Tekstilciler Sorunlarını Konuştu

Giresun'da tekstil imalatının gelişmesi için sektörel çözümler belirlendi.

Tekstilciler Sorunlarını Konuştu
Giresun genelinde faaliyet gösteren tekstil imalatçılarının sektör sorunlarının görüşüldüğü, Giresun Ticaret ve Sanayi Odası önderliğinde çözüm yollarının arandığı toplantıya; GTSO Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Tatlı, Gümüştay Tekstil'den Vahip Gümüşkaya, Orsan Tekstil'den Yavuz Hastürk, Tok Tekstil'den Turan Tokalak, Umut Tekstil'den Bilal Aydemir, Mola Tekstil'den Mehmet Gözübüyük, Erhanlar Giyim'den İbrahim Erhan ve Girteks Tekstil'den Ahmet Yaman katıldı.
Toplantıda öncelikle sektörün kalifiye eleman sıkıntısı ile tekstilde diğer ihtiyaçlar gündeme geldi. Konfeksiyon imalatçıları toplantısının açılışında konuşan Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Tatlı "Sektör sorunları bizim için önemlidir. Gördüğümüz kadarıyla tekstilde en ciddi problem kalifiye personel sıkıntısı. Giresun Ticaret ve Sanayi Odası olarak altyapısı hazır olmadan Giresun'da faaliyet gösteren tekstil imalatçılarının her zaman yanındayız" dedi.
Mola Tekstil Yöneticisi Mehmet Gözübüyük ise "Sektörün kalifiye eleman sıkıntısı hat safhada. Halk Eğitim ve Çıraklık Eğitim başta olmak üzere Giresun'da tekstil işçisi yetiştirecek kurslar açılmalıdır. Aksi taktirde sıkıntı büyüyecektir. Bilindiği gibi tekstilde yaş ortalaması da çok önemli,bu konuda Ticaret ve Sanayi Odası ve yerel bürokrasi çözüm yolları üretmelidir. Şunu vurgulamak gerekirse,kurs eğitimi almış kalifiye personelin iş garantisi yüzde 80'dir" diye konuştu.
Gümüştay Tekstil Yetkilisi Vahip Gümüşkaya "Giresun'da tekstili cazip hale getiremedik. Bunun nedenleri iyi irdelenmeli, insanlar iş öğrenmeden ücret talep etmektedir. Tekstilde ne İstanbul'da ne başka bir bölgede kalifiye personel olmadan tatmin edici bir ücretlendirme politikası olmaz. Sektörde kalifiye olmuşsanız, iş ve ücrette sıkıntı yaşanmaz" şeklinde konuştu.
Orsan Tekstil'den Yavuz Hastürk "Giresun bölgesinde tekstilde yedek parça sıkıntısı yoğun. Ayrıca Giresun Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu bölümünde mutlaka tekstil makineleri bölümü açılmalıdır. Giresun'da iş emek yoğun tekstilin büyümesi isteniyorsa mutlaka bu bölüm üniversite bünyesinde bulunmalıdır" ifadelerini kullandı.
Umut Tekstil Yetkilisi Bilal Aydemir "Giresun'a tekstil geldi ve daha da gelmek isteyen firmalar var fakat altyapı yetersiz. Giresun istihdam ve katma değer açısından tekstilde altyapı sorununu acilen çözmelidir" dedi.
Girteks Tekstil Yetkilisi Ahmet Yaman "Öyle zaman oluyor ki,tekstilde yedek parça sıkıntısı nedeniyle işlerimizin günlerce aksadığı oluyor.Makine arıza yaptığında il dışından teknik destek almak durumunda kalıyoruz,bu uygulamada hem maliyetli hem de uzun zaman alıyor" sözlerini vurguladı.
Erhanlar Giyim Yetkilisi İbrahim Erhan ise "Giresun'da tekstil imalatı gördüğümüz kadarıyla zor fakat zamanla el ele vererek sorunların çözülebileceğine inanıyorum"dedi.
Konfeksiyon imalatçıları toplantısında daha sonra sektörde ana sorunlar tespit edildi.
Tekstil imalatçılarının ortak görüşü ve Giresun'da sektörün büyüyebilmesi için acil çözüm bekleyen sorunlar ise "Sektörde istihdam edilecek kalifiye eleman yetiştirilmesi ve bu doğrultuda kalifiye personel havuzu oluşturulması, İŞ-Kur ve Halk Eğitim'in tekstil sektörüne daha fazla eğitim olanağı tanıması, sektörde faaliyet gösteren imalatçıların yedek parça sorununa çözüm bulunması ve Giresun Üniversitesi bünyesinde Tekstil Makineleri bölümü açılması" olarak sıralandı.