Açılışı Başbakan Erdoğan yaptı

İslam medeniyetinin altın çağını yaşadığı 7 ile 17. yüzyıl arasındaki bin yıllık tarihi süreçte bilim ve teknolojik gelişmelerin aktarıldığı ''1001 İcat'' sergisi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıldı.

Londra'daki Bilim Müzesi'nden sonra Sultanahmet Meydanı'nda bin metrekarelik kapalı alanda oluşturulan sergide, bilim tarihine ışık tutacak birçok eserin yanı sıra teknolojinin yardımıyla geçmişe uzanan sanal tarihi yolculuklar da yapılabilecek.

Serginin açılışı öncesi düzenlenen basın toplantısında konuşan Bilim Teknoloji ve Medeniyet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Salim Al-Hassani, İslam medeniyetinin bilim ve teknolojiye yaptığı katkıyı kuşaklara aktarmak için serginin büyük önem taşıdığına dikkati çekerek, ''Lagari'nin roket gücüne dayanan uçuşları El-Cezeri'nin pilli su saati, Hazerfen'in yaptığı kanatlar ile uçuşu, Mimar Sinan'ın mimari dehası ve birçok bilimsel eser sergide yer alıyor. Ziyaretçiler, bu sergide İslam medeniyetinin dünyamıza ne denli önemli miraslar bıraktığının farkına varacaklardır'' diye konuştu.

Al-Hassani, sergide ayrıca İslam medeniyeti içinde yaşamış farklı din ve kültürdeki insanların bilimsel ve teknolojik başarılarının da yer aldığını vurgulayarak, ''Sergi batı insanının İslama bakışındaki ön yargıyı yok etmek üzerinde önemli bir katkı sağladı'' dedi.

Al-Hassani şunları kaydetti:

''Bizler bu sergiyi kültürel dengeyi sağlamak için yapıyoruz. İlk kez Londra'da açılan sergi, 4 yıl içinde 5 kıtada 30 önemli şehirde tekrarlanacak. Projemiz herhangi bir dini ve politik inanışa hizmet etmemekte, aksine Hristiyan, Musevi, Müslüman, Hindu ve daha pek çok farklı inanışa sahip insanların buluşmalarının nasıl ortak kullanıldığına örnek teşkil etmektedir.''

-SERGİDE NELER VAR?-

''1001 İcat'' ile bilim ve teknolojinin bin yıllık serüvenini aktaran sergide, bilimsel konulu oyunlar ve filmler interaktif faaliyetler şeklinde aktarılıyor.

Londra'da 500 bin kişi tarafından ziyaret edilen sergi, ALJ Sosyal Sorumluluk Global sponsorluğu ile Medeniyetler İttifakı Türkiye Eşgüdüm Komitesi Başkanlığı tarafından İstanbul'a getirildi.

Sergi, İstanbul'dan sonra New York'ta bilim meraklılarıyla buluşacak.

7. yüzyıldan başlayarak 17. yüzyıla uzanan bilimsel mirası gözler önüne seren serginin yer aldığı alan, ev, pazar, okul, hastane, şehir, dünya ve evrenin temsil edildiği 7 ayrı bölümden oluşuyor.

İslam medeniyetindeki kültürel ve bilimsel mirasın en doğru şekilde aktarılmasını amaçlayan sergi, 5 Ekime kadar ücretsiz olarak gezilebilecek.

Öte yandan, bugün Başbakan Erdoğan'ın açılışını yapacağı ve basın toplantısının da yapıldığı sergi alanı, basın mensupları ve tüm katılımcılar alandan boşaltıldıktan sonra emniyetin bomba uzman ekipleri tarafından köpekler eşliğinde arandı.