Bartholomeos, Trabzon'da iftara katıldı

Fener Rum Patriği Bartholomeos, Trabzon'un Maçka ilçesinde bulunan tarihi Sümela Manastırı'nda pazar günü yapılacak ayini yönetmek için Trabzon'a geld

Fener Rum Patriği Bartholomeos, Trabzon'un Maçka ilçesinde bulunan tarihi Sümela Manastırı'nda pazar günü yapılacak ayini yönetmek için Trabzon'a geldi.

THY'ye ait tarifeli uçakla akşam saatlerinde Trabzon Havalimanı'na inen Bartholomeos, daha sonra Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen iftar yemeğine katıldı.

Bartholomeos, havalimanı çıkışında basın mensuplarının soruları üzerine yaptığı açıklamada, inançlarına göre Hazreti Meryem'in göğe çıktığı gün kabul edilen ve çok kutsal olduğunu belirttiği bir günü tarihi Sümela Manastırı'nda kutlayabilmelerinin kendileri için bir lütuf olduğunu belirtti. Bartholomeos, "Önce Yüce Allah'ın sonra hükümetimizin bir lütfudur. Bu anlamda müteşekkiriz." dedi.

Bartholomeos, 1997 yılında yine ayin için bir heyetle geldikleri Trabzon'da bazı tepkilerden dolayı ziyaretlerini gerçekleştiremediklerinin hatırlatılması üzerini ise, "O unutuldu. 1997'den bugünü kadar 17 sene geçti. Kötü şeyleri unutmak ve yalnız güzel şeyleri hatırlamak istiyoruz. Eminim ki, bu sefer hiç bir huzursuzluk olmayacak." ifadelerini kullandı.

İFTARA KATILDI

Bartholomeos, daha sonra Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen iftar yemeğine katıldı.

Bartholomeos, İl Müftü Yardımcısı Zeki Aksoy'un yaptığı dua ile yenilen iftar yemeğinin ardından yaptığı konuşmada, "Her şeyden önce bizi bir araya getiren Yüce Allah'ımıza hamdolsun. İkinci olarak bizleri bu akşam büyük bir sevgi ve hüsnü niyetle ve misafirperverlikle karşıladığınız ve bu iftar yemeğine davet ettiğiniz için şükranlarımı arz ediyorum." dedi.

Kendisi, mesai arkadaşları ve dindaşları için bu Trabzon ziyareti ve yarınki ayininin büyük bir önem taşıdığına vurgu yapan Bartholomeos, şöyle devam etti:

"Çünkü malumaliniz eski Sümela Manastırı bizim için çok tarihi ve çok kutsal bir mekandır. Bu açıdan bizlere o mekanda dinimizin geleneklerine göre dualarımızı ifa etmek için fırsat veren, kolaylık veren devlet büyüklerimize şükranlarımızı arz etmek istiyorum. Bunu bir borç biliyorum. Aynı masa etrafında buluşmak Yüce Allah'ın nimetleri paylaşmak, dostluk ve beraberliğin güzel bir göstergesini vermek bizim için çok önemlidir ve çok semboliktir. Ve bu mekandan bu vesile ile bütün Trabzonlulara ve Karadenizlilere selamlarımı ve hayır dualarımı göndermekle büyük mutluluk duyuyorum."

Kendisinin Gökçeada'nın Zeytinlik köyünde doğduğunu ve doğa ile her zaman içi içe yaşadığını anlatan Bartholomeos, "Karadeniz'in meşhur doğal güzelliklerini tatma fırsatını elde ettiğim için bu açıdan da özellikle mutluyum. Hele Sümela Manastırı ve civardaki doğanın ne kadar güzel ve meşhur olduğunu bildiğim için yarını bu açıdan da büyük hasretle bekliyorum. Mutluluğumu ifade etmek için kolayca kelime bulamıyorum. Hepinize müteşekkirim. Ve Yüce Allah'ın nimetlerinin hepinizin, Karadenizlilerin üzerinde olmasını temini ediyorum." ifadelerini kullandı.

Bartholomeos, tüm Müslümanların iyi bir Ramazan ve şimdiden iyi bir bayram idrak etmelerini temennisinde bulundu.

Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık da, bu akşamın kardeşlik, barış ve sevgi adına son derece önemli bir gece olduğuna söyledi.

Kızılcık, "Bu coğrafya tüm inanışlara, düşüncelere ve renklere hoşgörü, saygı ve kendimize güvenerek bakarak bin yılı aşkındır hep beraber yaşıyoruz. Ve bundan sonra da ilelebet aynı sevgi ve hoşgörü ortamında yaşamaya devam edeceğiz. Nitekim bu coğrafyanın şekillenmesinde, bu medeniyetin gelişmesinde son derece önemli fonksiyon görmüş olan Karadeniz'imizin, Trabzon'umuzun insanının da aynı hoşgörü, aynı misafirperverlik ve aynı değerlere inandığını bizler yaşıyor, yaşatıyor ve gösteriyoruz." diye konuştu.

Bartholomeos ve beraberindeki heyetin yarinki ayin için Trabzon'a geldiğine işaret eden Kızılcık, "Bizleri, bizlerin inancı da olan saygının hoşgörünün bir göstergesi olarak da bizlerle iftarda beraber oldular. Hatta uçakta gelirken kendilerine ikram edilen yemeği hem yanında oturana saygıdan hem bu iftarda bizlerle beraber olma duygusundan dolayı kabul etmediklerini ve bu anlamda da ne kadar hoşgörülü ve ne kadar saygı ve sevgiyi ön planda tuttuklarını göstermiş oldular. Bu açından da kendilerine teşekkür ediyorum. Aynı düşünce ile Trabzonumuz, Karadenizimiz de misafirperverliğini sizlere göstermek ve misafir nasıl geleneklerinde ağırlanırsa emin bir şekilde ağırlayacağına olan inancımı sizlere ifade etmek istiyorum. Bu adımın insanlık, inançlar ve sevgi ortamının hakim kılınması adına önemli bir adım olmasını temenni ediyorum." dedi.

Konuşmaların ardından Bartholomeos, İl Müftü Yardımcısı Zeki Aksoy'a Kur'an-ı Kerim, Vali Kızılcık, Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ve Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Suat Hacısalinoğlu'na da çeşitli hediyeler verdi.

Vali Kızılcık da, Bartholomeos'a Trabzon telkarisinden yapılmış fincan takımı hediye etti.

Bartholomeos daha sonra geceyi geçirmek için Maçka ilçesindeki Sümela Otel'e geçti.