İyimaya: Referandum bir seçim süreci değil, anayasa değişikliği oylanacak

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, 12 Eylül'de yapılacak referandumun bir seçim süreci olmadığına işaret etti. İyimaya, "Referandumun yeni b

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, 12 Eylül'de yapılacak referandumun bir seçim süreci olmadığına işaret etti. İyimaya, "Referandumun yeni bir iktidar getirmiyor, iktidarı iktidardan düşürmüyor. Burada bir anayasa değişikliği oylanacak." dedi.

Cihan Haber Ajansı'nın Anadolu'da Sabah programına konuk olan İyimaya, Anayasa değişiklik paketiyle birlikte herkesin karşı çıktığı 12 Eylül anayasasının değişeceğini ve millettin AK Parti'ye bu yetkiyi verdiğini söyledi. Yapılacak değişikliğin insanı ve insan haklarını güçlendireceğinin altını çizen İyimaya, kişisel verilerin korunması, fişlenmenin yasaklanması, bilgi edinme, şeffaflık gibi durumların insanı güçlendireceğine işaret etti. Anayasa mahkemesinin ilk defa 'İnsan Hakları Mahkemesi' haline geleceğini kaydeden İyimaya, devleti yeniden inşa edeceklerini söyledi ve şöyle devam etti:"Devlet demokrasiyle, şeffaflıkla ve hukukla daha iyi buluşuyor. Artık Askeri Şura kararlarıyla, HSYK kararlarıyla ideolojik ihraçlar dönemi kapanmıştır. Çünkü devlet hukuka ve demokrasiye sahip olacak. Buyurgan devlet değil, hizmet eden devlet olacak. Gizlilikleri ortaya çıkmış bir devlet değil dışarıdan içi seyredilebilir bir devlet olacak. Standart yükseliyor. Dünya da Türkiye'de de demokrasi var dedirtecek bir yapı sunuyor."

"BÜTÜN KARARLARDA HUKUK ESAS ALINACAK"

Anayasa değişikliğinin hukuk reformunda yargı bağımsızlığını ve hakim tarafsızlığı noktasında sistemi güçlendireceğini vurgulayan İyimaya, değişiklikle yargı sisteminin vesayetçi genlerinin ayıklanacağını söyledi. İyimaya sözlerini şöyle sürdürdü: "HSYK uygulamalarıyla, Anayasa Mahkemesi bazı karakterleriyle zor zamanların, zor davalarında hukuku, kanunu, anayasayı referans alarak değil bir yerlerden gelen telefonları referans alıyorlardı. Şu anda Anayasa Mahkemesi ve HSYK'daki dönüşümler bu kurulların hukuk zemini güçlendiriliyor. Bütün kararlarda hukuk esas alınacak."

Anayasa Mahkemesi'nin yapısının değiştirilmesini kendilerinin değil, Anayasa Mahkemesi'nin istediğini savunan İyimaya, dünya anayasa platformlarında Türk Anayasa Mahkemesi tipinin başka örneğinin olmadığını ifade ederek:" Anayasa Mahkemesi İnsan Hakları Mahkemesine bürünecek." dedi.

"ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNDE AMAÇ, YARGININ TARAFSIZLIĞINDA VERİMİ SAĞLAMAKTIR"

HSYK'daki yapı Danıştay ve Yargıtay Temsilcileri Yüksek Kurulu' diyen İyimaya. değişiklikte HSYK üyelerinin Türkiye'deki hâkimler ve savcılar tarafından seçilsin dediklerini belirtti. Anayasa değişikliğinde amaç, yargının tarafsızlığında verimi sağlamaktır. İyimaya, AK Parti'nin şeffaf, kendisini milletine adamış bir parti olduğunu ve suç gibi bir kaygısı olmadığını belirterek, "Anayasayı değiştirmek, demokrasinin ve yargının kalitesini yükseltmek suç ise biz bu suçun cezasını çekmeye hazırız. Darbe girişimleri, düzene karşı suçlar, artık askeri yargıda değil adli yargıda görülecek, bu önemli bir adımdır." ifadelerini kullandı.

Anayasa değişikliğinin vatandaş tarafından bilinmesinin önemli olduğunu vurgulayan İyimaya şunları söyledi:"Oy verirken kendi geleceğine oy verecek. Torunlarımıza iyi bir sistem bırakmaya mecburuz. Bu konuda atılmış önemli adımdır. Kampanyalardan etkilenmeden, doğru karar vereceğinin biliyorum."

HSYK toplantılarında korsan liste tartışmalarıyla ilgili İyimaya, 12 Eylül'den sonra yapısal değişikliğin olacağını ifade ederek, HSYK Başkanvekili Kadir Özbek'in ağzından 'bizim mücadelemiz sürecek' lafının çıkmaması gerektiğini savundu.