'Asıl değişiklik seçimden sonra'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 12 Eylül'deki referandumun daha geniş anayasa değişikliği için "kapı aralaması"...

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 12 Eylül'deki referandumun daha geniş anayasa değişikliği için "kapı aralaması" olduğunu belirterek, "2011 seçimleri, parlamentoda ciddi bir konsensus oluşmasa dahi çok daha güçlü bir iktidarı getirecektir. O iktidar da bu anayasa değişikliğini yapacaktır" dedi. Erdoğan, Habertürk TV'de yayımlanan "Sansürsüz" programında Yiğit Bulut'un sorularını yanıtladı.

'MİLLETİN ANAYASASI'
Erdoğan, "Neden evet?" sorusuna şu yanıtı verdi: "Millet, darbe anayasasını bir tarafa koyuyor. Yıllardır bunu değiştirecek bir iradeyi bekliyordu. Ve biz bu adımı attık, asıl değişikliğin de 2011 seçimlerinden sonra yapılması gerektiğini ifade ediyorum. Bu bir millet anayasasıdır."

'BU, KAPI ARALAMASIDIR' "
Daha kapsamlı bir değişiklik düşünüyor musunuz?" sorusuna Erdoğan şu yanıtı verdi: "Şu andaki yapılan değişiklik, özellikle kapsamlı değişikliğin kapı aralamasıdır. 2011 seçimleri, parlamentoda ciddi bir konsensus oluşmasa dahi çok daha güçlü bir iktidarı getirecektir. O iktidar da bu anayasa değişikliğini yapacaktır."

'ZİRVEDEYKEN İNMELİ'
Erdoğan'a yöneltilen sorular ve yanıtları şöyle:
"2011 son seçimim olacak" dediniz. Başkanlık sistemine doğru Türkiye'nin ivmelenmesi söz konusu mu? "Yola çıkarken partimizin tüzüğünü böyle hazırladık. Bu tüzükte 1 milletvekili, 3 kez arka arkaya seçildiği zaman 4. kez aday olamaz, ara verir, sonra tekrar aday olur. Beş kez arka arkaya genel başkanlık yapabilir ondan sonra da ara vermesi gerekir. Şu koltuklara oturan kalkmamacasına oturmamalı. Siz bunu gösteremezseniz, bazen oyunla bazen demokrasinin kendi kuralları içinde sizi gelir biri indirir. Ama zirvedeyken çekilmek çok daha güzel olur. Zirvedeyken inmezseniz, biri gelir sizi indirir. Siyaset illa o görevde yürür diye birşey yok. Bazen siz idealinize, partinize lojistik destek de verirsiniz. Amerika'ya bakıyorsunuz, düşünce kuruluşlarında, vakıflarda destek veriliyor. Biz de niye yok? Belki bu bize nasip olur."

'TEK LİDER DEĞİL, ORTAK AKIL'
Siz olmadan bu parti olmayacak gibi görünüyor... Biz bu yola kollektif akılla çıktık. Cumhurbaşkanımızdan tutunuz bir çok arkadaşım bu işte çalıştık. Siz bir hareketi tek lider üzerinden bina ederseniz, o kişi öldü, ne olacak, o hareket batacak mı? Kollektif akıl oluşturursanız, bayrak yere düşmez. Hiçbir siyasi partide yeni nesil oluşturma gayreti yoktur.

'MEDYA KARTELİNİ BİZ YIKTIK'
Erdoğan, "Kendi medyasını yaratıyor" eleştirilerine yanıt verirken de, "Onların hiçbirinin patronu ben değilim. Başbakan olmadan önce ben bunları bilmezdim. Reklam alacak, bir telefon bir tehdit. Vermediği takdirde onun canına okuyun. İstiyorum ki medyada çoğulculuk olsun. Bu karteli de zannediyorum biz yıktık" diye konuştu. Anadolu sermayesini daha samimi gördüğünü söyleyen Erdoğan, TÜSİAD'a referandum konusundaki tavrını açıkça ortaya koyma çağrısı yaparak, "Bitaraf olan, bertaraf olur" dedi. Kılıçdaroğlu'nu da eleştiren Erdoğan, "Bu ülkenin başbakanına kalpazan demeyi çok terbiyesizce görüyorum. Ona dava açacağım" diye konuştu.