Bağış: Referandumda 'hayır' diyenlere baktığınızda neden 'evet' diyeceğinizi anlayacaksınız (Özel)

12 Eylül'de yapılacak referandumda özgürlük ve demokrasi için vatandaşları 'evet' demeye davet eden Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, paket

12 Eylül'de yapılacak referandumda özgürlük ve demokrasi için vatandaşları 'evet' demeye davet eden Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, paketteki yenilikleri anlattı. "Referandumda 'hayır' diyenlere baktığınızda, neden 'evet' diyeceğinizi anlayacaksınız" diyen Bağış, "Nerede tuzu kuru var hayır diyor. Nerede bölücü örgütün arkasında biri var 'hayır' diyor. Kafatasçılık yapanlar 'hayır' diyor. Biz bunun için 12 Eylül günü 'evet' diyeceğiz" dedi.

Esenler Belediyesi'nce düzenlenen toplu iftar yemeğine katılan Bakan Bağış, anayasa değişikliği paketindeki yenilikleri anlattı. Referandumda çıkacak sonucun Türkiye'yi çok farklı yerlere taşıyacağını belirten Bağış, "12 Eylül günü yeni bir belediye başkanı, yeni bir milletvekili, yeni bir başbakan ya da muhtar seçilmeyecek. Halk, seçimin sonucunda Türkiye yasakçı bir devlet mi olsun? Yoksa özgürlükçü, demokratik standartlarda, çağdaş bir ülke mi olsun? Buna karar verecek" ifadelerini kullandı.

Pakedin içindeki maddeleri detaylıca açıklayan Bağış, "Bu ülkede 40-50 yıldır insanları fişleyen zihniyet var. Filanca Alevi, filanca namaz kılıyor, oruç tutuyor. Bu sol görüşlü. Bu Kürt'tür. Bu Çerkez'dir. Şu Laz'dır veya Boşnak'tır. Kim kimin haddine insanları fişlemek? Biz 12 Eylül günü insanları fişletmekten kurtaracağız. Bu ülkede milyonlarca kamu çalışanı var. 'Memurların toplu sözleşme hakkı olsun' diyenler 12 Eylül günü 'evet' diyecek. Sivil toplum kuruluşları yönetimde etkin olsun mu? Onun kararını vereceğiz. 12 Eylül günü şehitlerimizin bize emaneti olan yakınlarını, özürlü kardeşlerimizin, annelerimizin pozitif ayrımcılığa sahip olmasını anayasal güvence içinde olmasını istiyorsak evet diyeceğiz." diye konuştu.

KAMU DENETÇİLİĞİNİN KÖKÜ OSMANLI'DAN GELİYOR

Yeni anayasanın kamu denetçiliği mekanizmasını getirdiğini vurgulayan Bağış, bu sisteme Batı'da ombudsmanlık adının verildiğini söyledi. Batı'da sorunu olan vatandaşın mahkemeye gitmeden önce buraya gittiğini ve hızlı bir şekilde soruna çözüm bulunduğunu kaydeden Bağış, "Ancak bu uygulamanın kökü Batı değildir. Zamanın birinde İsveç'ten kaçan bir prens Osmanlı'ya sığınır. Prens, Osmanlı Devleti'nde 'başkadılık' diye bir müessese görür. İnsanlar Padişahı bile başkadıya şikâyet etse, başkadının söylediği söz olur. Öyle etkilenir ki prens, ülkesine dönüp, kral olduğunda, bu geleneği ülkesinde uygular. Daha sonra tüm Avrupa ülkelerinde bu uygulama yaygınlaşır. Bu mekanizma bizim köklerimizde var. Biz kamu denetçiliği sistemini meclisten geçirince, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer anayasaya aykırı diye bu maddeyi Anayasa Mahkemesi'ne götürdü. O madde iptal ettirildi. 12 Eylül günü aslımıza dönmek için kamu denetçiliğini yeniden yürürlüğe koymak için evet demeliyiz." şeklinde konuştu.

NEREDE MİLLETLE BAĞI KOPMUŞ VAR, 'HAYIR' DİYOR

"Anayasa değişiklik paketine 'hayır' diyenlere baktığınız zaman neden 'evet' diyeceğinizi anlayacaksınız." diyen Bağış, "Nerede tuzu kuru var 'hayır' diyor. Nerede milletle bağı kopmuş, tamamen elitlerin içerisinde yaşamış zihniyetlere sahip bir insan var 'hayır' diyor. Nerede bölücü örgütün arkasında biri var 'hayır' diyor. Kafatasçılık yapanlar 'hayır' diyor. Hepimiz kardeşiz. Etnik kökeni, siyasi görüşü ne olursa olsun, şu Ramazan sofrasında beraber olabildiysek, 12 Eylül günü 'evet' diyeceğiz." dedi.

Konuşmasını bitirmesinin ardından Bağış, Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu ve partililerle hatıra fotoğrafı çektirdi.