Kia, yeniden 10 bin satacak

Yeni SUV Sportage da geldi Kia, yeniden 10 bin satacak.Çelik Motor, Kia'nın yeni Sorento'sundan sonra Sportage modeliyle de iddialı. Çok satan SUV pazarında 2.0 lt dizel motorlu Sportage ile yıl sonu için 1.500 adet satış hedefi koyan Kia, eylül ayının sonunda da 1.6 lt'lik benzinli motor seçeneğini...



Yeni SUV Sportage da geldi Kia, yeniden 10 bin satacak.Çelik Motor, Kia'nın yeni Sorento'sundan sonra Sportage modeliyle de iddialı. Çok satan SUV pazarında 2.0 lt dizel motorlu Sportage ile yıl sonu için 1.500 adet satış hedefi koyan Kia, eylül ayının sonunda da 1.6 lt'lik benzinli motor seçeneğini Türkiye pazarına sunacak

Bİr zamanlar 20 bin adetli satışlar yapan Kia temsilcisi Çelik Motor, model cazibesini yitirdikten sonra gerileme dönemine girmişti. 2010 ile birlikte atağa kalkan Anadolu Grubu şirketi Çelik Motor, bu yıl yeniden 10 bin adetlik satış rakamına ulaşmayı hedefliyor. Markanın bu planında yeni Sorento'dan sonra yeni oyuncusu Sportage da devreye girdi. Yılsonuna kadar 1.500 adetlik satış hedefleyen yeni Sportage'ın önce 2.0 litre dizel motorlu üst seçeneği satışa çıktı. Eylül sonunda ise 1.6 lt benzinli motor devreye girecek. Çelik Motor Genel Müdürü Bora Koçak, Kia'nın yeni Sportage ile hem Türkiye'de hem de Avrupa'da önemli bir atağa kalktığını belirterek, bunda Audi'den 2006 yılında Kia'ya geçen Baştasarımcı Peter Schryer'in rolü olduğunu söyledi. Kia, özellikle Avrupa pazarında büyüyen kompakt SUV (4X4) pazarında sportif çizgileri olan yeni Sportage ile Türkiye'de de Nissan Qashqai, VW Tiguan, Honda CR-V, Hyandai ix-35 gibi rakiplerinin karşısına cesaretle dikiliyor. Önce 2 litrelik otomotik dizel motoru Türkiye'de satışa sunalan yeni Sportage'nin eylül ayından itibaren de 49 bin TL'ye 1.6 litrelik benzinli motoru gelecek. Kia, düşük vergi dilimine giren bu versiyonla Türkiye'de yeniden devler ligine girmeyi hedefliyor.

Hedef 2011'de 15 bin araç
TÜRKİYE'de Kia'nın 2005 yılında 18 bin adetli satış  rakamlarına ulaştığını ama modellerin yüzlerinin eskimesiyle son 2 yıldır satışlarının 5-6 bin adetlere düştüğünü belirten Koçak, 'Biz bu yıl ilk olarak 10 bin adedi aşmak istiyoruz. Önümüzdeki yıl da hedefimiz 15 bin adet. Özellikle 2011'de tamamen yenilenecek Rio ve yeni Sportage ile eski gücümüze kavuşup yine en çok satan ilk 10 marka arasındaki yerimizi alacağız' dedi. Koçak, 2011 yılında 15 bin adetlik satışın yaklaşık 10 binini yeni Rio ve Sportage ile yapmayı öngördüklerini belirtti.

Eylülde 49 bin liraya rekabetçisi gelecek
YENİ Sportage'nin 2 litrelik dizel motor ve otomatik şanzımanlı versiyonu Türkiye'de 82 bin TL (42 bin 500 euro) fiyatla satışa sunuldu. Eylül ayında satışa sunulacak 1.6 litrelik versiyonunun fiyatı ise düşük vergi dilimine girdiği için 49 bin TL'ye inecek. Çelik Motor Genel Müdürü Bora Koçak, eylül ayı sonundan itibaren devreye girecek 1.6 litrelik versiyonun gücüyle yılın son çeyreğinde istedikleri sayıda alabilmeleri halinde 1500'e yakın yeni Sportage satmayı hedeflediklerini belirtti.

140 beygirlik GDI motor
YENİ Sportage'nin satışa sunulan R serisi 2 litrelik dizel motoru 136 beygir güç üretirken, 1800 devirde 319 Nm tork üretiyor. Eylül ayından itibaren satılacak 1.6 litrelik benzinli motoru ise Kia'nın ilk GDI motorlumodeli olacak.

Dikiz aynasında kamera
Bİr önceki jenerasyona kıyasla daha uzun, daha geniş ve daha alçak bir yapıya sahip olan yeni Sportage, SUV araçlara özgü tüm önemli özellikleri bünyesinde barındırıyor. Yeni Sportage'da bulunan çok sayıda donanım özellikleri standart olarak sunuluyor. Bunların yanı sıra araçta ayrıca yeni olarak dikiz aynasının monitör olarak kullanıldığı bagaj kapağına entegre arka görüş kamerası da bulunuyor.

Halil OKŞİT
halil.oksit@aksam.com.tr