Antandors Antik Kentinde Kazılar Devam Ediyor

Balıkesir'in Edremit ilçesine bağlı Altınoluk Beldesi'nde bulunan Antandros Antik Kenti'nde 10. dönem kazı çalışmaları başladı.

Antandors Antik Kentinde Kazılar Devam Ediyor
Kazı Başkanı ve Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gürcan Polat, Büyük Roma İmparatorluğu'nun kurucusu Aeneas'ın mitolojik serüvenini tekrarlamak için yeni bir proje hazırladıklarını açıkladı. Polat, proje kapsamında, yeniden inşa edilecek Aeneas'ın 'Tempest/Fırtına' adlı gemisinin Altınoluk'tan yola çıkarak sadece yelken ve kürekle İtalya'ya ulaşacağını söyledi.
Antandros Antik Kenti'nde 29 kişilik ekiple üç koldan yürütülen çalışmalarda, Roma villası, nekropol ve yerleşim alanını tespit etmeye uğraştıklarını aktaran Kazı Başkanı ve Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gürcan Polat, 10 yıldır devam eden kazıların bu yıl eylül ayı ortalarında tamamlanacağını bildirdi. Doç. Dr. Polat, ayrıca bu yıl Ege ve Akdeniz ortak kültürünün ortaya çıkarılması ve insancıl tarih bilincinin yaratılması için Büyük Roma İmparatorluğu'nun kurucusu Aeneas'ın Antandros'tan İtalya'nın başkenti Roma şehrinin Lattium kentine yaptığı tarihi yolculuğun yeniden canlandırılması girişiminde bulunacaklarını açıkladı.
Kazı başkanı Doç. Dr. Polat, "Bu arada çalışmalarımızı kazı olarak yürütmüyoruz. Hem tanıtıma hem de farklı projeleri de beraberinde yürütmeye gayret ediyoruz. Bunlardan bir tanesi Antandros'un kardeş kent olarak ilan ettiği İtalya'nın Castro kentiyle ortak yapılan bir Avrupa Birliği projesi, bu iki kentin birbirine olan ilişkisinin hem İtalya'da hem de Türkiye'de anlatımına yönelik bir proje, bu projeyi sunduk daha henüz yanıt gelmedi. İkinci bir projemi daha var. Daha önce başvurduğumuz ikinci büyük projenin alt yapısını oluşturacak aynı zamanda bir Aeneas projesi bu Truva savaşından kaçıp gelen Aeneas'ın Antandros'ta gemi yaptırıp yeni bir Truva kurmak üzere denize açıldığı biliniyor ve bu deniz yolculuğu çeşitli maceralardan sonra Roma'nın Lattium kenti yakınlarında sona eriyor ve Lattiuam kentini Aeneas kuruyor. Roma imparatorluğundan Julius Caesar ve Augustus köklerini bu Aeneas'a dayandırarak övünüyorlar. Yani Aeneas hem Anadolu için Truva için önemli bir kahraman olmasının yanı sıra İtalya için de Roma imparatorluğu için de çok önemli bir kurucu kahraman özelliğine sahip. Bu nedenle biz büyük bir Avrupa projesi yaparak Aeneas'ın o macerasını yeniden canlandırmak istiyoruz. Büyük Roma İmparatorluğu'nun kurucusu olan Aneas'ın yaptığı tarihsel yolculuğu bir canlandırma ile belgelemek istiyoruz. Dönemin özelliklerine uygun olarak yapılacak 'Tempest' gemisinin Altınoluk'tan yola çıkarak, yalnızca yelken ve kürekle M.Ö. 700'lü yıllarda kullanılan rotayı takip edecek. Tempest, Ege adaları ve Yunanistan kıyıları üzerinden İtalya'nın Castro kentine sürecek tarihi yolculuğu tekrarlamak istiyoruz. Bunu da yaparken belgesel niteliğinde olacak. Bu sadece bir boşu boşuna dolaşıp gitme değil, her gittiği yerde başından geçenler dramatik olarak ta canlandırılacak ve belgelenecek. Bu sayede de çok önemli bir belgesele sahip olacağımıza da inanıyorum. Bu hem Antandros'un hem de Türkiye'nin yurt dışındaki tanıtımına çök büyük bir katkı sağlayacağını umuyorum" dedi.
Gürcan Polat 29 kişilik bilimsel bir ekiple kazı çalışmalarını sürdürdüklerini ifade ederek, "Üç farklı sektörde çalışılıyor, bunlardan ilki Roma villası, terasa konumlanmış olan villanın üst kademesinde üst terasında ve alt terasında çalışmalar sürdürülüyor. Daha önceki çalışmalarımızda ana kanalizasyon hattını bulmuştuk. Ana kanalizasyon hattı hem tepeye kuzeye doğru hem de aşağı doğru yamaca doğru devam ediyordu. Bu veri bize Roma villasının tek başına olmadığını, bir mahallenin parçasına ait bir yapı olduğunu düşündürmüştü. Bu veri ışığında şeni villalara kavuşmak amacıyla hem güneyinde hem kuzeyinde kazı çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu çalışmalar sonrasında roma evinin kuzeyinde yukarıya doğru yaklaşık 3 metre 40 cm genişliğinde bir yol tespit ettik" diyerek yapılan çalışmalar hakkında genel bilgiler verdi.

