Türkiye'den iftar manzaraları (foto galeri)

Ramazan ayının ilk iftarında Türkiye'nin dört bir yanında iftar sofraları kuruldu. İstanbul'da Galata köprüsü üzerinde ve Edirne Selimiye Camii önündeki iftarlarda kameralara ilginç görüntüler yansıdı

Türkiye'den iftar manzaraları (foto galeri)
Ramazan ayının ilk iftarında Türkiye'nin dört bir yanında iftar sofraları kuruldu. İstanbul'da Galata köprüsü üzerinde ve Edirne Selimiye Camii önündeki iftarlarda kameralara ilginç görüntüler yansıdı

İstanbul'da çok sayıda vatandaş, dileklerinin gerçekleşmesi umuduyla ilk iftarlarını Fatih'teki Oruç Baba Türbesi'nde yaptı.

Şehremini'deki Oruç Baba Türbesi'nde iftarlarını yapmak isteyen vatandaşlar akşama doğru buraya gelmeye başlarken, kalabalık, iftar vakti yaklaştıkça arttı. Türbeye çıkan sokaklarda vatandaşlar kuyruk oluşturdu. Çevredeki yollarda da trafik sıkışıklığı yaşandı. Polis ekipleri, çekiciler yardımıyla trafiği açmaya çalıştı.

Çoğunluğunu kadınların oluşturduğu vatandaşlar, oruçlarını, inanışa göre Oruç Baba'nın yaptığı gibi sirke ve ekmekle açtı. Vatandaşlar daha sonra evlerinden getirdikleri yiyeceklerle iftar yaptı.

Dileklerinin gerçekleşmesi için dua ederek Kur'an-ı Kerim okuyan vatandaşlar, oruçlarını açtıktan sonra Oruç Baba'nın mezar taşına ellerini, cüzdanlarını, paralarını ve anahtar gibi çeşitli eşyaları sürerek dilekte bulundu.

Bu arada, türbeye çıkan yollarda bazı vatandaşların su, sirke ve ekmek satışı yaptıkları gözlendi.

Bazı televizyon kanalları da Oruç Baba Türbesi'nden canlı yayın yaptı.

-ORUÇ BABA-

Ramazan ayının ilk iftarını Oruç Baba Türbesi'nde yapanların dileklerinin gerçekleşeceğine inanılıyor.

Oruç Baba olarak anılan kişinin, eski zamanlarda yine aynı semtte yaşadığı, çok fakir olduğu halde orucunu tutup, iftarını da bir parça kuru ekmek ve sirkeyle açtığı rivayet ediliyor.

Bir başka inanışa göre de Oruç Baba'nın 1453 yılında İstanbul kuşatmasında savaşan bir asker olduğu söyleniyor. Askerlere su ve yemek tedarik etmekle görevli olan Oruç Baba'nın, su kıtlığında bile askerlere su dağıtmayı sürdürdüğüne, ''baba'' lakabının da buradan geldiğine inanılıyor.

-SELİMİYE GÖLGESİNDE İLK İFTAR


Onbir ayın sultanı Ramazan'ın ilk iftarını Selimiye gölgesinde açmak isteyenler, Selimiye Camisi'nin bahçesini doldurdu.

Edirne Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfınca Selimiye Meydanı'nda kurulan iftar çadırında ve Selimiye Camisi'nin bahçesindeki çimlerin üzerinde ezanın okunmasını bekledi.

Tatilini Konya'da geçiren gurbetçi Edip Şahin, Kapıkule Sınır Kapısı'ndan yaşadığı ülke Fransa'ya gitmek üzere geldiği Edirne'de, iftarını Selimiye Camisi'nin bahçesinde yapacağı için mutlu olduğunu söyledi.

Edirne Belediyesinden emekli Mehmet Ali Topuz da geçirdiği bir hastalık sonrası iyileştiğinde mutlaka Selimiye Camisi'nin bahçesinde orucunu açacağı sözünü verdiği için ailesiyle ezanın okunmasını beklediğini belirtti.

