TÜSİAD ile TOBB'un 'EVET' dediği ilan

12 Eylül referandumuna sayılı günler kala Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile iş dünyası arasındaki gerilim tırm...

12 Eylül referandumuna sayılı günler kala Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile iş dünyası arasındaki gerilim tırmanıyor. Başbakan Erdoğan, önceki gün İstanbul Dostluk Grubu Derneği'nin düzenlediği iftarda referandumla ilgili rengini belli etmekten kaçınan Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne (TOBB) yüklendi. 'Tarafsızlık' kisvesinin arkasına gizlenen TOBB ile TÜSİAD'ın 2000-2001'li yıllarda düzenlediği Anayasa değişikliğine yönelik 'evet' kampanyasını hatırlatan Başbakan Erdoğan, sivil toplum örgütleri ve iş dünyasının temsilcilerinden görüşlerini açıkça ortaya koymalarını istedi. TÜSİAD, TOBB, TİSK, TESK, Türk-İş, DİSK, Hak-İş, Türkiye SİAD Platformu ile Sektörel Dernekler Platformu 24 Eylül 2001'de gazetelere tam sayfa ilan vererek anayasanın değiştirilmesine 'evet' demişti.

'İRADE BEYAN EDİN'
Anayasa değişikliği paketinde, daha önce yapılan anayasa taslaklarından da bazı şeylerin olduğunu ifade eden Başbakan, "Daha önce anayasanın değişikliği için 'evet' diyenler, gazetelere tam sayfa ilan verenler var. Bunun içinde çeşitli odalar var. Açık konuşuyorum. Benim gizli ajandam yoktur. TOBB, TÜSİAD, Türk-İş, Hak-İş, Memur-Sen, KESK, Kamu-Sen gibi 11, 12 tane sendikanın anayasa değişikliğine yönelik 'evet' kampanyası vardı. Bu sivil toplum örgütleri orada 'evet' dediler. Orada irade beyanında bulundular. Ben de konuşmamda tavrınızı ortaya koyun dedim. Görüşünüz hayırsa 'hayır' deyin. Evetse 'evet' deyin" ifadelerini kullandı. Öte yandan TÜSİAD'dan dün yapılan yazılı açıklamada "Başbakanın iş dünyasını ayrıştırmak isteyeceğine inanmak istemiyoruz" denildi.

'İktidarla kedi köpek gibi oynama devri bitti'
ODA ve borsalara "Sizi anayasal bir kurum haline getirme gayreti içerisinde olan bu anayasal değişikliğe eğer siz 'evet'lerinizle katılmazsanız, tarih sizi affetmez" diye seslenen Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: "Yani geçmişte siz iktidarlarla böyle köşeye sıkıştırıp kedi köpekle oynar gibi oynayabilirdiniz. Ama bu iktidarla oynayamazsınız. Bir şey hayırsa 'hayır' dersin, evetse 'evet' dersin." Patronların 22 Temmuz'da "Biz bu iktidar döneminde çok para kazandık ama oyumuz CHP'ye" dediklerini anlatan Erdoğan, "Bu irade beyanı değil miydi? Değerli arkadaşlar bizim aynı delikten bir daha sokulmaya niyetimiz yok. Onların da gerekli mesajı buradan alması lazım" şeklinde konuştu.