M.Ö. 4. YÜZYILA AİT SUR BULUNDU
Kazı Başkan Yardımcı Doçent Doktor Gürcan Polat, bir diğer kazı alanın ise geçen yıl bulunan M.Ö. 4. yüzyıla ait bir sur parçası yakaladıklarını da belirterek, bu seneki sondaj çalışmalarında surun küçükte olsa iç kısmına ait bulgular elde ettiklerini söyledi.
Tarihi Antandros antik kentinde yürütülen kazı çalışmalarının üçüncü ayağının ise nekropol alanı olduğunu bildiren kazı başkanı Polat, "Bu seneki amacımız nekropolün genişliğini anlamak. Çalışmalarımızda güneye ve kuzeye doğru açmalarımızı genişlettik. Bu çalışmalar sonrasında özellikle güney açmasında denize ne kadar yaklaştığını anlamaya çalışıyoruz. M. S. 4. â€" 5. yüzyılda yapılmış konutlarla karşılaştık. Hatta iki tane kireç kuyusu karşımıza çıktı bu kireç kuyuları ne yazık ki M. Ö. 4. yüzyıldaki lahitleri tahrip ederek oluşturulmuş çukurlardı ve yine bir mekana ait dört duvarı ele geçirdik giriş kapısı ve eşiğiyle beraber. Bunları kaldırdık ve çalışmalarımız daha da derine doğru ilerliyor. M. Ö. 6. yüzyıla ait mezarlara ulaştık" şeklinde konuştu.
Truvalı kahraman Aenas, mitolojik kaynaklara göre, Roma'nın milli kahramanı ve imparator Augustus'un atası sayılıyor. Truva düştükten sonra şehirden kaçıp yeni bir yurt arayan Truvalılara önderlik etti. Önce sağ kurtulanlarla beraber Kazdağları'nın güneyindeki Antandros (Altınoluk) kentine gelip buradan gemi ile denize açılmışlardır. Rüzgar onları Kartaca'ya sürüklemiştir. Kartaca Kraliçesi Dido'nun bir süre misafiri olduktan sonra tekrar yola koyulurlar ve Orta İtalya'da karaya çıkarlar. Burada yerli Sabinlerle de karışarak Roma kentini kurarlar. Truva'daki palladium adıyla bilinen heykeli beraberinde kaçırıp kurulacak olan Roma kentinin bulunduğu yere diktiği belirtilir. Truva'da Hektor'dan sonra en büyük kahraman sayılırdı. Dardanya prensiydi. Oğulları Romulus ve Remus, Roma İmparatorluğunu kurmuştur.