Devlet Bakanı Çağlayan İzmirde

İzmir İş Dünyası Ortak Toplantısı için İzmir'e gelen Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, AK Parti İl teşkilatını ziyaret etti

Devlet Bakanı Çağlayan İzmirde
İzmir İş Dünyası Ortak Toplantısı için İzmir'e gelen Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, AK Parti İl teşkilatını ziyaret etti. Zafer Çağlayan, AK Parti İl binasında basın mensuplarına Türkiye'nin uluslar arası platformdaki başarılarını anlattı ve 12 Eylül referandumu hakkında açıklama yaptı.
İzmir'in Türkiye ekonomisindeki önemine değinen Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye ekonomisinin ve ihracatının son yıllardaki gelişmesine bağlı olarak saygınlığının arttığını ifade etti. Çağlayan, AK Parti iktidarından önce Türkiye'nin komşuları ile ilişkilerinin sürekli gergin olduğunu, her an bir savaş çıkma korkusu içinde olduğunu dile getirdi.
AK Parti Hükümeti yönetimindeki Türkiye'nin bugün komşularla vizeleri kaldırmaya başladığını söyleyen Çağlayan, şöyle konuştu: "2009 yılındaki kriz de herkes küçülmeye giderken biz oluşturduğumuz güven ortamı ile komşularımızla ticari ilişkilerimizi geliştirip ilerlettik. Sadece komşularımızla değil dünyadaki bir çok ülke ile stratejik işbirlikleri kurduk. Rusya ile vizeyi kaldırıyoruz. Bugün geldiğimiz nokta da 73 milyon nüfusumuz ve 28 yaş ortalamamızla yaşlanmış ve üretemeyen Avrupa ve Avrasya'nın mal
ve hizmet üreticisi olmuştur."
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin dünyadaki ekonomiler arasında hızla yükseldiğini dile getirdi. Dünyanın en ünlü ekonomistlerinin 2050 yılında Türkiye'nin dünyadaki 5 büyük ekonomiden biri olacağını söylediklerine değinen Çağlayan, "80 Anayasası'nın bedeni büyüyen Türkiye'ye dar gelmektedir. Büyüyen Türkiye'nin, bedenine uyan demokratik bir anayasaya ihtiyacı vardır" dedi.
Bakan Çağlayan, "Muhalefetin tüm karşı çıkışlarına ve engellemelerine rağmen biz darbeci zihniyeti taşıyan bu anayasadan kurtulup Türkiye'yi layık olduğu demokratik anayasaya taşıyoruz. Bu çalışmayı en çok 12 Eylül mağdurları desteklemeli" diyerek sözlerine devam etti.
Anayasa'nın en çok tartışılan 2 maddesi hakkında konuşan Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Herkes bir şeyler söylüyor ama içeriği tartışan yok. Anayasa değişikliğinin en çok speküle edilen ve tartışılan iki maddesine değinmek istiyorum. Biz Anayasa Mahkemesi'nin üye sayısını 12 den 17'ye çıkarıyoruz. Ve bunun sadece 3'ünü halkın seçtiği meclis seçecek. Sayıştay 2 ve Barolar Birliği de 1 adayı belirleyip meclise yollayacak ve biz de halkın seçtiği milletvekilleri bu adayları
onaylayacağız. Anayasa Mahkemesi üyeliği 12 yıl ile sınırlandırılacak. Savcılar ve Hakimler Yüksek Kurulu ile ilgili madde de üye sayısını 7'den 22'ye çıkarıyoruz. Bu 22 üyeden sadece 4'ünü Cumhurbaşkanımız akademisyenlerden seçecek. Şimdi ben soruyorum bu yargıyı baskı altına almak mıdır? Biz üstünlerin hukukuna karşı hukukun üstünlüğünü savunuyoruz. Bu anayasa demokratik standartlara ulaşmamız için devrim niteliğindedir."
Konuşma sonunda Bakan Çağlayan ile el sıkışan kadın girişimci Hanefi Doğan bakandan destek istedi. Bakan Çağlayan da kadınlara ve çocuklara her zaman destek olmaya hazır olduklarını referanduma sunulan anayasanın bu konuda pozitif ayrımcılıkları taşıdığını belirtti.
(YK-HO-Y)