Sümela'da tarihi gün

Trabzon Maçka'daki dünyaca ünlü tarihi Sümela Manastırı bugün tarihi bir ana sahne oluyor. En son 1922'de ayin yapılan manastırda tam 88 yıl sonra, ibadet izni alan Ortodokslar, Trabzon'u doldurdu.



Trabzon Maçka'daki dünyaca ünlü tarihi Sümela Manastırı bugün tarihi bir ana sahne oluyor. En son 1922'de ayin yapılan manastırda tam 88 yıl sonra, ibadet izni alan Ortodokslar, Trabzon'u doldurdu.
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın özel izniyle bugün gerçekleştirilecek ayin için, konsolosluklar aracılığıyla gelen 3 bine yakın Ortodoks'un yanı sıra günler öncesinden kendi imkanlarıyla yöreye gelenlerin sayısı 6 bini aştı. Ayin için Yunanistan, Gürcistan ve Rusya'dan gelen turistler, Trabzon'daki otelleri doldurdu. Trabzon'da turizm açısından aşırı bir canlılık yaşanmasına neden olan  olay nedeniyle Vali Recep Kızılcık, bölgede gerekli tedbirlerin alındığını açıkladı. Polis, araçlarla turist kafilelerine eşlik etti, ziyaret ettikleri tarihi ve turistik mekanlarda polisler görevlendirildi.

550 KİŞİ KATILACAK

88 yıl sonra bir ilk olacak Ortodoks ayinini Fener Rum Patriği Bartoholomeos yönetecek. sabah saat 10.00'da başlayıp 2 saat sürecek ayine daha önce kendilerine kart verilen 550 kişi katılacak. Diğerleri ise ayini, manastırın üzerinde yer aldığı dağın eteğindeki tesislerin çevresine yerleştirilecek büyük ekran televizyonlardan izleyecek. 

PATRİK, İFTAR MASASINDA

Fener Rum Patriği Bartholomeos, dün akşam Trabzon'a geldi. Patrik, 'Bugünü tarihi Sümela Manastırı'nda kutlayabilmemiz bir lütuftur' dedi. Daha sonra iftar yemeğine katılan Bartholomeos, Vali Recep Kızılcık (sağdan ikinci), Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu (Sol başta) ile aynı masada oturdu.

BAŞKONSOLOS'TAN RAMAZAN UYARISI

Ayİn konusunda konuşan Rusya Federasyonu Trabzon Başkonsolosu Krill Federov da en önemli konunun güvenlik olduğunu belirterek, 'Bu konuda Vali Recep Kızılcık ile görüştük, her türlü güvenceyi verdi' dedi. Ayinin Ramazan'a rastlaması nedeniyle Trabzon'a gelen Rus vatandaşlarını uyaran Başkonsolos Federov, 'Müslümanlar kendileri için kutsal sayılan bu ayda hiçbir şey yemez ve içmezler. Bu nedenle ayin için gelecek olan kardeşlerimizin bunları göz önüne alarak uluorta yerde yemek yeme, su ve sigara içme gibi konularda dikkat etmelerini ve insanların inançlarına karşı saygı göstermelerini istedik' dedi.

Gürkan ATA / TRABZON