-EDİRNE VALİSİ SÖZER İFTAR ÇADIRINDA ORUCUNU AÇTI-

Edirne Valisi Gökhan Sözer de Selimiye Meydanı'nda kurulan iftar çadırını ziyaret ederek, vatandaşlarla sohbet etti.

Vali Sözer, Ramazan boyunca 600 kişiye iftarda yemek verileceğini dile getirerek, iftar çadırının giderinin gönüllüler tarafından karşılandığını kaydetti.

Ezan okunması ve Selimiye Meydanı'ndaki topun atılmasının ardından hem iftar çadırındaki hem de Selimiye Camisi bahçesindeki vatandaşlar oruçlarını açtı.

SİVAS'TA İFTAR VAKTİ

Sivas'ta Ramazan ayının ilk günü bin kişi iftar şemsiyesinde orucunu açtı. Vali, garnizon komutanı, belediye başkanı, alay komutanı ve emniyet müdürü de eşleriyle birlikte iftar şemsiyesinde iftar etti.

Sivas Belediyesi ve Hayat Ağacı Derneği tarafından hazırlanan bin kişilik iftar şemsiyesine vatandaş büyük ilgi gösterdi.

Vali Ali Kolat, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Muammer Bayram, Belediye Başkanı Doğan Ürgüp, Jandarma Komutanı Kıdemli Kurmay Albay Murat Arslan, Emniyet Müdürü Ahmet Kemal Seyhan, tarihi Buruciye Medresesi yanında kurulan iftar şemsiyesinde eşleri ile birlikte iftar açtı. Öte yandan, iftar öncesinde Sivas Belediyesince oluşturulan Hanımeli Çarşısı'nın açılışı yapıldı.

Kocaeli'de ise Büyükşehir Belediyesince 6 bin 500 kişiye açık havada iftar yemeği verildi.

Kocaeli Fuar alanına 3 bin 500 kişilik, Doğukışla Gençlik Parkı'nda da 3 bin kişilik iftara katılanlar, ezan saati yaklaştığında uzun kuyruklar oluşturdu. Vatandaşlara iftar saatinden yarım saat önceden ezogelin çorbası, kavurma, pilav ve ayran dağıtıldı.

Bu sırada, Kocaeli Büyükşehir Belediyesince iftar saatinde sokakta olan vatandaşlara, otobüs durakları ve parklarda, hurma, kek, su ve meyve suyundan oluşan 5 bin iftariyelik dağıtıldı. Ayrıca evinde yemek yapamayacak, ihtiyaç sahibi 2 bin aileye de donmuş gıda ulaştırıldı. Fuar alanındaki iftarın ardından ise şiir dinletileri, konserler ile çocuklara yönelik animasyon gösterileri düzenlendi.

-DEVLET BAKANI AYDIN, İLK ORUCUNU İFTAR ÇADIRINDA AÇTI

Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Ramazan ayının ilk orucunu İzmir'de iftar çadırında açtı.

Kordelyalı İşadamları Derneğince Karşıyaka'daki Atatürk Bulvarı'nda kurulan çadırda, iftar sonrası konuşan Bakan Aydın, Ramazan'ın ilk gününde herkesin huzur içinde olduğunu belirterek, bu huzurun devam etmesini diledi.

Aydın, iftar çadırında bulunmaktan duyduğu mutluluğu ifade ederek, çadırın kurulmasında emeği geçenlere teşekkür etti.

Vali Cahit Kıraç da Ramazan'ın bereket ve sabır ayı olduğuna dikkati çekerek, ilk orucunu 3 yıldır burada kurulan çadırda açtığını kaydetti.

İftara, İl Emniyet Müdürü Ercüment Yılmaz, İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Rağip Üye, Karşıyaka Kaymakamı Mehmet Emin Avcı ile Tanzanya'daki Türk okullarında eğitim gördükten sonra dil eğitimi için 2 haftalığına İzmir'e gelen Tanzanyalı öğrenciler de katıldı.
Kaynak: AA