Yeni Adliye Sarayı Üst Mahkemeye Gidiyor

Bursa'da yeni adliye binasıyla ilgili tartışmalar sürüyor

Yeni Adliye Sarayı Üst Mahkemeye Gidiyor
Bursa'da yeni adliye binasıyla ilgili tartışmalar sürüyor. Baronun müracatı üzerine 3.İdare Mahkemesi yeni adliye sarayının yeriyle ilgili plan değişikliklerinde yürütmeyi durdurma kararı verirken; Yıldırım Belediyesi bu karara itiraz ederek üst mahkemeye gitti. Kestel, Gürsu Belediye Başkanları'nın yanısıra CHP ve MHP'li ilçe başkanlarıyla açıklama yapan Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin, "Plana ve usule aykırı bir şey yok. Bursa'da bu buyüklükte bedava başka arsa yok. Bulunsa bile yeni adliye binasının onayı 2 yıl alır, yatırım başka kente kayar. Metro ile ulaşım çok kolay olacak" dedi.
Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin, Gürsu Belediye Başkanı Orhan Özcü, Kestel Belediye Başkanı Yener Acar, Kestel MHP ve CHP İlçe yöneticilerinin katılımıyla Molla Yegan Kültür Merkezi'nde basın toplantısı düzenledi.
Yeni yapılacak Adliye sarayı için Bursa Barosu'nun 600 gün sonra projeye itiraz ettiğini hatırlatan Keskin, "Yasaya aykırı bir şey varsa elbette hukuk devreye girer. Ama burada bir aykırılık yokken demokrasiyi yok saymak asıl hukuka aykırı değil midir? Yıldırım, Kestel ve Bursa halkı adına üst mahkemeye gidiyoruz. Bu hizmet engellenemez" dedi.
Bursa kamuoyu gündeminde uzun zamandır yer alan Yeni Adliye Sarayı Projesi ile ilgili son gelişmeleri değerlendiren Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin, Adliye Sarayı'nın Otosansit yanındaki 37 dönümlük arazide 100 bin metrekare kapalı alan içerisinde inşaa edileceğini söyledi. Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 2008 yılında Yıldırım Belediyesi'ne başvurarak yeni adliye sarayi için yer talebinde bulunduğunun altını çizen Keskin, yer konusunda Bursa'daki bazı sivil toplum örgütlerinin itirazları olduğunu dile getirdi.

BARO 600 GÜN SONRA İTİRAZ ETTİ
Şehir plancılarının desteğiyle Adliye sarayı yerini tespit ettiklerini ifade eden Keskin, inşaat yapılacak yerin Cumhuriyet Başsavcılığı'na sunulmasının ardından 25 Aralık 2008'de tüm işlemyerin askıdan indirildiğini hatırlattı. 2010 yılında Bursa Barosu'nun Adliye Sarayı'nın yeri için itirazda bulunduğunu kaydeden Keskin, "Ne varki itirazın 60 gün içerisinde yapılması yasal hüküm içerisindedir. Ancak Bursa barosu, 600 gün sonra itiraz etti. Adliye Sarayı'nın Yıldırım'da Büyükşehir Belediye Meclisi'nin uygun gördüğü yere yapılmasına tepki gösterdi. Biz hukuka saygılı bir belediyeyiz. Bugüne kadar hukuka ve yasalara aykırı hiçbir şey yapmadık. Bundan sonra da yapmayacağız. Bu sebeple süre ve usul yönünden itirazın reddi gerektiği için biz de üst hukuk yoluna gidiyoruz" dedi.

KESKİN BARONUN İDDİALARINI CEVAPLADI
Baro'nun Adliye Sarayı'nın Yıldırım'a yapılmasını istemedikleri için öne sürdüğü bazı maddelerin olduğunu ifade eden Keskin, öne sürülen maddeleri şu şekilde cevapladı:
"Proje müellifi ve raporu yok deniyor. Bu konuda A grubu Şehir Planlamacısı Işık Çubukçu'nun imzası ve raporu da var. ODTÜ önerileri varmış. ODTÜ'den birkaç hocayı baroya getirterek irdeleme yaptırmış. Kaldı ki irdeleme sadece 'planlanan yerin hukuka aykırılığı var mı yok mu?' şeklinde olmalıdır. 'Şehrin bu bölgesi daha uygun demek' yasal değildir. 'Görükle'de yaşayan biri Yıldırm'a nasıl gelirmiş?' diyorlar. Peki Kestelli, Gürsulu; Nilüfer'e nasıl gidecek. Ulaşıma uygun değilmiş. Tam tersi en uygun yer Ankara asfaltı. Metro yakın zamanda oraya ulaşacak. Bu büyüklükte bedava başka arsa var mı?' Varsayalım ki böyle bir arsa bulundu, projesinin onaylanması 2 yıl sürer. O zaman bu büyük yatırım sırada bekleyen diğer illere kayar. Bunlar da dikkate alınmalı" diye konuştu.

"ÜST MAHKEMEYE GİDECEĞİZ"
Demokrasi gereği şehir planlaması ve imarında belediye ve meclislerin yetkili olduğunu belirten Keskin, Adliye Sarayı'nın yapılması için üst mahkemeye gideceklerini ifade ederek, "Plana ve yasaya aykırı bir şey olsa, elbette hukuk devreye girer. Ama burada bir aykırılık yokken demokrasiyi yok saymak asıl hukuka aykırı değil midir? Yıldırım, Kestel ve Bursa halkı adına üst mahkemeye gidiyoruz. Bu hizmet engellenemez. Yıldırım, Kestel, Gürsu ve Bursa halkı adına onların seçtikleri olarak üst mahkemeye gidiyoruz" şeklinde konuştu.

"BÖLGE MERKEZLERİ OLUŞTURULMALI"
Gürsu Belediye Başkanı Orhan Özcü, de Yıldırım, Gürsu ve Kestel'in 800 bin nüfusa ulaştığını, metro ile vatandaşların Otosansit'e kolayca ulaşacağını ifade etti. "Artık şehrin doğusu da dikkate alınmalı" diyen Özcü, "Tamam şehirleşme batıya kayıyor. Ancak bu doğunun arka planda kalması anlamına gelmez. Her ilçeye kendini geliştirme fırsatı verilmeli. Her ilçe merkezleşmeli ve kendi içerisinde bir bölge olmalı. Yani bölge merkezleri oluşturmalı" şeklinde konuştu

CHP VE MHP'DEN DESTEK
Toplantıya, Özgen Keskin, Orhan Özcü ve Yener Acar'ın yanısıra Cumhuriyet Halk Partisi Kestel İlçe Başkanı Yıldıray Atlı ve MHP üyeleri de katıldı. Muhalefet de adliye sarayının Otosansit bölgesine yapılmasına destek verdi