Ersöz'den sorguda İLGİNÇ İDDİALAR

İkinci Ergenekon davasının hastanede tedavi gören tutuklu sanıklarından eski Jandarma İstihbarat Daire Ba...


İkinci Ergenekon davasının hastanede tedavi gören tutuklu sanıklarından eski Jandarma İstihbarat Daire Başkanı emekli tuğgeneral Levent Ersöz, dünkü çapraz sorgusunda ilginç iddialarda bulundu.
Levent Ersöz, Ak Parti içinde şu anda genel başkan yardımcısı olan bir milletvekilinden "istifade ettiğini" öne sürdü.
"İstihbarat kaynağı" olan genel başkan yardımcısı tarafından kendisine devletin en üst kademelerinden bir makam önerildiğini öne süren Ersöz, ancak kabul etmediğini belirterek, "Zaten kabul etseydim şimdi burada olmazdım" dedi. 

Video konferansla sorgu
Silivri'de İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ikinci Ergenekon davasında Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedavi altında bulunan Levent Ersöz'ün video konferans yöntemiyle çapraz sorgusu yapıldı. Önceki duruşmada bayılan Ersöz, bir ara rahatsızlandı.
Tutuklu sanık emekli Albay Hasan Atilla Uğur, çapraz sorguda Ersöz'e geçmiş olsun dileğinde bulundu. Bazı soruları olduğunu belirten Uğur, "Sizin görev yaptığınız dönemde Jandarma istihbaratınca yasadışı bir dinleme yapıldı mı? Böyle bir kabiliyetimiz var mıydı? Bana bu konuda bir talimat verdiniz mi?" dedi. Ersöz, ise  "Yasadışı bir dinleme yapmadık. Böyle bir yasadışı dinleme yapmam için emir almadığım gibi sana da böyle bir emir vermedim" dedi. 

'Kullanmak kırıcı olur'
Kendi avukatı Ali Rıza Dizdar'ın sorularını da cevaplayan Ersöz, "Parlamentodaki siyasi parti üyesi parlamenterlerden kullandığınız kimseler var mıydı?" sorusu üzerine, "Kullanmak demeyelim, çünkü kırıcı olabilir. İstifade ettiğimiz, görüşülen parlamenterler vardı. Hem de bir iki grup içinde değil" diye konuştu.
Ersöz, Dizdar'ın, "Peki Adalet ve Kalkınma Partisi içinde bu kişilerden var mıydı?" diye sorunca da "Vardır. Hem de Genel başkan yardımcısı olan bir parlamenterdi." dedi. Ersöz, "istihbarat kaynağı" olan genel başkan yardımcısı tarafından kendisine devletin en üst kademelerinden bir makam önerildiğini ancak kabul etmediğini de savunarak, "Zaten kabul etseydim şimdi burada olmazdım." diye konuştu.
Ersöz eski ABD Büyükelçisi Eric Edelman'a 2004 yılında iletilen ve "Darbe Planı" olduğu iddia edilen belgeyle ilgili konuştu. 

'Beni Başaran tanıştırdı'
Savcılar Mehmet Ali Pekgüzel ve Nihat Taşkın ile Ersöz arasında "Darbe Planı"nı kendisine getirdiğini söylediği strateji uzmanı Faruk Demir'le ilgili şu diyalog yaşandı:
M.A.P: Faruk Demir'i tanıyor musunuz? Sizi kim tanıştırdı.
L.E: Faruk Demir ile beni (gazeteci) Nuray Başaran tanıştırdı. Daha sonra bana, darbe planlarından söz etti. Temin edip edemeyeceğini ve bilginin kaynağını sordum. Evrakı temin edebileceğini ve Hak-Der adlı bir dernek tarafından yabancı misyon şefliğine şikayette bulunulduğunu söyledi.
Evrağı bana getirmesinin ardından Jandarma Genel Komutanlığı'na götürdüm. (Jandarma Genel Komutanı) Şener Eruygur da 'Gereğini yapacağım' dedi. Konuyu önce 2004 yılında (Eruygur'dan sonraki Jandarma Genel Komutanı) Fevzi Türkeri'ye de bildirdim. O nedenle general arkadaşlarım şahittir, diyorum.
Görev yaptığım şubenin olaylarla ilgisi olmamıştır. Bu planlar kesinlikle Jandarma Genel Komutanlığı'nda hazırlanmadı. Kesinlikle benim dönemime ait değildir.