Müzelere 'Marka' Mağaza Ankara

Kültür ve Turizm Bakanlığınca müze ve ören yerlerinde başlatılan 'Satış alanları ve ticari faaliyetlerin yönetimi, yürütülmesi, geliştirilmesi ürün ve hizmet tedariki' projesi kapsamında, yurt genelinde 33 müze mağazası, 26 kafeterya açıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığınca müze ve ören yerlerinde başlatılan 'Satış alanları ve ticari faaliyetlerin yönetimi, yürütülmesi, geliştirilmesi ürün ve hizmet tedariki' projesi kapsamında, yurt genelinde 33 müze mağazası, 26 kafeterya açıldı.
Müze ve ören yerleriyle markalaşmış, çağdaş ve geleneksel tasarımlarla oluşturulan eserlerin kopyaları da söz konusu müze mağazalarında satışa sunuldu.
Yüksek temsil gücüne sahip satış alanları, ürün ve hizmetler oluşturmayı amaçlayan projeyle geleneksel el sanatı üreticileri ve tasarımcılar için yeni, büyük bir pazar yaratılması hedefleniyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Döner Sermaye İşletmesi Merkez (DÖSİM) Müdürü Tolga Tuyluoğlu, yaptığı açıklamada, Türkiye'de eser stoğu açısından dünyada eşi benzeri olmayan müzeler bulunduğunu söyledi.
Bu müzelerin temel eksikliğinin 'müze mağazaları'nın bulunmaması olduğunu belirten Tuyluoğlu, 'Dünya genelinde iyi bir müzenin mağazasının olmaması söz konusu değil. Bizim 10 müzemizde mağaza vardı döner sermaye olarak, gerisi dışındaydı müzelerin. Bu 10 müzede de bir müze mağazacılığı yapılmıyordu, niteliksiz ürünler kullanılıyor ve satılıyordu' dedi.
Müze ile markalı ürün satışına çok önem verdiklerini, bunun için bir proje geliştirdiklerini anlatan Tuyluoğlu, 'Önceki mağazalarda markalı ürün satılmıyordu. Satışlarımız çok düşüktü ve bütün operasyon da çok zarardaydı, ciromuz düşüktü. Temel hareket noktamız şu oldu, müzelerimize Türk turizmine yakışır müze mağazaları açmak.
Bu mağazaların sattığı ürünleri müze ile markalandırmak. Bunların içinde yayımlar, el sanatları, müzeyle ilgili kopya eserler de olsun dedik. Bugün geldiğimiz noktada bunlar oldu. Pek çok yerde yeni müze mağazaları yapıldı, tahsis edildi ya da dekore edildi. Hepsinde standart bir hizmet veriliyor' diye konuştu.

-MODERN MAĞAZALARA KAVUŞAN MÜZELER-

Proje kapsamında, müze mağazası açılan müze ve ören yerlerinden bazıları şöyle:
'Topkapı Sarayı Müzesi, Perge Örenyeri, Anadolu Medeniyetleri Müzesi,Aspendos Örenyeri, Pamukkale (Hierapolis) Ören Yeri, Efes Müzesi, Türk ve İslam Eserleri Müzesi, Etnografa Müzesi, Kariye Müzesi, Antalya Müzesi, Mevlana Müzesi, Ayasofya Müzesi arşiv önü, Büyük Saray Mozaikleri Müzesi, Ayasofya Müzesi (dış mekan), Kilitbahir Kalesi Müzesi, Troya Ören Yeri, Topkapı 1.Avlu,Assos Ören Yeri, Myra Ören yeri, Side Müzesi, Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi, Alacahöyük Müzesi, Çorum Müzesi, Noel Baba Müzesi, Efes Ören yeri 22b Üst Kapı.'

13.08.2010 11:14:14