Dünya, Türk mermerini tercih ediyor

Antalya Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren Adalya Mermer, Finike, Korkuteli, Elmalı ve Burdur'daki 4 ocağında çıkardığı mermeri dünyanın 30

Antalya Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren Adalya Mermer, Finike, Korkuteli, Elmalı ve Burdur'daki 4 ocağında çıkardığı mermeri dünyanın 30 ülkesine ihraç ediyor. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Osman Gülmez, ihraç ettikleri mermerin Katar Emiri'nin sarayı, Türkmenistan cumhurbaşkanının misafirhanesi, ABD'nin Florida bölgesindeki en prestijli rezidansları ile Çin'in en büyük kumarhanesinde kullanıldığını söyledi. Başta Çin ve Amerika olmak üzere dünyanın birçok ülkesinin kalitesinden dolayı Türk mermerini tercih ettiğini belirten Gülmez, "Dünya mermer rezervinin yüzde 40'ı Türkiye'de bulunuyor. Dünyanın en kaliteli mermeri, Finike'deki Limestone ocağından çıkıyor. Burası rezerv bakımından dünyanın en büyük ocağı. Dünya Türk mermerinin kalitesini biliyor." dedi.

Osman Gülmez, 15 yıl önce mermerciliğe başladığını, 2007 yılında kardeşlerinden ayrılarak Adalya Mermer'i kurduğunu belirtti. Geçen yıl 23 milyon dolar mermer ihracatı gerçekleştirdiklerini kaydeden Gülmez, bu yılki hedeflerinin 30 milyon dolar ihracat rakamına ulaşmak olduğunu bildirdi.

Mermer üretim ve ihracatında Türkiye üçüncüsü olduklarını anlatan Gülmez, "Aylık 100 bin metrekare mermer kesiyoruz. Yıllık ihraç ettiğimiz miktar ise 120 bin ton. Üretimimizin yüzde 90'ını başta Çin ve Amerika olmak üzere 30'dan fazla ülkeye ihraç ediyoruz. Toplam ihracatın yüzde 70'ini Çin'e yapıyoruz. İtalya ve Çin'e blok halinde diğerlerine kesilmiş mermer veriyoruz." bilgilerini verdi.

Ürettikleri mermerlerin dünyanın en prestijli projelerinde kullanıldığını dile getiren Osman Gülmez, şöyle devam etti: "Katar Emiri'nin sarayı, Türkmenistan cumhurbaşkanının misafirhanesi ve Çin'in en büyük kumarhanesi Antalya mermeriyle inşa ediliyor. Amerika'nın en prestijli rezidanslarından Florida'daki 'Bin Okyanus' adlı projeye 40 bin metrekare mermer verdik. Bunların dışında Singapur ve Suudi Arabistan'daki birçok otel projelerine de mermer satıyoruz. Azerbaycan'da Kafkas River Side Hotel'in mermeri de Adalya markalı. Son olarak Suriye'ye de sevkiyata başladık."

Amerika pazarını da değerlendiren Gülmez, iki yıl önce mortgage krizinin etkisiyle duran Amerika pazarının bu yıl tekrar hareketlendiğini söyledi.

Amerika'daki talep daralmasının normale döndüğünü aktaran Gülmez, ancak ABD'ye traverten ihraç eden Denizli bölgesindeki mermercilerin sıkıntısının devam ettiğini dile getirdi. Adalya Mermer, Antalya Organize Sanayi Bölgesi'nde iki, Finike ve Korkuteli'nde de birer olmak üzere 4 fabrikası bulunuyor. Şirket, Finike'de Limestone, Korkuteli'nde Cappuccino, Elmalı'da Sofia ve Burdur'da yeni açtığı Adonis ocağında ürettiği mermerleri 30'dan fazla ülkeye ihraç ediyor.