öncesinde yaptığı basın toplantısıyla verdi. Anayasa değişikliğiyle ilgili Genel İdare Kurulu olarak referandumda 'hayır' deme kararı aldıklarını belirten Cindoruk, bunun gerekçelerini de açıkladı. Cindoruk, iktidar partisinin referandumu bir seçim yarışması haline getirdiğini ve muhalefetin de buna uyduğunu savunarak, "Bugün ortada referandumla ilgili bir açıklama, bir propaganda yok;
bir siyasi seçim yarışı arifesindeki bir siyasi yarış başladı. Bunu doğru bulmuyorum" dedi.
Son günlerde il ve ilçeleri gezerek halkın nabzını tuttuklarını belirten Cindoruk, "Halk bu referandumun ne olduğunu, içeriğini bilmiyor. Referandum ötelenmiş, bunun yerine siyasi hesaplaşma öne çıkartılmıştır. Onun zamanı ve yeri var. O seçim propagandaları seçim döneminde yapılmalıdır. Seçim yarışı kampanyasına kaydırılmasını da esası örttüğü için garipsiyoruz" dedi.
"Bu referandum Türk halkının sırtına yüklenmiş bir angaryadır" diyen Cindoruk, gereksiz yere yaz sıcağında Türk halkının bu angaryayı karşılamak zorunda bırakıldığını söyledi. Anayasa Mahkemesi'nin AK Parti kapatma davasıyla ilgili verdiği karara da değinen Cindoruk, "Anayasa Mahkemesi kararında, iktidar partisinin Anayasa'ya aykırı fiillerin odağı haline geldiği söyleniyor. Bu da bir Anayasa değişikliği yapma ehliyetini bu parti için kaldırır" dedi.
AK Parti'nin bu ağır ithamdan kurtulmak için, Anayasa değişikliği yerine aksaklıkları çıkaracağı kanunlarla giderebileceğini ifade eden Cindoruk, örneğin Türkiye'de kadın haklarının sürekli geliştiğini, bu konunun Anayasa değişiklik paketine, gerekli olduğu için değil, göz boyamak için eklendiğini savundu.

"HALK ESASA GİRMELİDİR"
Anayasa Mahkemesi'nin sadece şekil yönünden inceleme yapabildiği, esasa giremediği konusunda şikayette bulunduğunu ifade eden Cindoruk, "Esasa girme görevini de halk oylamasına bırakıyor. Halk bu oylamada esasa girmelidir. Esas bu oylamada 'hayır' oyudur. Hayır oyu verdiğiniz zaman hem bu Anayasa sıkıntısını aşarız, hem de bu iktidarı töhmet altında kalmaktan kurtarırız. Bu kendi niyetleriyle ilgili kuşkudan da onları da, halkımızı da kurtarırız. Demokratik rejimin yeni bir sistem içerisinde değil,
düzeltilmiş bir demokratik düzen içerisinde yaşamasını, seçimlerde entrikasız, ve her türlü şaibeden uzak seçimler yaparak iktidarların el değiştirmesini sağlarız. Zamansız, kötü niyetli olduğu belli olan bir Anayasa değişikliğine karşı biz sadece bu çerçevede bir 'hayır' propagandası yapacağız" diye konuştu.
"İntikam için Anayasa değiştirilmez" diyen Cindoruk, intikam alma hakkı varsa, bunun darbelerden en çok zarar gören parti olarak bunun kendilerine ait olduğunu söyledi. Cindoruk, şunları kaydetti:
"Ama biz hiç kimseden intikam almak için Anayasa değiştirmiyoruz, değiştirmesini de istemiyoruz. Biz şunu istiyoruz; demokrasiyi devam ettirmek, bütünleştirmek istiyoruz. Her Anayasa değişikliği bir demokratik, heves, hedef ve demokratik amaç için yapılmalıdır. İntikam için anayasa yaparsanız, o anayasalar duygusal olur, işlevsel olmaz. Ve o anayasalardan çıkacak sonuçlar yarın sizden de intikam almak isteyenlere fırsat, imkan ve zemin hazırlar. Geliniz bu Anayasayı değiştirelim, ama tamamıyla
değiştirelim. Gelin bu önsözü kaldıralım. Sadece 15'nci madde değil, bütün geçici maddeleri kaldıralım ve tamamen tek metin, tek yürek bir Türkiye için bir Anayasa değişikliği yapalım. Bu kadar ihtilaflı bir Anayasa değişikliğinden Türk halkı nasıl birlik, beraberlik çıkartabilir."
Cindoruk, kampanyaları ile ilgili sloganın da 'Okudum, inceledim, anladım. Onun için hayır' olduğunu da kaydetti.
BDP Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir'in 'bayrak' ile ilgili açıklamalarına da tepki gösterdi. Cindoruk, "Birisi çıkıp diyor ki; 'özerk belediye istiyorum. Benim bayrağım da dalgalansın'. Belediyelerin bayrağı olur mu, belediyelerin flamaları olur. Ama amaç Türkiye'nin bölünmesi parçalanmasıdır" dedi.
Bir gazetecinin DP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Özal'ın referanduma 'evet' diyeceği yönündeki açıklamasını hatırlatması üzerine Cindoruk, bu soruyu Ahmet Özal'ın cevaplandıracağını söyledi. Bunun üzerine Ahmet Özal, şahsi görüşünün 'evet' olduğunu ancak, parti Genel İdare Kurulu'nda alınan 'hayır' kararına uyacağını söyledi. Özal, "Partimin kararı ne ise benim kararım da odur" dedi.